Gül'den Teröre Karşı Dayanışma Çağrısı İstanbul

GDAÜ Dönem Başkanlığı görevini Karadağ'a devreden Cumhurbaşkanı Gül, 'Bu asimetrik tehdit (terör) karşısında, bütün ülkelerin tavizsiz şekilde iş birliği ve dayanışma içinde olması, uluslararası camianın yekvücut olarak teröre karşı durması gerektiğine inanıyorum' dedi.

GDAÜ Dönem Başkanlığı görevini Karadağ'a devreden Cumhurbaşkanı Gül, 'Bu asimetrik tehdit (terör) karşısında, bütün ülkelerin tavizsiz şekilde iş birliği ve dayanışma içinde olması, uluslararası camianın yekvücut olarak teröre karşı durması gerektiğine inanıyorum' dedi.
Gül, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin batıya açılan kapısı Balkanlar'ın büyük önem arz ettiğini belirterek, Türkiye'nin Balkanlar'da yer alan bütün ülkeleri, ortak sınırı olsun veya olmasın komşusu olarak gördüğünü ifade etti. 
Birçok Balkan dilinde de aynı olan 'komşu' kelimesinin bu coğrafyada çok şey ifade ettiğini söyleyen Gül, tarihi, kültürel, insani ve siyasi sebeplerle Balkanlar'da olup bitenlerin Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini dile getirdi.
Türk halkının, bu coğrafyada yer alan ülkelerin halklarıyla derin kültürel ve insani bağları olduğuna işaret eden Gül, 'Türkiye olarak, insan hakları alanında en yüksek standartlara ulaşmış, dünya refahından hak ettiği payı alan, küreselleşme olgusundan yeterince yararlanan, Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyonunu tamamlamış, önemli ulaşım ve enerji nakil hatlarının kesişme noktası üzerinde yer alan, demokratik değerleri, kültürel çoğulculuğu ve hoşgörü ortamını özümsemiş, barış içinde birlikte yaşamanın en güzel örneklerinin sergilendiği bir Balkanlar görmek istiyoruz' şeklinde konuştu.

-'BURANIN ASIL SAHİBİ BİZLERİZ'-

Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yönündeki ortak hedeflerinde, AB ve NATO'nun ülkeleri bu ideale bağlayan tutkal olduğunu ifade ederek, bölgeyi ilgilendiren sorunlarda tam bir sahiplenme duygusuyla hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.
'Balkanlar büyük bir mahalle olarak düşünüldüğünde, buranın asıl sakinleri biziz' diyen Gül, ortak değerlere, kültüre, imkan ve yeteneklere sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, 'Bölgenin kaderini bizlerin ortak iradesi belirleyecektir. Sorunlarımıza önce kendimiz çare bulacağız. İhtilaflarımızı diyalog ve müzakere yoluyla çözmeye çalışacağız. Uzlaşmayı öğrenecek ve göstereceğiz' diye konuştu.

-TERÖRE KARŞI DAYANIŞMA ÇAĞRISI-

Bugün dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük tehditlerden birinin de terör olduğuna işaret eden Gül, terör illetinin, değişik coğrafyalarda, farklı şekillerde yüzünü gösterdiğini söyledi.
Gül, 'Bu asimetrik tehdit karşısında bütün ülkelerin tavizsiz şekilde iş birliği ve dayanışma içinde olması, uluslararası camianın yekvücut olarak teröre karşı durması gerektiğine inanıyorum' dedi.

-12. ÜYE SLOVENYA-

Öte yandan, zirve açılışında üye ülkeler, Slovenya'nın GDAÜ'ye üyeliğini alkışlarla karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül, AB ve NATO üyesi Slovenya'nın GDAÜ'ye değer katacağına inandığını ifade etti.
Bir konuşma yapan Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk de Avrupa'nın istikrarına mütevazı ve aktif bir katkı yapan Slovenya'nın GDAÜ'yü de geliştireceğini ve bütün bölgeyi Avrupa entegrasyonuna çekeceğini ifade etti.

23.06.2010 12:00:39