Olmayan kanunun iptali elbette yok hükmündedir - POLİTİKA

Anayasa Mahkemesi’nin olası anayasa paketini iptal kararının yok sayılması önerisine destek yağıyor. Mahkemenin referandumdan önce işlem yapamayacağı belirtiliyor

 

Anayasa Mahkemesi’nin olası anayasa paketini iptal kararının yok sayılması önerisine destek yağıyor . Mahkemenin referandumdan önce işlem yapamayacağı belirtiliyor

Anayasa Mahkemesi ( AYM ) raportörü ve Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Doç . Osman Can’ın “Yüksek Mahkeme’nin anayasa değişiklik paketini iptal etmesinin yok hükmünde olacağı” önerisine anayasa uzmanları ve hukukçular destek verdi . KTÜ Anayasa Hukuku Bölümü’-nden Prof . Yusuf Şevki Hakyemez , emekli askeri hakim Ümit Kardaş ve Yargıtay emekli savcısı Ahmet Gündel , AYM’nin kararının yok hükmünde olacağını söyledi . Önceki gün 24’te yayınlanan Açık Görüş’e katılan Doç . Mustafa Şentop , İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman ve avukat Kezban Hatemi de AYM’nin esastan inceleme yapıp iptal kararı alamayacağını belirtti :

REFERANDUMDAN SONRA BAKILABİLİR

İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman : AYM paket içinden birkaç düzenlemeyi iptal edemez . Denetlenebilir bir düzenleme söz konusu değil . Denetlenebilir olması için referandumdan geçmeli . Henüz yok olan , denetlenebilirliği mümkün olmayan maddeler hakında hüküm yok niteliğinde bir karardır .

Prof . Yusuf Şevki Hakyemez : AYM , değişiklikleri iptal ederse hukuka aykırı bir karardır . Çünkü AYM yetkisini aşmış olacaktır . Fakat ortada bir sorun var , ‘yok hükmünü’ kim verecek? Kararı Resmi Gazete’de yayınlayacak olan Başbakanlık verecekse , onun kararı yargıya karşı karar olarak algılanabilir . .

BÖYLE İŞLEM HUKUK ALEMİNDE YOK

Emekli askeri hakim Ümit Kardaş : AYM’nin yaptığı yargılama hukuk aleminde yok . Çünkü henüz yürürlüğe girmiş bir kanun yok . Şekil bakımından da denetleyemez . Halk oylamasında ‘hayır’ çıkarsa kanun reddedilir . Kabul edilirse de kanunun varlığı olur , o zaman şekil denetimi yapılabilir .

Doç . Mustafa Şentop : AYM referanduma sunulan hiçbir maddeyi denetleyemez . Bunu referandumdan önce de sonra da denetleyemez . Referenduma giden metnin denetlenmesi mümkün değil . Değişikliklerin resmi gazetede yayınlanması referandum sürecinin başlaması için yapılıyor . • HABER MERKEZİ

Sağdan sola 14 harfli yasa

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece sabaha karşı Belediyelerin ‘Kentsel Dönüşüm’ Projeleri uygulayacağı alanları genişleten kanun teklifi kabul edildi . Genel Kurul’da oturum sırasında bazı milletvekilleri bulmaca çözdü .

Başvuru bile esastan olamaz

Yargıtay emekli savcısı Ahmet Gündel : Osman Can’ın haklılığını bazı anayasa ve kanun maddeleriyle ortaya koymak mümkün . Yokluk meselesi yabana atılır bir konu değildir . Çünkü Anayasa’nın 148’inci maddesi ve Anayasa Mahkemsi’nin Kuruluş Yasası’nın 21 . maddesi de 148’i hükümler barındırır . Esasa yönelik anayasa değişikliklerinde iptal davası açılamaz . Başvuru bile esastan yapılamaz . AYM’nin vereceği karar yok hükmündedir .

Hakkaniyete aykırıdır

Yozgat Baro Başkanı Yusuf Başer : Osman Can’ın önerisine katılıyorum . Hukukçu olan herkesin de katılmasını istiyorum . Ortada bir kanun yokken , kanun varmışçasına karar vermek hukukun temel ilkelerine ve hakaniyete aykırıdır . Dolayısıyla yok hükmündedir .





Star Gazete