Bakan Çağlayan Başkanlığında Kuzey Irak'a Ticaret Heyeti Gidiyor

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında, işadamları, kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan bir ticaret heyeti 29-30 Haziran 2010 tarihlerinde Erbil'e gidecek.

  Bakan Çağlayan program kapsamında , IKBY Başkanı Mesut Barzani , Başbakan Berham Salih , Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi , KDP Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ile ikili görüşmelerde bulunacak , Bilkent Üniversitesi Uluslararası Kolejinin açılışını gerçekleştirecek . Ayrıca program kapsamında Türkiye-Irak İş Forumu yapılacak .
Türkiye ile Irak arasındaki ticari ilişkiler , son yıllarda istikrarlı bir şekilde gelişti . 2003 yılında 940 milyon dolar olan dış ticaret hacmimiz 2009 yılında yüzde 156 oranında artış göstererek 6 milyar dolar seviyesini aştı . Bu performans sonucunda Irak , 2008 yılında Türkiye ' nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 10 . sırada iken , 2009 yılında 5 . sıraya yükselmiş olup , 2010 yılı Nisan ayı itibariyle bu yerini sağlamlaştırdı . İkili ticaret hacmimizin krizin etkilerinin azalmaya başladığı 2010
yılında , 7 milyar dolara yaklaşacağı tahmin ediliyor .
Yaklaşık 200 işadamının katılacağı bu Ticaret Heyeti ve ileride düzenlenecek diğer organizasyonlar , ikili ticaretimizin geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor .
Program çerçevesinde düzenlenecek İş Forumu ile iki ülke kurum ve kuruluş temsilcileri ile işadamları , ticaret , müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri ve yatırımlar konusunda , uluslararası alanda işbirliği , ihracat alanında teknik işbirliği ve finansal işbirliği olanaklarını görüşme imkanı bulacaklar .
Bugüne kadar dünyada toplamda 81 ülkede 161 milyar ABD Doları tutarında proje üstlenen ve bu projelerin yüzde 33 ' ünü Ortadoğu ülkelerinde gerçekleştiren Türk müteahhitlik sektörü , 2009 yılında , dünyada Çin ' den sonra en fazla sayıda firması bulunan ülke olarak ikinci sırada yer almıştı . Türk müteahhitlik sektörü edindiği bu tecrübeleri Irak ' taki enerji , altyapı faaliyetleri , ulaştırma ve sanayi alanlarındaki projelerde de paylaşmak ve Irak ' ın kalkınmasında pay sahibi olmak istiyor .
Özellikle yakın dönemde yaşanan küresel krizin etkilerinin hafiflediği bugünlerde , Erbil ' e düzenlenen ticaret heyeti vesilesi ile başta ticari ve ekonomik ilişkiler olmak üzere , her alanda önümüzdeki döneme ilişkin yeni bir yol haritası belirlemeyi amaçlıyor .