‘Türkiye’nin ekseni kayıyor’ diyenler bu fotoğrafa baksın - EKONOMİ

Devlet Bakanı Çağlayan, Türkiye’nin ekseninin doğuya kaydığı eleştirilerini TUSKON zirvesinde yanıtladı. Çağlayan, her ülkeden ve ırktan işadamlarını göstererek “Eksenimiz dünyadır” dedi

 

Devlet Bakanı Çağlayan , Türkiye’nin ekseninin doğuya kaydığı eleştirilerini TUSKON zirvesinde yanıtladı . Çağlayan , her ülkeden ve ırktan işadamlarını göstererek “Eksenimiz dünyadır” dedi

Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan , Türkiye’nin ekseninin doğuya kaydığı tartışmalarına TUSKON’un düzenlediği 7 kıtadan 4 bin 500 işadamının katıldığı resmi göstererek noktayı koydu . Çağlayan , bugünlerde Türkiye’nin eksen kaydırdığını söyleyenlere en güzel cevabın Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü olduğunu söyledi . Çağlayan “İşte Türkiye’nin ekseni budur . Türkiye’nin ekseni dünya eksenidir . Bugün buraya gelen bakanlar , büyükelçiler , 136 ülkeden buraya gelen 2 bin 300 işadamı . . . Sizlere müteşekkir olduğumu bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi . Çağlayan , Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010’un açılışında yaptığı konuşmada , dünyada ekonomik krizin etkilerinin konuşulduğu bir ortamda 40 ülkeden 23 bakan , 14 bakan yardımcısı ve 136 ülkeden 2 bin 300 işadamının Türkiye’ye gelerek burada 2 bin 200 Türk işadamıyla ikili görüşme yapacağını , bu organizasyonun Guinness Rekorlar Kitabı’na geçebilecek bir buluşma olduğunu söyledi .

VİZE KARARINI KINIYORUM

Türkiye’nin stratejik , coğrafik konumuyla , nüfus yapısıyla , 14 yaşın altında 19 milyon nüfusuyla önemli bir fırsatlar ülkesi olduğunu dile getiren Çağlayan , şöyle devam etti :

“Birçok ülkeyle aramızdaki vizeleri kaldırdık . Böyle bir ortamda AB ülkelerinin Türk işadamlarına uyguladığı vizeyi kınadığımı özellikle burada ifade etmek istiyorum . ”

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de görüşmeler sonunda kararının da çıkacağını belirtti . 2010 yılının Türkiye için ayrı bir önemi bulunduğunu kaydeden Meral , OECD’nin bu yıl Türkiye’nin yüzde 6 . 8 büyüyeceğini öngördüğünü aktararak “Biz bunun yüzde 7’yi geçme ihtimali olduğunu düşünüyoruz ve bunun için çalışıyoruz” diye konuştu . • EKONOMİ SERVİSİ

12 zirvede 14 milyar dolarlık iş bağlandı

Dış Ticaret Köprüsü adı altında düzenlenen 12 uluslararası iş zirvesinde şimdiye kadar 340 bin ikili iş görüşmesi gerçekleştirilerek 14 milyar dolarlık ticaret hacmi oluştu . Programlarda Afrika için 4 , Avrasya ve Asya Pasifik için 3’er ve Avrupa için 2 kez düzenlenen etkinlikler kapsamında 100’den fazla ülkeden 7 bin yabancı işadamı geldi .

Afrika fırın ekmeğini yeni tanımaya başladı

Kamerunlu RW King şirketinin sahibi olan Martin Azemkouo ise 6 milyon Euro’luk şirketin ülkesinde elektrik ve dizel enjektörleri alanında faaliyet gösterdiğini , Türkiye’ye kendi faaliyet alanlarıyla ilgili yenilikleri görmenin yanı sıra ekmek fırınlarını alıp Kamerun’a götürmeyi istedikleri için geldiğini söyledi . Azemkouo , Afrika’nın birçok ülkesinin ve Kamerun’un ekmekle yeni tanıştığını da söyledi .

Türk malları kaliteli ve Avrupa’dan daha ucuz

TUSKON’un zirvesindeki açılış konuşmalarının ardından işadamları kolları sıvayarak iş görüşmelerine başladı . Dünkü görüşmelerde temizlik malzemelerinden silaha , tekstil makinelerinden ekmek fırınına kadar birçok iş bağlantısı yapıldı .

Logusa 1 milyon dolarlık tekstil makinesi alacak

Perulu tekstil makineleri şirketi Logusa’nın sahibi Early Malaga , geçen yıl iki makine aldıklarını belirterek “Bu sene 1 milyon dolarlık alım yapacağız . Türkiye’deki mal çok kaliteli , Almanya ve İsveç’te üretilen makinelere göre daha ucuz” dedi .

Perulu şirket çelik almaya geldi

Perulu demir çelik şirketi Tradi S . A . ’nın ortağı Oscar Peschiera ise “Türkiye’den mal almak istiyoruz . Çin , Japonya , Kore , Brezilya , Meksika’dan mal alıyoruz . Türkiye , iyi fırsatlar sunuyor ve bu fırsatları değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu . Peschiera , bu kez yapacakları ikili görüşmeler sonucunda Türkiye’den 4 milyon dolarlık , 5 bin tonluk alım yapmak istediklerini bildirdi .

Grupo , 800 bin dolarlık sipariş verdi

Arjantin’de temizlik ve güvenlik sektöründe faaliyet gösteren Grupo Goits’in sahibi Raul Alberto Benedini de , Türkiye’den 800 bin dolarlık alım yapmak istediklerini , aynı zamanda silah alımı için de görüşmelerde bulunacağını kaydetti .

Star Gazete