Mahkeme birleştirmede geri adım atmadı

Darbe andıcı davası dün başladı. Geçtiğimiz Cuma günü 'Islak İmza' dosyasını 'Cihaner dosyası'yla birleştiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatlarının tüm itirazlarına rağmen geri adım atmadı. Duruşma, sanık avukatlarının reddi hakim talebinin karara bağlanması için ertelendi.

 
' İrtica ile Mücadele Eylem Planı ' soruşturması kapsamında haklarında dava açılan Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan ile Albay Dursun Çiçek ' in de aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına dün Silivri ' de başlandı . Mahkeme heyeti , millete komplo belgesinin altında ' Islak İmza ' sı bulunan Çiçek ' in hazır bulunduğu duruşmayı sanık avukatlarının reddi hakim taleplerinin incelenmesi için ileri bir tarihe erteledi . Bir sonraki duruşma tarihi reddi hakim talebi doğrultusunda verilecek karara göre netleşecek .
YARGITAY ' A TAŞIMAK İÇİN
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün , duruşma sırasında Erzurum 2 . Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasının ' re ' sen ' bu dosya ile birleştirildiğini hatırlattı . İstanbul 13 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nin de geçtiğimiz Cuma günü birleştirme kararına oy çokluğuyla ' muvafakat ' verdiğini belirterek çıkan uyuşmazlık nedeniyle dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu ' na gönderildiğini kaydetti . Bunun üzerine söz alan sanık avukatları , mahkemenin geçtiğimiz Cuma günü verdiği ' ıslak imza ' ve Erzurum 2 . Ağır Ceza Mahkemesi ' ndeki ' Cihaner Dosyası ' ile birleştirilmesi yönündeki kararından vazgeçmesini istedi . Sanık avukatları , bu dosyanın da ' Cihaner Davası ' görüldüğü Yargıtay 11 . Ceza Dairesi ' ndeki dosyayla birleştirilmesi görüşünde olduklarını ifade etti .
REDDİ HAKİM İSTEDİLER
Bunun ardından söz alan tutuklu sanık Serdar Öztürk ' ün avukatı Hasan Gürbüz , mahkeme heyeti üyeleri Sedat Sami Haşıloğu , Hüsnü Çalmuk ve Hasan Hüseyin Özese hakkında ' reddi hakim ' talebinde bulundu . Mahkeme heyeti , bu talebi değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi . Verilen aranın ardından aldıkları kararı açıklayan Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün , CMK ' nın 23 . ve 27 . maddeleri gereğince , dosyanın ve ' reddi hakim ' talebinin mahkemenin diğer heye-tince görevlendirilmesine hükmettiğini bildirdi .
ÇİÇEK ' İ ANKARA ' YA GÖTÜRME ÇABASI
Duruşma çıkışında açıklama yapan Çiçek ' in avukatı Celal Ülgen , duruşmanın gömlek dosya üzerinden yapılmasına karar verildiğini ve duruşmanın başladığını belirterek , ' Bizim , askeri yargı yolu itirazımız vardı , coğrafi bölge esasına göre yargılama yeri açısından eğer iddianamede ileri sürülen olayların meydana geldiği yere bakarsanız Ankara olduğu için , Ankara özel yetkili mahkemelerin yetkili olacağını söyledik . Örnek olarak da Erzurum ' da görülen Cihaner davasını örnek gösterdik . Ankara dururken , neden İstanbul ' da yargılanıyor . Bunun yanıtlarını bulmak çok zor . Anladığımız kadarıyla bütün davalar İstanbul ' un egemen olduğu bir yerde toplanmak isteniyor . Buna itirazımız oldu ve itirazımız reddedildi ' dedi . Duruşmaya , reddi hakim talebinin incelenmesi için belirsiz bir güne kadar ara verildiğini belirten Avukat Ülgen , ' Duruşma gününün ne zaman olacağı sanık vekilleri ve sanıklara tebligatla yapılacak ' diye konuştu .
Dursun Çiçek ' in kızı İrem Çiçek ise , ' Ben burada babamın kızı olarak bulunuyorum . Bu yüzden buradayım . Bunun dışında diğer avukatlarla hep birlikte çalışıyoruz . Değişik bir süreç var . Davanın nerede görüleceğini tahmin etmek çok zor . Bunu zamanla hep birlikte göreceğiz ' dedi .

Firari Dalan yoktu
Yeni Şafak