TGC Başkanı Erinç: İfade özgürlüğü sınırsız bir özgürlük değildir

Edirne Valiliği, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Edirne Gazeteciler Cemiyeti'nin ortak düzenlediği 19. Yerel Medya Eğitim Se

Edirne Valiliği, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Edirne Gazeteciler Cemiyeti'nin ortak düzenlediği 19. Yerel Medya Eğitim Semineri başladı.

Devlet Su İşleri Müdürlüğü 11. Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri'nde başlayan seminere Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Hilmi Bengi ve Trakya Bölgesi'nde görev yapan çok sayıda gazeteci katıldı.

Muğla Üniversitesi Basın, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Koordinatörü Doç. Dr. Abdülrezak Altun'un başkanlık ettiği sabah oturumunda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Hukuk Müşaviri Hacı Mehmet Gani, TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Birim Amiri Erbay Kücet, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü İlan Kontrol Hizmetleri Genel Müdürü Nail Duran, Keşan Önder Gazetesi sahibi Feyzullah Aktan belirlenen konularda bilgi aktardı.

"Basın ve İfade Özgürlüğü" konusunda bir konuşma yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, yazdıkları ve söyledikleriyle hükümeti görevini yerine getirmekten men ettikleri iddiasıyla yargılanan gazetecilerin olduğunu olduğunu söyledi. Ne yazık ki gazeteci oldukları için her şeyi yazma ve söyleme hakkının olduğunu düşünen meslektaşlarının da bulunduğunu aktaran Erinç, "İfade özgürlüğü sınırsız bir özgürlük değildir. Hem Avrupa İnsan Hakları hem Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği ictihatların ifade özgürlüğünün bazı konularda sınırlandırılabileceğini biliyoruz. Ancak bu sınırlandırılmalar subjektif değerlendirmelere veya politik yaklaşımlara göre yapılmak istendiği için Türkiye'de yasalardan kaynaklanan ve bugün Adalet Bakanlığı'nın da açıkladığı gibi 5 bine yakın soruşturma yapılan bir ifade özgürlüğü sürecinden geçiyoruz." diye konuştu.

Gazetecilik'in dünyanın neresinde olursa olsun aynı kurala göre yapılan bir meslek olduğunu vurgulayan Erinç, bu nedenle gazetecilik açısından yerel, bölgesel ve ulusal gibi bir tanımlamanın haksızlık olduğunu ifade etti.

Daha önce gazetecilerin yerel, bölgesel ve Ulusal olarak sınıflandırıldığını, ancak hazırlanan basın yasası ile bu yanlışlığın ortadan kaldırıldığını anlatan Orhan Erinç, aynı yanlışlığın şu an televizyonlar için devam ettiğini ve hazırlanan yasada bu değişikliğin yapılmamasını yadırgadığını kaydetti.