4. Ulusal Psikiyatri Hemşireliği Kongresi

Psikiyatri hemşireliğinde "Ortak Dil Oluşturmak" sloganıyla bu yıl 4.'sü düzenlenen "Ulusal Psikiyatri Hemşireliği Kongresi" Samsun'da başladı.

4. Ulusal Psikiyatri Hemşireliği Kongresi
Psikiyatri Hemşireleri Derneği, Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin ortaklığında gerçekleştirilen ve 3 gün serecek olan IV. Ulusal Psikiyatri Hemşireliği Kongresi, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış töreniyle başladı. "Ortak Dil Oluşturmak" sloganıyla başlayan kongrenin açılışında konuşan Vali Hüseyin Aksoy, Samsun'un sağlık konusunda uzmanlaşma ve bölgeye, hatta Türkiye'ye belirli alanlarda hizmet sunabilme adına çalışmalar içerisinde olan bir kent olduğunu söyledi.
Başta üniversite olmak üzere Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde ve son yıllarda özel sağlık kuruluşlarının artmasıyla, Samsun'un aynı zamanda bir sağlık kenti olma yolunda önemli mesafeler aldığını ifade eden Aksoy, "Kongrenin ilimizde düzenlenmiş olması bu amaca yönelik yapılmış çalışmalara önemli bir katkı sağlayacaktır. Uzmanlaşmak önemli. Özellikle psikiyatri hastalarına karşı davranış biçimi, onların tedavilerinde uygulanacak yöntemler hususunda ortak bir dil oluşturmak adına, bu kongrenin önemli katkılar sağlayacağına ve yararlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum" dedi.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, geniş çaplı bir kongrenin Samsun'da ve OMÜ'de düzenlenmesinin gurur verici olduğunu kaydetti. Akan, "Bu tür mesleki kongrelerin iki önemli vardır: Bunlardan birincisi mesleki kalitenin yükseltilmesi, ikincisinin ise meslek standartlarının oluşturulmasıdır. İnsan davranışlarının tedavi edilmesin kadar önemli bir şey yok. Eskiden psikiyatrik sorunlar mahalle içinde kapalı kapılar ardında çözülmeye çalışılırdı. Şimdi ise insanlarımız rahatlıkla doktor yardımı alabiliyor. Bu nokta da hemşirelerin rolü çok önemli. Çünkü onlar hastalarla doktorlardan daha çok vakit geçiriyorlar" diye konuştu.
OMÜ Samsun Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yüksel Kesim, hastalara yaklaşımın mesleki deneyimle olduğu kadar, eğitimle de şekillendiğine vurgu yaptı.
Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Osman Salış, "Psikiyatri servisinde görev alan hemşireler sağlık hizmetleri için olmazsa olmazdır. Bir toplumun gelişmişlik düzeyinin özürlüsüne, hastasına, yaşlı ve korunmaya muhtaç çocuklarına verdiği önemle ölçülebilir. Türkiye'nin bu konuda Avrupa standartlarını yakalaması gerekli" şeklinde konuştu.
Psikiyatri Hemşireleri Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yasemin Kutlu, derneğin kuruluş aşamasından, hedeflerinden ve faaliyetlerinden bahsetti.
Kongre Eş Başkanı Dr. Nurhan Eren, kongrenin en önemli hedefinin bölge psikiyatri hastanesindeki hemşirelerle omuz omuza bir dayanışma gerçekleştirmek olduğunu belirtti.
İlkadım Kaymakamı Zafer Orhan, Atakum Belediye Başkanı Metin Burma ve İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu'nun da hazır bulunduğu kongreye Türkiye ve yurt dışından yaklaşık 400 sağlık çalışanı katılıyor.