Bulanık olaylarında kullanılan silah ve mermilerin balistik incelemesi yapılacak

Muş'un Bulanık ilçesinde, iki kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylı gösteride kullanılan silah ve mermilerin Kriminal Polis Laboratuarı'nda balistik incelemesi yapılacak. ...

 

Muş ' un Bulanık ilçesinde , iki kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylı gösteride kullanılan silah ve mermilerin Kriminal Polis Laboratuarı ' nda balistik incelemesi yapılacak .

Cumhuriyet Savcısı Adil Kubat ' ın , meşru müdafaa şartlarının oluşabileceği ihtimalinin göz önünde bulundurularak sanıkların mağdur edilmemeleri için tahliye talebi ise mahkemece reddedildi .
Üç mahkeme değiştiren Muş Bulanık davasının 2 . duruşması , Ankara 9 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde görüldü . Duruşmaya , tutuklu sanıklar Turan ve Metin Bilen kardeşler ile sanık ve müdahil avukatları katıldı . Ayrıca , duruşmayı ; kapatılan DTP ' nin Genel Başkanı Ahmet Türk , BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak ve bazı milletvekilleri ile gösteriler sırasında hayatını kaybeden Necmi Oral ve Kemal Ağcan ' ın aileleri izledi .
Sanık avukatlarının , güvenlik gerekçesiyle duruşmanın kapalı yapılması talebi reddedildi . Olay günü gösterilerin ardından Turan Bilen ' e ait dükkana taşlı ve molotofkokteylli saldırı olduğunu dile getiren sanık avukatları , müvekkilinin uyarı amaçlı kepengin altından taşıma ruhsatlı kaleşnikof ile birkaç el ateş açtığını ileri sürdü . Kurşunların , müvekkillerinin silahından çıkıp çıkmadığının belli olmadığını iddia eden avukatlar , silahtan çıksa dahi bunun meşru müdafaa sınırları içinde kaldığını savundu .
Avukatlar , müvekkillerinin tahliyelerini talep ederken ; sanık Turan Bilen ise olaylardan 45 gün önce iş yerini sigortalattığını söyledi . Müdahil avukatları da olayın sıradan bir adli vaka gibi değerlendirildiğini iddia etti . Avukatlar , olayda meşru müdafaanın söz konusu olmadığını savundu .
Duruşmaya ara verdikten sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti , Cumhuriyet Savcısı Adil Kubat ' ın , sanıkların mağdur edilmemeleri için tahliye talebini reddetti . Mahkeme heyeti , gösteride kullanılan silah ve mermilerin Kriminal Polis Laboratuarı ' nda balistik incelemesinin yapılmasını kararlaştırdı . Heyet , kamu çalışanlarının görevlerini yerine getirmediği iddiasıyla suç duyurusunda bulunma talebini de reddetti . Duruşma ileri bir tarihe ertelendi .
Mahkeme sonrası bir açıklama yapan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık , duruşmanın Ankara ' ya alınmasını eleştirdi . Yargının siyasallaştığını ileri süren Sakık , adaletin yerini bulmasından umutlu olduklarını ifade etti . BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman ise davanın , olayın yaşandığı yerde görülmesi gerektiğini savundu . Müdahil avukat da Ankara ' da yapılan yargılamadan hak edilen cezanın verilmesini beklediklerini ifade etti .
Bu arada , konuşmaların ardından hayatını kaybedenlerin yakınları , " Kahrolsun Türkiye adaleti " diyerek karara tepki gösterdiler .
( CİHAN )

Zaman