41 Ülkenin İslam alimi Gazze'ye gidecek

İstanbul'da bir araya gelen 41 farklı ülkeden 500'ün üzerinde İslam âlimi, Türkiye'den gönderilecek yeni bir filoyla Gazze'ye gitme kararı aldı.

41 Ülkenin İslam alimi Gazze'ye gidecek
  Uluslararası Mü ; slü ; man Alimler Birliği ( UMAB ) Başkanı Katarlı İslam alimi Yusul El Karadavi , Gazze ' ye gidecek filoya katılmanın yanı sıra â ; limlerin Gazze ' ye karadan da gireceklerini sö ; yledi ve Mısır ' dan Refah kapısını aç ; ık tutmasını istedi . Karadavi , UMAB tarafından daha ö ; nce yapılan ç ; ağrıyı da yineleyerek , Mü ; slü ; man ve Arap dü ; nyasını Amerikan ve Avrupa malları yerine Tü ; rk mallarını almaya , Tü ; rkiye ' ye yatırım yapmaya ç ; ağırdı .

Mısır , İran , Katar , Irak , Endonezya gibi ü ; lkelerin yanısıra İngiltere , Almanya , Hollanda , İspanya , Rusya , Ç ; in ve Kanada gibi ü ; lkelerden gelen İslam â ; limleri , İsrail saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisi ve Gazze konusunda Tü ; rkiye ' ye destek verdi . Alimler , Tü ; rkiye ' nin Gazze konusundaki duyarlılığı ve Mavi Marmara sü ; recinde ortaya koyduğu tavra destek iç ; in ve İsrail ' in Tü ; rk mallarına uyguladığı boykota karşı Mü ; slü ; man ve Arap halkları , Tü ; rk ü ; rü ; nlerini satın almaya ç ; ağırdı .

UMAB Ü ; ç ; ü ; ncü ; Genel Kurul toplantısı , İstanbul Grand Cevahir Kongre Merkezi ' nde dü ; zenlenen bir aç ; ılış programıyla başladı . İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bü ; lent Yıldırım ' ın da katıldığı programda bir konuşma yapan UMEB Başkanı Yusuf El Karadavi , Gazze ' ye gitmek ü ; zere yeni bir filonun hazırlandığını ve İslam alimleri olarak kendilerinin de bu gemide yer alacağını sö ; yledi . Gazze ' ye karadan da gireceklerini belirten Karadavi , Mısır ' dan Refah kapısını aç ; ık tutmasını istedi . Karadavi , alimlerden de Gazze ' ye gemileri emin bir şekilde yanaştırmalarını ve korkmamalarını istedi .


MÜ ; SLÜ ; MAN VE ARAP DÜ ; NYASINI TÜ ; RK MALLARINI ALMAYA Ç ; AĞIRDI



Konuşmasında Tü ; rk mallarının alınmasına yö ; nelik ç ; ağrıya da değinen Katarlı â ; lim , Tü ; rkiye ' ye sadece turizm alanında destek verilmesini istemediklerini vurguladı . Mü ; slü ; manlardan Tü ; rk mallarını tercih etmelerini istediklerini ifade eden Karadavi , ' Amerikan ve Avrupa mallarına karşı Tü ; rk mallarını alın dedik . Yatırımlarda ve projelerde Tü ; rkiye ' ye ö ; ncelik vermelerini istedik . ' diyerek ç ; ağrısını yineledi .

Tü ; rkiye ' nin Gazze konusundaki duyarlılığı ve Mavi Marmara sü ; recinde ve sonrasında ortaya koyduğu tavra destek ç ; ıkan Yusuf El Karadavi , daha ö ; nce yaptığı bir aç ; ıklamada da ' Arap Yö ; netimlerin Filistin konusundaki duyarsızlığına karşı Arap ü ; lkerinin de birkaç ; tane Tayyip Erdoğan ' a ihtiyacı olduğunu ' sö ; ylemişti .

Karadavi , konuşmasında ayrıca İstanbul ' a aşık birisi olduğunu belirterek , İstanbul ' un Allah ' ın cemil ve cemal isimlerinin tecellilerinin olduğunu ifade etti . ' Burası bir zamanlar evrenin başkentiydi . Yeryü ; zü ; ndeki en gü ; ç ; lü ; ordu karargah olarak burayı seç ; mişti . ' diyen Karadavi , ikinci ve ü ; ç ; ü ; ncü ; UMAB Genel Kurul toplantısı gibi dö ; rdü ; ncü ; toplantının da İstanbul ' da dü ; zenleneceği bilgisini verdi .

Katılımcıların bolca tekbir getirdiği programda konuşan Bü ; lent Yıldırım da Mavi Marmara gezisine dü ; zenlenen saldırıyı anlattı . İslam dü ; nyasının ö ; zgü ; rlü ; ğe kavuşmasının vaktinin geldiğini sö ; yleyen İHH Başkanı , ' Filistin ' in kutuluşuna ç ; ok az kaldı . ' dedi .

Aç ; ılış programına ayrıca İslam â ; limlerinden İranlı Muhammed Ali Tashkiri , Sh . Ahmed El Khalili , Mısırlı Dr . Muhammed Salim Alawwa , Dr . Ali Karah Daghi , Abdullah Ben Bayya , Kuveytli Dr . Abdallah Maatuk ile İslam Dü ; nyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği ' nin ( İDSB ) Genel Sekreteri Dr . Necmi Sadıkoğlu katıldı .

BAŞBAKAN ERDOĞAN VE Ç ; OK SAYIDA BAKAN MESAJ GÖ ; NDERDİ

Aç ; ılış konuşmalarının başında Başbakan Tayyip Erdoğan ' ın toplantıya gö ; nderdiği mesajı da okundu . Mesajında katılımcıları ' en kalbi duygular ' selamladığını bildiren Erdoğan , toplantıların da birlik beraberlik iç ; inde gerç ; ekleşmesini temenni ettiğini ifade etti . Toplantıya Başbakan Yardımcısı Bü ; lent Arınç ; , Devlet Bakanları Egemen Bağış , Fatma Aliye Kavaf , Faruk Ç ; elik , Cevdet Yılmaz , Faruk Ö ; zak ; Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir , Tarım Bakanı Mehdi Eker , Eğitim Bakanı Nimet Ç ; ubukç ; u ve İstanbul Bü ; yü ; kşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da mesaj gö ; nderdi .

Aç ; ılış konuşmasını yapmak ü ; zere ilk olarak kü ; rsü ; ye UMAB Fıkhi Meseleler Bakanı Ali Karah Daghi geldi . Daghi , konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l ' e , Başbakan Erdoğan ' a teşekkü ; r ederek selamlarını iletti ve ö ; zellikle İsrail saldırısı sonrasındaki ' onurlu duruşlarından ' dolayı teşekkü ; r etti . Bir gü ; n bü ; tü ; n dü ; nya Mü ; slü ; manlarının bir araya geleceğini sö ; yleyen UMAB Bakanı , saldırıya uğrayan Gazze filosuna da selam gö ; nderdi . Daghi , katılan alimlere ve medyaya da teşekkü ; r etti . Ali Karah Daghi ayrıca dü ; nyanın bir takım krizler iç ; erisinde olduğunu , bunun sebepleri arasında Gazze ' deki ablukanın , Irak ve Afganistan ' daki işgalin yanı sıra faiz gibi haramların ç ; ok işlenmesinden kaynaklanan sorunlar olduğunu kaydetti .

İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu ise buradaki konuşmasında bö ; yle bir toplantıya ev sahipliği yapıyor olmaktan dolayı mutlu olduklarını sö ; yledi . Kur ' â ; n-ı Kerim ve Peygamber Efendimiz ' in â ; limlere saygıyı ve â ; limlerin yolundan gidilmesini emrettiğini hatırlatan Sadıkoğlu , alimlere saygı gö ; sterilmesine ilişkin şu hadisleri ö ; rnek verdi : ' Â ; limler , yeryü ; zü ; nü ; n kandilleri , Peygamberlerin halifeleri , benim ve diğer Peygamberlerin vâ ; risleridir ' , ' Kıyamette şefaat edecek olanların ilki , Peygamberler , sonra â ; limler , sonra da şehitlerdir ' ve ' Â ; limlere tabi olun! Ç ; ü ; nkü ; onlar , dü ; nya ve ahiretin ışıklarıdır . '

İstanbul ' da en ö ; nemli İslam alimlerini ağırladıklarını sö ; yleyen Sadıkoğlu , ' Onlara problemlerimizi , sıkıntılarımızı , isteklerimizi arzedeceğiz . Onlardan İslam dü ; nyasının ö ; nü ; nü ; aç ; acak fikirler geliştirmelerini , tavsiyeler ve nasihatler vermelerini isteyeceğiz . Gayet iyi biliyoruz ki ü ; mmetin kandilleri ayağa kalkmazsa ü ; mmet ayağa kalkamaz . Ü ; mmetin â ; limleri ittifak etmezse ü ; mmet birleşemez . ' dedi . İDSB Genel Sekreteri , bu yü ; zden de bu toplantıyı tarihi bir toplantı olarak addettiklerini vurguladı .

Gü ; nü ; mü ; zde her coğrafyada İslam medeniyetinin doğuş sancıları yaşanmakta olduğunu kaydeden Dr . Necmi Sadıkoğlu , ' Kutlu bir doğumun gerç ; ekleşmesi , ancak bizim ittifakla , basiretle ve ferasetle hareket etmemize bağlıdır . Afganistan , Irak , Filistin , Keşmir , Doğu Tü ; rkistan bizim tam bir dayanışma ile bir araya gelmemizi beklemektedir . ' diye konuştu .

Konuşmasında 2010 yılının , Kur ' â ; n ' ın nazil olmaya başlamasının mladi olarak 1400 . yılı olduğunu ve bu mü ; nasebetle İslam Konferansı Teşkilatı ' nın 2010 ve 2011 ' i tü ; m İslam ü ; lkelerinde Kur ' â ; n yılı olarak değerlendirilmesini kabul ettiğini anımsatan Dr . Sadıkoğlu , İslam alimlerinden bu konuda kendilerine yol gö ; stermelerini , Allah ' ın kelâ ; mının doğru anlaşılması iç ; in ç ; alışmalar yapmalarını istirham ettiklerini aktardı .

İDSB GENEL SEKRETERİ SADIKOĞLU : KÜ ; RT MESELESİ TERÖ ; RLE BAĞLANTILI OLSA DA TEMELDE FARKLIDIR


Konuşmasında son zamanlarda artan terö ; r olaylarına da değinen Dr . Sadıkoğlu , Tü ; rkiye ' de terö ; rü ; n tırmandırılmasının sadece Trü ; kiye ' nin değil bö ; lgenin de refah ve istikrarına vurulan bir darbe olduğunu kaydetti . ' Terö ; r bizleri birbirimize daha ç ; ok kenetlemeli . ' diyen Dr . Sadıkoğlu , terö ; re prim verilmemesi gerektiğini ; aksi takdirde amacına ulaşmış olacağını ifade etti . Necmi Sadıkoğlu , Tü ; rkiye ' in son yıllarda istikrar ve kalkınmasının , bö ; lgesinde ö ; nemli bir aktö ; r haline gelmiş olmasının iç ; te ve dışta Tü ; rkiye ' nin ö ; nü ; nü ; kesmek isteyenleri harekete geç ; irdiğini vurguladı . Ancak terö ; rü ; n silahla ö ; nlemeyeceğinin de aç ; ık olduğunu dile getiren İDSB Genel Sekreteri , halklar arasında kardeşliğin artırılması gerektiğini kaydetti . ' Kü ; rt meselesi terö ; rle bağlantılı olsa da temelde farklıdır . ' diyen Dr . Necmi Sadıkoğlu , bunun ayrıca bö ; lgenin kalkınması iç ; in bir engel olduğunu sö ; zlerine ekledi .

İDSB ' nin ev sahipliğinde ' Meydan Okumalara Karşı İslam Ü ; mmeti ' başlığı altında gerç ; ekleştirilecek toplantılar 1 Temmuz ' a kadar sü ; recek . Dü ; nyanın ç ; eşitli yerlerinden 500 ' ü ; n ü ; zerinde seç ; kin â ; limi bir araya getirecek olan toplantılarda ilmi konuların yanısıra islam dü ; nyasını ilgilendiren gü ; ncel meselelerin de ele alınması bekleniyor .

Ele alınacak konular arasında İsrail ' in Gazze ' ye uyguladığı abluka , bu ablukayı delmeye yö ; nelik hazırlanan yardım filosuna dü ; zenlenen saldırı da gö ; rü ; şü ; lecek . Toplantılarda UMAB ' ın daha ö ; nce Tü ; rkiye ' ye yö ; nelik yaptığı ekonomik yardım ç ; ağrısının da yinelenmesi bekleniyor .

CİHAN