Ap'nin Sinemadaki Adayları Belirlendi Brüksel

Avrupa Parlamentosunun (AP) 2007 yılından itibaren dağıtmaya başladığı sinema ödülü "Lux" için 10 finalist belirlendi.

  Avrupa Parlamentosunun ( AP ) 2007 yılından itibaren dağıtmaya başladığı sinema ödülü " Lux " için 10 finalist belirlendi .
Yönetmenliğini ve senaristliğini Almanya ' da yaşayan Türk asıllı yönetmen Züli Aladağ ' ın Avusturyalı eşi Feo Aladağ ' ın yaptığı " Yabancı " ( Die Fremde ) filmi finalistler arasına girmeyi başardı .
Oyuncuları arasında Sibel Kekili , Nizam Schiller , Derya Alabora ve Settar Tanrıöğen ' ın bulunduğu " Yabancı " , bir namus cinayetini konu alıyor . Evlenerek Almanya ' dan ayrılıp İstanbul ' a yerleşen Umay , aile içi şiddetten kaçarak , Berlin ' de yaşayan anne babasının yanına sığınıyor . Ancak ailesi , " namuslarını lekelendiği " gerekçesiyle genç kadını dışlıyor . Umay ' ın kendi hayatını yaşama kararı ise bir anlamda ölüm fermanına imza attığı anlamına geliyor .
Dünyanın en önemli bağımsız film festivallerinden Tribeca Film Festivalinde bu yıl " en iyi film " ödülü alan " Yabancı " , baş rol oyuncusu Kekili ' ye de " en iyi kadın oyuncu " ödülü kazandırmıştı .
AP ' nin sinema ödülü " Lux " , dağıtılmaya başlandığı 2007 yılında Türk asıllı ünlü Alman yönetmen Fatih Akın ' ın " Yaşamın Kıyısında " filmine gitmişti . 10 finalist filmi , ilk olarak Temmuz ayı sonundaki Venedik Film Festivalinde 3 ' e indirmesi beklenen AP , parlamenterlerin oylarıyla seçilecek " Lux " ödülü sahibini 24 Kasımda Strasbourg ' da açıklayacak .
" Lux " ödülü kazanan filmlerin AB ' nin 23 resmi diline çeviri masrafları AP tarafından karşılanıyor .
28 . 06 . 2010 18 : 51 : 39