Kot işçileri artık silikozisten ölmek istemiyor

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi, Abdi İpekçi Parkı'nda yaptıkları eylemde 'Silikozis' hastalığına yakalanan işçiler için 'maluliyet aylığı' ba

  Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi , Abdi İpekçi Parkı ' nda yaptıkları eylemde ' Silikozis ' hastalığına yakalanan işçiler için ' maluliyet aylığı ' bağlanmasını talep etti .

Ankara ' da 3 gün boyunca konaklayacak işçiler , konuyu hükümete ve Meclis ' e taşımayı planlıyor .

Türkiye ' nin çeşitli illerinden Ankara ' ya gelen Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi üyesi bir grup , Abdi İpekçi Parkı ' nda toplandı . ' Silikozis hastalarına maluliyet maaşı bağlansın ' , ' We have got silikozis ' yazılı dövizleri taşıyan eylemciler , ellerinde ayrıca , işçilere ait sağlık raporlarını taşıdı .

' Artık ölmek istemiyoruz ' şeklinde slogan atan grup adına bir konuşma yapan Türkiye Birleşik İşçi Partisi ( TÜBİP ) Başkanı Zeki Kılıçarslan , silikozis hastası kot işçilerinin sayısının 600 ' e yaklaştığını söyledi .

Bugüne kadar yaklaşık 5 bine yakın kişinin bu hastalığın pençesinde olduğunu belirten Kılıçarslan , " İşçilerin kötü ve sağlıksız koşullarda çalışmasına neden olan işverenler ile bu koşulları denetlemekle sorumlu olup , görevlerini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında şikayetlerimiz doğrultusunda ceza davaları açıldı . " dedi .

Silikozis hastalarının sosyal güvencelerinin olmadığını hatırlatan Kılıçarslan , kot kumlama işinde çalışmış herkesin göğüs hastalıkları hastanesine ulaşması için ülke çapında bir kampanya başlatılması gerektiğini savundu .

Grup , 3 gün süreyle Ankara ' da kalarak , partilerin genel kurullarında konuyu Meclis ' e taşımayı planlıyor . Yoğun güvenlik önlemleri altında eylem gerçekleştiren gruba , Tekel işçileri ve KESK Ankara Platformu üyeleri de destek verdi .