Okullardaki güvenlik kameraları, şiddet olaylarını azaltıyor

Eğitim Bir Sen'in araştırmasına göre, güvenlik kameraları okuldaki şiddet olaylarını azaltıyor.

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merke

Eğitim Bir Sen'in araştırmasına göre, güvenlik kameraları okuldaki şiddet olaylarını azaltıyor.

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarının güvenlik, şiddet, temizlik, kantin ve servis araçları bakımından ne durumda olduğunu tespit etmek amacıyla 12 ilde, 300 okulda ve 600 öğretmenle yüz yüze bir araştırma yaptı.

Araştırmaya katılanların yüzde 62,5'i, kendini, okulunda 'her zaman güvenli hissettiğini', yüzde 30,5'i 'bazen güvenli hissettiğini bazen hissetmediğini', yüzde 7'si 'çok nadir güvende hissettiğini veya hiç güvende hissetmediğini' belirtiyor.

Bayan öğretmenler, erkek öğretmenlere nazaran; meslekte yeni olan öğretmenler ise kıdem yılı fazla ola öğretmenlere nazaran okulda kendilerini daha az güvende hissediyor.

Öğretmenlerin yüzde 9,8'i, okulunun fiziki şartlarının güvenli olmadığını, yüzde 30,7'si ise kısmen güvenli olduğunu söylüyor. Okulların yüzde 53,4'ünde güvenlik personeli, yüzde 74,7'sinde ise güvenlik kamerası bulunuyor.

FİZİKSEL ŞİDDET İLK SIRADA YER ALIYOR

Okulların yüzde 62,3'ünde şiddet olayları yaşanırken; bu şiddet olaylarının yüzde 44,2'si fiziksel şiddet, yüzde 43,5'i sözlü şiddet, yüzde 12,7'si sözlü taciz, yüzde 8,8'i psikolojik şiddet, yüzde 5,7'si fiziksel taciz, yüzde 5,3'ü ayrımcı şiddet, yüzde 3'ü duygusal taciz, yüzde 1'inin ise cinsel taciz şeklinde sıralandığı görülüyor.

Araştırmaya göre, güvenlik personeli olan ve olmayan okullarda aynı oranda şiddet yaşanırken; güvenlik kamerası bulunan okullarda yaşanan şiddet olayları, güvenlik kamerası olmayan okullara nazaran daha az.

Öğretmenler, şiddet olaylarının en çok (yüzde 82,7) öğrenciler arasında; ikinci sırada ise okul dışı çocuklarla öğrenciler arasında yaşandığını (yüzde 11,4) kaydediyor.

Okuldaki şiddet olaylarının sebepleri ise şöyle sıralanıyor: "Aileler tarafından çocuklara verilen değerler, eğitiminin zayıflığı (yüzde 33,8), bölgenin toplumsal ve kültürel yapısı (yüzde 26,7), çocukların ailelerinin şiddete meyilli olması (yüzde 23,7), okulun içinde bulunduğu çevrenin bir yansıması (yüzde 16,3), okul tarafından çocuklara yeterince değerler eğitiminin verilmemesi (yüzde 8,8), diğer nedenler (yüzde 2,5), öğretmenlerle okul yöneticilerinin şiddete meyilli olması (yüzde 1,7)"

ÖĞRETMENLER OKUL YÖNETİCİLERİNDEN ŞİDDET GÖRDÜĞÜNÜ SÖYLÜYOR

Ayrıca, öğretmenlerin yüzde 8,2'si, okulda şiddete maruz kaldığını belirtiyor. Okulda maruz kaldığı bu şiddeti en fazla okul yöneticilerinin (yüzde 22,9) uyguladığı, daha sonra öğrenci velilerinin (yüzde 20,8), öğrencilerin (yüzde 18,8), diğer öğretmenlerin (yüzde 18,8), okul etrafında dolaşan ve öğrenci olmayan gençlerin veya vatandaşların (yüzde 16,7) uyguladığı belirtiliyor.

Maruz kalınan şiddet olayları ise yüzde 6,5'i sözlü şiddet, yüzde 2,5'i psikolojik şiddet, yüzde 1,8'i fiziksel şiddet, yüzde 0,8'i ayrımcı şiddet, yüzde 0,7'si sözlü taciz, yüzde 0,3'ü fiziksel taciz, yüzde 0,2'si cinsel taciz şeklinde sıralanıyor.

TELEVİZYON DİZİLERİ ŞİDDETİ ARTIRIYOR

Öğretmenlerin yüzde 88,7'si televizyon dizilerinin şiddeti artırdığını, yüzde 9,2'si kısmen artırdığını, yüzde 2,2'si artırmadığını düşünüyor.

Öğretmenlerin yüzde 11,2'si okul ortamında oluşabilecek kaza veya yaralanmalarda ilkyardım konusunda gerekli tıbbi müdahaleyi yapamayacağını ifade ederken, yüzde 55,9'u ise bu ilkyardım müdahalesini kısmen yapabileceğini dile getiriyor.

OKUL KANTİNLERİNİN YARISI SAĞLIKLI

Diğer yandan, öğretmenlerin yüzde 14,4'ü okullarındaki kantinin yeterince sağlıklı olmadığını, yüzde 33,7'si kısmen sağlıklı olduğunu, yüzde 51,9'ü ise sağlıklı olduğunu ifade ediyor. Bayan öğretmenler ile mesleki kıdemi 1-5 yıl olan öğretmenler, diğer öğretmenlere nazaran okulundaki kantinin yeterince sağlıklı olmadığını daha fazla düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 17,1'i okul kantinlerinde satılan ürünlerin insan sağlığı açısından güvenli olmadığını, yüzde 33,6'sı kısmen güvenli olduğunu, yüzde 49,4'ü ise güvenli olduğunu belirtiyor.

Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 18'i, okulundaki kantinde çalışanların eldiven ve bone kullanmadığını, yüzde 19'u çok nadir kullandığını, yüzde 37,8'i bazen kullandığını bazen kullanmadığını, yüzde 25,2'si kullandığını ifade ediyor. İlköğretim kantinlerinde çalışanların, ortaöğretim kantinlerinde çalışanlara nazaran daha az eldiven ve bone kullandığı görülüyor.

Katılımcıların yüzde 23,1'i, okulundaki kantinin denetlenip denetlenmediğini bilmediğini, yüzde 12,7'si hiç denetlenmediğini veya çok nadir denetlendiğini, yüzde 31,6'sı bazen denetlendiğini bazen denetlenmediğini, yüzde 32,6'sı ise her zaman denetlendiğini söylüyor. Denetlemelerin okul idaresi tarafından yapıldığını bildiren öğretmenlerin oranı yüzde 90,6.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 12'Sİ SERVİS ŞOFÖRLERİNİN ÖĞRENCİLERE DAVRANIŞLARINI UYGUN BULMUYOR

Öğretmenlerin yüzde 12,4'ü okul servis şoförlerinin öğrencilere davranışlarının uygun olmadığını düşünüyor. Öğretmenlerin yüzde 13,3'ü okul servis şoförlerinin trafik kurallarına uymadığını; yüzde 82,3'ü okul servis şoförlerinin çocuk psikolojisi, iletişim gibi konularda hizmet içi eğitimden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

İlköğretim öğretmenleri, ortaöğretim öğretmenlerine nazaran okul servis şoförlerinin hem öğrencilere davranışlarının daha fazla uygun olduğunu, hem de trafik kurallarına daha fazla uyduğunu düşünüyor.

ÖĞRETMENLER OKUL YOLUNU GÜVENLİ BULMUYOR

Okul yolunu trafik açısından kendisi için güvenli bulmayan öğretmenlerin oranı ise yüzde 34,2; öğrenci için güvenli olmadığını düşünen öğretmenlerin oranı ise yüzde 50,4. Öğretmenlerin yüzde 26,1'i okul çevresini kendisi için, yüzde 44,2'si öğrenciler için güvenli bulmuyor.

EĞİTİM BİR SEN GENEL SEKRETERİ ETYEMEZ: DEĞERLER EĞİTİMİNE AĞIRLIK VERİLMELİ

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, okullarda şiddeti azaltmaya yönelik olarak, değerler eğitimine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Okulların, ailelerle işbirliği yaparak, şiddete yönelik rehberlik hizmetleri vermesi gerektiğini kaydeden Etyemez, "Şiddet içeren televizyon dizilerine yasak getirilmeli veya geç saatlerde yayınlanmaları sağlanmalıdır." dedi.

Etyemez, okul kantinlerinin hem hijyen hem de gıda sağlığı yönünden denetlenmesi, kantin çalışanlarının güvenlik ve sağlık kontrollerinin belli aralıklarla yapılması gerektiğini vurguladı.