İlk yerli elektrikli Tofaş'tan geliyor

Renault'tan sonra Tofaş'ta elektrikli üretiyor Tofaş da Bursa'daki fabrikasında elektrikli Doblo üretiyor

İlk yerli elektrikli Tofaş'tan geliyor
Dünyada çevreci araçlar geleceğe damga vurmaya hazırlanırken Koç Grubu'nun İtalyan Fiat ile ortaklığındaki Tofaş, Türkiye'nin ilk yerli teknoloji elektrikli otomobilini üretme hazırlığında. Tamamen yerli mühendis ve uzmanların çalışmasıyla hazırlanan Doblo model elektrikli araç, Tofaş CEO'su Ali Pandır tarafından gazetecilere tanıtıldı. Elektrikli Doblo'nun tüm geliştirme çalışmaları Türkiye'de yerli teknoloji ve Tofaş'ın 450 kişilik Ar-Ge ekibi tarafından hazırlanmış. Ali Pandır, elektrikli Doblo hakkında şu bilgiyi verdi: Ticari olarak üretime ne zaman çıkarız belli değil. Bu 3 sene de olabilir 5 sene de olabilir. Biz Ar-Ge merkezimizde son teknoloj iyi kullanarak en iyi elektrikli aracı üretebiliriz. Ama elektrikli araç konusunda dünyada önemli olan bu araçların şarj edileceği hızlı şarj istasyonlarının kurulması. Çünkü normalde bu araçlar 7-8 saatte tam doluyor ve hıza bağlı olarak 150 kilometre civarı gidebiliyor. Hızlı şarj istasyonlarının sayısının artmasıyla dünyada elektrikli araç üretimi de artacak...

AB standardında araç üretiyoruz, Afganistan airbag aramıyor ki!
TOFAŞ CEO'su Ali Pandır, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde otomotivde önemli yol aldığını, Türkiye'deki fabrikaların AB normlarında araç ürettiğini anlattı. Pandır, bu konuda yaşanan sıkıntıyı şöyle özetledi: AB şartları masraflarımızı artırdı. Mesala bizim üretimimizde airbag'siz otomobil yok. Ben Afganistan'a boşuna airbag'li otomobil satmaya çalışıyorum, oysa onlar bu kadar donanımlı araç aramıyor. Ucuz olsun yeter diyor. Eskiden AB şartları ötelenebiliyordu. Fakat şimdi fiyatımız arttı, ihracatta rekabet gücümüz düşüyor.

Karı yüzde 23 artırarak Fiorino ile lider oldu
- TOFAŞ, krizde bile verimli bir büyüme grafiği sergiledi. Net karını geçtiğimiz yıla göre %105 arttırarak 360 milyon TL'ye çıkardı n toplam satışlarını bir önceki yıla göre %6.3 arttıran Tofaş, 5.1 milyar TL'lik toplam ciroya ulaştı. Vergi öncesi karı da %23 artışla 270 milyon TL.

- FIAT, Alfa Romeo, Lancia, Ferrari ve Maserati gibi 5 global marka Türkiye'de Tofaş çatısı altında. Türkiye'de iç pazar %12.4 büyürken Tofaş satışlarını yüzde 40'a yakın artırdı. tofaş, fiat markasıyla da ulusal pazarda 85 bin 393 adete yaklaşan binek + hafif ticari araç satışıyla Türkiye'nin lider markası unvanını elde etti. hafif  ticaride de 55 bin adeti aşan satışla Fiat, en çok tercih edilen marka oldu. Bu satışlar içinde 30 bin adetten fazla satılan Fiorino ise Türkiye'nin en çok satılan hafif ticari araç modeli oldu.

Araştırma harcaması bu yıl 117 milyon TL
Tofaş, cirosunun yüzde 5'i tutarında Ar-Ge yatırımı yapan, Ar-Ge departmanında 450 kişiyi çalıştıran bir şirket. Şirket, bünyesindeki laboratuarların yüksek teknolojisi ve çeşitliliği Fiat'ın dünya genelinde üçüncü, Avrupa'da ikinci, Türk otomotiv sanayisinde ise ilk sırada yer alan yatırımı. Ar-Ge'ye araç konsepti, stil, gövde, iç tasarım, süspansiyon, motor, emisyon, titreşim ve akustik alanlarında tasarım ve testler yapmak üzere yaklaşık 30 milyon euro yatırım yapıldı. 2010 yılında da Ar-Ge çalışmalarına yaklaşık 110 milyon TL yatırım ve Ar-Ge altyapı yatırımlarına yönelik de 7 milyon TL harcama yapılması planlanıyor. Tofaş'ın Ar-Ge departmanı, 1995-2008 yılları arasında Bursa'da en fazla patent başvurusu yapan ikinci kuruluş olarak ödül almış, 2009 yılında 35 olan patent başvuru sayısını, 2010 yılı Nisan sonu itibarıyla 45'e çıkarmış.