Bm'den Kırgızistan'a Acil Yardım Talebi Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler, çatışmaların devam ettiği Kırgızistan'daki insanlara yardım etme amacıyla uluslararası toplumdan 71 milyon dolarlık acil yardım talebinde bulundu.

  Birleşmiş Milletler , çatışmaların devam ettiği Kırgızistan ' daki insanlara yardım etme amacıyla uluslararası toplumdan 71 milyon dolarlık acil yardım talebinde bulundu .
Genel Sekreter Ban , Afrika dönüşünde düzenlediği basın toplantısında , BM ' nin , çatışmalar nedeniyle 400 bin kişinin yerlerinden olduğu Kırgızistan için bugün uluslararası topluma başvurarak , 71 milyon dolarlık yardım çağrısında bulunduğunu duyurdu .
İnsani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes ' un bugün BM ülkeleriyle görüştüğünü belirten Ban , Kırgızistan ' da yağmalama nedeniyle gıda , su , erzak , elektrik sıkıntısı yaşandığını , hastanelerde tıbbi malzemenin azaldığını , insanların hareketlerinin de kısıtlı olduğunu söyledi .
Kırgızistan içinde 300 bin insanın yerinden olduğunu bildiren Ban , 100 bin kadar kişinin de sınırdan Özbekistan ' a geçtiğini ve bunların 80 bininin Özbekistan ' da mülteci kamplarında yaşadıklarını , onbinlerce insanın da sınırı geçmek için beklediğini ifade etti .
Kırgızistan ' daki geçici yönetimin lideri Roza Otunbayeva , Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ve diğer liderlerle " asayişin sağlanması , daha fazla insanın ölmesinin engellenmesi ve insani yardımın eşgüdümünün sağlanması " konularını görüştüğünü belirten Ban , AGİT , AB , ABD , Rusya ' yla iletişim halinde olduklarını kaydetti .
Ban , bir soru üzerine , Oş ' taki durumun biraz daha sakinleştiği haberini aldıklarını , ancak bunun rahatlamaya yol açmaması gerektiğini , şu an öncelik verdikleri konunun insani yardımı dağıtmak olduğunu söyledi . Özbekistan sınırıyla ilgili bir soru üzerine ise Ban , sınırların açık olmasını istediklerini , ama ülkelerin güvenlik endişelerini de anladıklarını belirtti .

19 . 06 . 2010 08 : 22 : 46