PKK'nın 3 numaralı isminden şok açıklama

Heronlar, Kandil ve Sidekan kamplarını 24 saat görüntülüyor. Türk jetlerinden korkan militanlar dağda küçük gruplar halinde dolaşıyor, köylerde halkın arasına karışıyor.

PKK'nın 3 numaralı isminden şok açıklama
  HEM TÜ ; RKİYE HEM İRAN BOMBALIYOR
Tü ; rkiye ve İran ' ın bombardıman altında tuttuğu kamplardan Tü ; rkiye ' ye sızmayı hedefleyen PKK militanları , kö ; ylerde sivil halkın arasında gizleniyor

KAÇ ; IN , HERON GELİYOR!
PKK militanları Sidekan ' da Heron ' lara yakalanmamak iç ; in olağanü ; stü ; ç ; aba sarf ediyor . Bir arada gö ; rü ; ntü ; lenmemeye ç ; alışan militanlar daha ç ; ok sivillerin ve ağaç ; lık alanların bulunduğu yerlere sığınıyor .

rbil ' de hava 45 dereceyi gö ; steriyor . Ortalık kavruluyor . Barzani ise Tü ; rkiye ' den yeni dö ; nmü ; ş . PKK iç ; inde tedirginlik olduğu yö ; nü ; nde sö ; ylentiler var . Gö ; rü ; şme olur ya da olmaz fark etmez dü ; şü ; ncesiyle 190 kilometre yolu tepip Kandil ' in ilk kontrol noktasına varıyorum .
Kortek kontrol noktası sanki Bingö ; llü ; ( ismini sö ; ylemiyor ) ve Vanlı Serhat kod adlı iki militana zimmetlenmiş . Daha ö ; nce de buradaydılar . Bingö ; llü ; , &ldquo ; N ' oldu İskenderun ' u sormaya mı geldin?&rdquo ; diyor . Kandil ' e adım atar atmaz propaganda başlıyor . &ldquo ; Hayır Heronlar iyi ç ; alışıyor mu , onu kontrol etmeye geldim&rdquo ; deyince bozuluyor . Fotoğraf ç ; ekme isteğime de &ldquo ; Geç ; enlerde Serhat ' ın fotoğrafını ç ; ektin , anası gazete elinde ' Oğlumu gö ; rmek istiyorum ' diye kapıya dayandı . Neredeyse oğlunu geri gö ; tü ; recek . Sen bö ; lü ; cü ; mü ; sü ; n?&rdquo ; diyerek engel oluyor . Başka bir militanın konuşmasını da &ldquo ; Tehlikeli adam , fotoğraf ç ; ekerse yakınları buraya gelir&rdquo ; diye karşı ç ; ıkıyor .
Bir sü ; rü ; prosedü ; rü ; makinenin hayrına es geç ; ip ' Kö ; yü ; n iç ; ine git seni bulurlar&rdquo ; diyerek beni salıveriyor . 10 kilometrelik yolculuğun ardından Kandil ' deyim . Ö ; rgü ; tü ; n Dış İlişkiler Sö ; zcü ; sü ; Ahmet Deniz ' e haber vermişler , kö ; yü ; n girişinde karşılıyor . Deniz ö ; nde , ben arkada bir kö ; ylü ; nü ; n evine giriyoruz .
Son zamanlarda yaşanan olayları hatırlatıp , &ldquo ; Hani barış istiyordunuz? Maksadınız ne?&rdquo ; diye soruyorum . Deniz ö ; rgü ; tü ; n dö ; rdü ; ncü ; dö ; nemi başlattığını , artık Tü ; rkiye ' nin her yerinin hedef olduğunu sö ; ylü ; yor . &ldquo ; Edirne ' de Samsun ' da Antalya ' da artık her yerde olacağız . Bü ; tü ; n Tü ; rkiye bizi konuşacak&rdquo ; diyor .
Deniz ' e , &ldquo ; Hep kendinizle ç ; elişkiye dü ; ştü ; nü ; z . Bunun son ö ; rneğini de şu anda yaşıyoruz . Hani sizin meseleniz Kü ; rt meselesi idi . Kü ; rtlerin yaşadığı yerlerde dahi eylem yapmanız anormal iken Edirne ' de Samsun ' da ne işiniz var? Masum insanları ö ; ldü ; rerek , silahın gü ; cü ; yle nereye kadar gidebileceksiniz? İşte bunun iç ; in size terö ; rist deniliyor&rdquo ; diyorum . Deniz , &ldquo ; Tü ; rkiye ' nin her yerindeki insanlar bizim davamıza karşı duyarlı olacaklar . Bizim maksadımızı ö ; ğrenecekler . Biz rahatsız iken onların rahat etmesini asla kabul etmeyiz&rdquo ; diye konuşuyor .
Bu dü ; şü ; ncelerinin aç ; ılım sü ; recini baltaladığını , Tü ; rkiye ' nin bü ; tü ; n iyi niyetli ç ; abalarını boşa ç ; ıkardığını Tokat , Samsun , Sarıyayla ve İskenderun saldırılarının PKK ' nın barış istemediğinin en aç ; ık kanıtı olduğunu sö ; ylediğimde ise , &ldquo ; Ö ; calan ' bu gü ; n silahı bırakın ' derse biz anında bırakırız . Ancak 31 Mayıs ' ta ' artık ben yokum ' dedi . Bu silah kullanın anlamına gelir&rdquo ; şeklinde konuşuyor .

NİŞANLIMI BIRAKTIM

Mesele dö ; nü ; p dolaşıp İskenderun olayına geliyor . &ldquo ; PKK tarihinde denizcilere yö ; nelik saldırı yok . İskenderun ' u niye hedef seç ; tiniz? 7 cana neden kıydınız?&rdquo ; soruma Deniz , &ldquo ; Apo 31 Mayıs ' ta işaret verdi . Birç ; ok noktada keşifler yapmıştık . Ki burası 6 ay ö ; nceden keşfedildi . Ormanlık bir alanın karşısı , en rahat eylem yapacağımız bir yerdi&rdquo ; diye cevap veriyor .
O esnada odaya Ferhan kod adlı bir başka ö ; rgü ; t mensubu giriyor . Deniz , bu kişi ile bir iki saat iç ; inde bilinmeyen bir yere gideceğimi bü ; tü ; n sorularıma gittiğim yerdeki kişilerin cevap verebileceğini sö ; ylü ; yor . Dışarı ç ; ıkıp gidiyor .
50 yaşlarındaki Ferhan , Deniz ' in bıraktığı yerden propagandayı sü ; rdü ; rmekte kararlı . Bir ara Ferhan ' a , &ldquo ; Sen evli misin?&rdquo ; diye soruyorum . Soru hoşuna gitmiyor , ancak yine de cevaplandıracağını sö ; ylü ; yor ; &ldquo ; Nişanlıydım , ö ; rgü ; te katılınca ona mektup yazdım ve ayrıldım . Duyduğuma gö ; re evlenmiş 4 ç ; ocuğu olmuş&rdquo ; diyor . &ldquo ; Nereye kadar bö ; yle gidecek?&rdquo ; soruma , &ldquo ; Biz dava iç ; in kendimizi adamışız . Ö ; rgü ; tte bu tü ; r ilişkiler konuşulmaz&rdquo ; diyerek tepki gö ; steriyor . Ben kararlıyım , &ldquo ; Hani her konuda Ö ; calan ' ı ö ; rnek alıyordunuz . O , Kesire ile evlendi . &rdquo ; Daha da sinirleniyor : &ldquo ; O ajandı , o yü ; zden ayrıldı . Hiç ; birimiz rahip ve rahibe değiliz . Elbette ki bizim de insani ö ; zelliklerimiz var . Ama şimdi sırası değil . Bu meseleyi artık konuşmayalım . &rdquo ;
Deniz iki saat sonra dö ; nü ; yor : &ldquo ; Gidiyorsunuz . Makine haricindeki eşyalarını bırak . &rdquo ;

İRAN BOMBALIYOR
Toyota cipe biniyorum . Belinde baretta marka tabanca olan direksiyondaki kara kuru adamın yanına Ferhan biniyor , arkaya da ben . Bir iki peşmerge noktasında durup şakalaşıyorlar , ardından benzin alacaklarını sö ; yleyip bir kö ; yden iç ; eri giriyorlar .
Eskiden kalma bir tamir ü ; cretini de dağ başında yü ; klü ; bir dolarla ö ; dü ; yorlar . Hava kararmak ü ; zereyken toprak yoldan sapıyorlar . Yaklaşık bir saatlik yolculuk tek kelime etmeden geç ; iyor . Ferhan ç ; alan telefonuna bakıyor , adı Şiar olan şofö ; re durmasını sö ; yleyip aşağı iniyor . Zifiri karanlıkta dağın tepesinde aracın farları sö ; ndü ; rü ; lü ; yor , Şiar herhangi bir şekilde ışık yakmamam iç ; in beni ikaz edip Ferhan ' ın yanına gidiyor . Geldiklerinde Kandil ' e dö ; neceğimizi , İran ' ın topç ; usunun hedefleri vurduğunu sö ; ylü ; yorlar .
Gece yarısı bu defa Kandil ' deki Zengel kö ; yü ; ne bir başka ailenin evine gidiyoruz . Kerpiç ; evin toprak zeminine serilen bir kilimin kö ; şeşine her tü ; rlü ; yiyecek-iç ; ecek istif edilmiş . Ç ; ay , su , meyve , kuruyemişi bir anda ortaya getiriyorlar . Gece yarısını geç ; erken bir yastık ve battaniye getirip , sivrilerden korunma yö ; ntemlerini ifade eden kısa bir nutuk ç ; ekiliyor .
Sabah olduğunda ise bir iki bardak ç ; ay iç ; iyoruz Deniz , gece gidip dö ; ndü ; ğü ; mü ; z yolda bayağı hasar olduğundan bahsediyor , bu defa beni bir sivil araç ; la başka bir yoldan gö ; ndereceğini sö ; ylü ; yor . 7 saat boyunca dağ , dere-tepe , patika akla gelebilecek her tü ; rlü ; yolu kullanıp Sidekan bö ; lgesine varıyoruz . Dağın tepesinde bekleyen bir cip yanımıza geliyor . Şofö ; r araç ; değiştirmem gerektiğini sö ; ylü ; yor .
Diğer araç ; ta ise Şiar bekliyor . Geceki saldırılarda yaralanan bir militanı hastaneye gö ; tü ; rmek ü ; zere gelmiş , durumu iyi değilmiş , taşınacak durumda olmadığı iç ; in doktor bekliyorlarmış .

REHİN Mİ ALINDIK?
Bir saat kadar da tarlaların iç ; inde Şiar ' la yolculuk yaptıktan sonra bir noktada duruyoruz . Şiar , telsizle bir yerleri anons ediyor . M-16 ' lı bir kişi gelip arabanın arkasına biniyor . O esnada bir-iki silah sesi geliyor . Şiar , &ldquo ; Heronlar tepemizde ikaz ediyorlar&rdquo ; deyip geri dö ; nü ; yor , aracın bir tekeri hiç ; yere temas etmeden bir ağacın altına gö ; rü ; nmeyecek şekilde gizliyor . Telsizler kapatılıyor , Heronların gö ; rü ; ntü ; almalarının ardından bombardımanın başladığını sö ; yleyen Şiar ' a , Dijvar adlı diğer militan da destek veriyor . Aracı bulunduğumuz yerden uzaklaştırmaya karar veriyorlar . Yarım saat sonra da patikalardan geç ; erek başka bir alana gö ; tü ; rü ; yorlar . Ü ; zeri ağaç ; larla kaplı dere iç ; indeki noktada ü ; ç ; silahlı militan bekliyor .
Militanlardan Baver , geç ; kaldığımızı , gö ; rü ; şeceğim kişinin bir saat ö ; nce gü ; venlik sebebiyle bö ; lgeden uzaklaştığını sö ; ylü ; yor . &ldquo ; Burada ne yapacağız?&rdquo ; diye soruyorum . Baver , &ldquo ; Oradan haber gelinceye kadar bekleyeceğiz&rdquo ; diyor . Saatler geç ; iyor . Bulunduğumuz alana gelen kö ; ylü ; lerle uzun uzun sohbet ediyorlar .
Baver , her halinden ö ; rgü ; tü ; n istihbaratç ; ısı ya da ü ; st dü ; zey bir mensubu olduğunu belli ediyor , Ancak sorduğum her soruyu , &ldquo ; Boşver , ne yapacaksın?&rdquo ; gibi cevaplarla geç ; iştiriyor . Benimle adeta sinir harbi yapıyor . Fotoğraf ç ; ekmeme engel oluyor . Baver ' e , &ldquo ; Rehin mi alındık . Yeter artık . Ya sorduklarıma cevap verirsin ya da ben gidiyorum . Kiminle gö ; rü ; şeceğim&rdquo ; diyerek isyan ediyorum .
35 yaşındaymış , ö ; rgü ; te 19 yıl ö ; nce katılmış , ö ; rgü ; te katıldığı andan itibaren ailesiyle hiç ; gö ; rü ; şmemiş , gö ; rü ; şmeyecekmiş .
Baver ' e de diğerlerine sorduğum sorulardan bazılarını yö ; neltiyorum . O da diğerleri gibi kasetten ç ; alıyor . Aynı cü ; mleler aynı tonlamalar . . . .
&ldquo ; Baver otobü ; se en son biletle mi , akbille mi bindin?&rdquo ; , &ldquo ; Ekmek kaç ; para?&rdquo ; gibi iş olsun diye başka sorular soruyorum , &ldquo ; Ekmek kaç ; para beni ilgilendirmez . Ben onu dü ; şü ; nmekle mü ; kellef değilim . Otobü ; se de 22 sene kadar ö ; nce bindim . Ama ' akbil ' in ne olduğunu bilmiyorum . O nasıl bir şey?&rdquo ; diyor .
Zaten canım sıkkın , nutuk atma sırası bende , &ldquo ; Baver , vay size aldanan o Kü ; rtlerin haline . Burada hepiniz birer Robinson gibisiniz . İsminiz cisminiz farklı , dü ; şü ; nceleriniz aynı . Kü ; rtlerin ne yiyip , ne iç ; tiğini , nasıl yaşadığını bilmeyen sizler mi onların haklarını savunacaksınız?&rdquo ; diye volü ; mü ; yü ; ksek bir konuşma yapıyorum .
Baver , &ldquo ; Heval sesini yü ; kseltmene gerek yok&rdquo ; diyerek frenlemeye ç ; alışıyor . &ldquo ; Sen bir baba olmadan ç ; ocuğun ne istediğini nereden bilebilirsin?&rdquo ; sö ; zlerim ise onu kızdırıyor , &ldquo ; Ben baba olmadan da ç ; ocukları anlayabilirim . Kitaplarda onların istedikleri yazıyor . &rdquo ;
Hava kararmaya başladığında ise pilav , tavuk ve salatadan mü ; teşşekkil bir sofra kuruyorlar . Ü ; stelik de dağ başında plastik bir masa ü ; zerine . Yemeğin ardından bir iki dolaşalım teklifine Baver , &ldquo ; Sana bir şey olursa beni ö ; rgü ; t yargılar&rdquo ; diyerek karşı ç ; ıkıyor .

O ŞİMDİ Ö ; LEMEZ
Sabaha kadar sü ; recek bir tartışmanın da fitilini ateşlemiş oluyor Baver . &ldquo ; Bu milletin sizden ç ; ektiği nedir? Sizin yü ; zü ; nü ; zden kö ; yü ; , yaylayı unuttuk . Siz bö ; yle yaparak insanların haklarını savunduğunuzu mu dü ; şü ; nü ; yorsunuz&rdquo ; diyorum . Baver , &ldquo ; Kendilerinin sivilleri hedef almadığını sö ; ylü ; yor&rdquo ; , &ldquo ; Pınarcık ' ta katledilen 33 kişiyi , Gü ; ngö ; ren ' deki patlamayı , canlı bombaları bilmiyor musun?&rdquo ; diyorum . &ldquo ; Sen benden hesap sormaya mı geldin?&rdquo ; diyerek ç ; ıkışıyor , Pınarcık hadisesini ajanların yaptığını , Gü ; ngö ; ren ' in amacını aştığını , canlı bombaların Ö ; calan iç ; in kendilerinin patlattığını sö ; ylü ; yor . Israrla inanmadığımı sö ; ylü ; yorum , Ö ; calan ' a bir şey olması durumunda herkesin her şey yapabileceğini sö ; ylü ; yor .
Baver ' e son olarak , &ldquo ; Peki eceliyle ö ; lü ; rse?&rdquo ; diyorum , &ldquo ; Hayır ö ; lemez&rdquo ; şeklinde Tü ; rk filmlerindeki replikler gibi anlamsız bir tepki veriyor . &ldquo ; İnsanlar ö ; lmeseydi dü ; nyada yaşanacak yer olmazdı , Ö ; calan ' ın ö ; lmeye hakkı yok mu?&rdquo ; sorumu ise , &ldquo ; O şimdi ö ; lemez&rdquo ; diye kestirip atıyor . Sanki elinde! &ldquo ; Baver annen yaşıyor mu ?&rdquo ; diyorum , &ldquo ; Hayır&rdquo ; diyor . &ldquo ; Baver annenin ö ; lmesine niye engel olmadın?&rdquo ; sö ; zlerimle birlikte ortalık sessizliğe bü ; rü ; nü ; yor .
Bir battaniye bir şilte getirip ağaç ; ların arasına atıyorlar . Baver sabah 4 . 30 ' da kalkılacağını sö ; yleyip silahını başının yanına dayayıp uykuya dalıyor .
Gece bir iki dolanıyorum , diğer iki eleman da derin uykuda . . .

ROJ TV ' YE SANSÜ ; R
Sabah tabanca sesleri ile uyanıyorum . &ldquo ; Heronlar tepemizde herkes yere yatsın , ağaç ; ların arasına girin&rdquo ; ikazlarına Doç ; kalar da eşlik ediyor . Yaklaşık 4 saat boyunca İran ' dan top atışları yapılıyor . Tü ; rk jetleri ise 10 kilometre ö ; temizdeki Hakurk bö ; lgesini dö ; vü ; yor . Dijver , &ldquo ; Senin arkadaşların bizi bombalıyor&rdquo ; diyerek laf sokuyor . Gü ; lerek &ldquo ; İsabet var mı?&rdquo ; diyorum . Dişlerini sıkarak uzaklaşıyor . Baver , kahvaltı esnasında , &ldquo ; Heval Ahmedinecat her sabah rojbaş ( gü ; naydın ) , her akşam da şevbaş ( iyi geceler ) atışı yapıyor . Bu tepemizde dolanan Heronlar var ya Hakurk ' takiler Amerikan , Kınere ' dekiler İsrail . Amerikanlar dolanınca Tü ; rk savaş uç ; akları , İsrailler dolanınca İran topç ; uları vuruyor . Herkes bize karşı dost olmuş&rdquo ; diyor .
Bir ara ortalık hareketleniyor . İki ü ; ç ; ağır makineli silahlı şahıs bulunduğumuz alanın etrafını dolaşıyor , sonra da bir el hareketiyle yukarıdakilerini ç ; ağırıyorlar . Kalabalık bir grup yamaç ; tan dereye doğru inmeye başlıyor . M-16 ve MP-5 ' li bir koruma ordusu iç ; inde ö ; rgü ; tü ; n kurucularından Mustafa Karasu yanımıza geliyor . Beraberinde ise bir kameraman ve bir muhabir .
Bir iki tanışma faslının ardından Roj TV ' den olduklarını ö ; ğrendiğim kişiler rö ; portaj esanısında kayıt almak istiyorlar . Engel olmaya ç ; alışıyorum , Baki Gü ; l adlı muhabir , &ldquo ; Sen yanlış yazacaksın ben de bu kayıt sayesinde seni dü ; zelteceğim&rdquo ; diyor . Gö ; rü ; şme esnasında bu şahısları yanımda istemediğimi sö ; yleyince &ldquo ; Arkadaş maksadını aşmıştır . Kusuruna bakmayın , olayı fazla bü ; yü ; tmeden sö ; yleşimize devam edelim&rdquo ; diyor . Ve rö ; portaj başlıyor . . . .
> ; Ö ; rgü ; t zorda gö ; rü ; nü ; yor . Her tarafa saldırmanızdan bö ; yle anlaşılıyor , ne dersiniz?
Bizim kaldığımız alanlar belli . İstihbarat ö ; rgü ; tleri tarafından biliniyor . Tü ; rkiye ' nin her yerinde varız . Karadeniz ' den Amanoslara , Ağrı ' dan Tendü ; rek ' e Haftanin ' den Kınere ' ye Zap ' tan Kandil ' e bü ; tü ; n bö ; lgelerde gü ; ç ; lerimiz var . İran ' da PJAK ö ; rgü ; tü ; yle ilişkilerimiz mevcut . İdeolojik etkinliğimizde kurulmuş bir ö ; rgü ; t .
> ; Bundan sonra yine ç ; atışmaya mı karar verdiniz?
Apo kitaplarında başından sonuna kadar savaşların iyi olmadığını , savaşların bir iktidar ve devlet sorunu olduğunu sö ; ylü ; yor . Ama her canlının kendini savunma mekanizması olduğu gibi biz de varlığımızın devamı iç ; in savaşıyoruz . Halkımızın varlığını , dilini , kimliğini kabul ettirme temelinde hakkımızdır .
> ; Devlet kurma dü ; şü ; ncesi vardı da bu sonraki yıllarda değiştirildi .
1993 yılına kadar Birleşik Bağımsız Kü ; rdistan kurulması dü ; şü ; ncesi vardı . Ama 1993 ' ten sonra devletsiz de ö ; zgü ; rlü ; k ve demokrasinin yaşanabileceği dü ; şü ; ncesine vardık . Bunu sö ; ylerken sosyalizmin enternasyonalist dü ; şü ; ncesinden hareketle , gerekirse &ldquo ; Tü ; rkiye ile yaşayabiliriz&rdquo ; diyorduk .
> ; Sonra Tü ; rkiye ' ye dü ; şman oldunuz ama .
Ö ; nceleri Tü ; rkiye ve Tü ; rk karşıtlığımız yoktu . Ç ; ü ; nkü ; PKK ' nın kurucularının yarısı Tü ; rk ' tü ; . Ç ; oğunu kaybettik . Biz hâ ; lâ ; onları kendimize ö ; rnek alıyoruz . Kemal Pir , Kü ; rt değildi . O zamanki arkadaşlar , &ldquo ; Eğer Kü ; rdistan ' da devrim olursa Tü ; rkiye ' de de devrim olur&rdquo ; dü ; şü ; ncesiyle bize katıldı . Hareketimiz Tü ; rk dü ; şmanlığı biç ; iminde gelişmedi . Tü ; rkiye ' de sol demokratik bir iktidar olursa , onlarla aynı sınırlar iç ; inde yaşayabiliriz demiştik .
> ; Madem ki demokrasi diyorsunuz . Ö ; yle ise demokrasinin yerleşmesine yardımcı olmak iç ; in &ldquo ; silahları bırakayım&rdquo ; dü ; şü ; ncesi sizde niye gelişmiyor?
Tü ; rkiye ' nin demokratikleşmesi iç ; in her tü ; rlü ; kolaylığı sağlamaya ç ; alışıyoruz . 1993-95 ve 98 ' de ateşkes ilan ettik . O zamanın şartları farklıydı denilebilir . Ama 1999 yılında silahlı gü ; ç ; lerimizin hepsini ü ; lke sınırlarının dışına ç ; ektik . Bunu 5 yıl sü ; rdü ; rdü ; k . Bu sü ; re iç ; inde ciddi adımlar atılmadı . Olumlu gelişmeler yaşansaydı şu anda farklı olurdu .
> ; Apo yakalandığı iç ; in yapıda bir travma oluştu . Onun iç ; in geri ç ; ekildiğiniz ve toparlandıktan sonra saldırılara başladığınız yö ; nü ; ndeki eleştirilere ne diyeceksiniz?
Aslında tam tersi oldu . Atalet yaşadığımız dö ; nemde parç ; alanma yaşadık . Bu sü ; re iç ; inde savaşmadık . ABD , Irak ' ı işgalin ardından , KDP ile KYB ' ye mü ; dahale etti . Bu arada Osman Ö ; calan , Nizamettin Taş , Halil Ataç ; gibi kişilerin ayrılmasıyla ö ; rgü ; tte bö ; lü ; nme yaşandı . Eğer Ö ; calan , bize &ldquo ; geri ç ; ekilin&rdquo ; dediğinde onu dinlemeseydik ve 6 . kongrede aldığımız ç ; ok şiddetli savaş kararını uygulasaydık belki de ç ; ok zararlı ç ; ıkabilirdik .

SÖ ; ZLER TUTULMADI

> ; Devletin yetkilileriyle PKK gö ; rü ; şü ; rken bu arada da siz masum insanları ö ; ldü ; rmeye devam ediyorsunuz .
Yapılan gö ; rü ; şmeler mü ; zakere değil . Şimdiye kadar devletin gerç ; ekleştirdiği bu temaslarda ciddi olmadığını gö ; rdü ; k . Bu zaman kazanma ve oyalama taktiğidir . Kendileri bö ; yle olmadığını iddia ediyor ama hiç ; bir adım atılmıyor . Verilen sö ; zler yerine getirilmiyor .
> ; Ne tü ; r sö ; zler verildi?
Ö ; rneğin 14 Nisan ' da KCK ' ya yö ; nelik operasyonlarda gö ; zaltına alınanların bırakılacaklarını sö ; ylediler . Ama daha sonra bırakmadıkları gibi tutuklamalar daha da arttı .
> ; Bu iddialarınıza ben de dahil olmak ü ; zere kimse inanmayacak . Daha ciddi şeyler sö ; yleyin .
İmralı ' ya gidiş-gelişler var . Avukatlar aracılığıyla mesajlar gö ; nderiliyor . Bunları demokratik ç ; ö ; zü ; m iç ; in bir araç ; olarak kullanmak istiyoruz . Sö ; z verdiğimiz iç ; in gö ; rü ; şmeleri gerç ; ekleştiren kişileri ve gö ; rü ; şme iç ; eriğini aç ; ıklamıyoruz .
> ; Sizin iç ; in hâ ; lâ ; belirleyici unsur Ö ; calan ' ın tavrı ve konumuysa o ' ben ç ; ekildim ' diyor . Siz niye direniyorsunuz?
2009 Aralık ayında tek taraflı silah bıraktık . 5 Aralık ' tan 29 Mart yerel seç ; imlerine kadar ordu da silah kullanmadı . DTP yerel seç ; imlerden gü ; ç ; lü ; ç ; ıkınca hü ; kü ; met bu işin zorla değil demokratik yö ; ntemlerle ç ; ö ; zü ; lmesi iç ; in girişimde bulunur diye bekledik . PKK , KCK ve DTP ayrı ayrı toplantılar yaparak hü ; kü ; mete bir şans tanımak iç ; in karar aldı . Ama yine oyalandığımızı gö ; rdü ; k . Hem irtibat kuruyorlar hem de sabahtan akşama kadar &ldquo ; terö ; r ö ; rgü ; tü ; &rdquo ; diyerek hareket ediyorlar . Ö ; calan cezaevi şartlarında &ldquo ; ö ; rgü ; tü ; yö ; netemem&rdquo ; dedi . Her tü ; rlü ; kararı veren biziz .
> ; Abdullah Ö ; calan ' ın ö ; rgü ; tü ; yö ; netmediği konusunda samimi misiniz?
Evet . Kesinlikle iç ; erideyken ö ; rgü ; tü ; yö ; netemez . Kendisi de bunu sö ; ylü ; yor .
> ; Yapmayın , dü ; zenli olarak avukatlarla gö ; rü ; şerek sizlere mesajlar gö ; nderen bir insanın kurduğu ö ; rgü ; tü ; n istikametini belirlemede etkili olmadığını mı sö ; ylü ; yorsunuz?
Olaylara ideolojik ve teorik yaklaşım konusunda etkili . Ama biz Apo olmadan bir şey yapmayız , o da biz olmadan bir şey yapamaz .
> ; Tü ; rkiye , demokratik olarak İran ve Suriye ' nin gerisinde değil . Ama sizler bunlarla değil Tü ; rkiye ile uğraşıyorsunuz , neden? Mesela İran , militanlarınızı idam ederken Tü ; rkiye ' de bir tek insan asılmadı .
Tü ; rkiye ' de idamı biz kaldırdık . İdamlar İran ' ın başına bela olacak . Eğer şu anda farklı bir şey gelişmiyorsa bizim sabırlı davranmamızdan kaynaklanıyor .
> ; Peki sizler olmazsanız Tü ; rkiye , halkın parasını dağa taşa bomba atarak harcar mı?
Kü ; rt sorunu ç ; ö ; zü ; lsü ; n o zaman .

İSKENDERUN KLAY HEDEFTİ

> ; Tü ; rk jetlerinin bombardımanı ö ; rgü ; te zarar veriyor mu?
Tü ; rk jetleri hedefleri tam isabet ettiriyor . İtiraf etmeliyim ki mart ayından bu yana 130 PKK ' lı ö ; ldü ; rü ; ldü ; .
> ; Eylemlerinizde neden hep masum insanlar ö ; ldü ; rü ; lü ; yor? Askerlik mecburi hizmet . Masum erlere saldırıyorsunuz sonra da &ldquo ; askere gitmesinler&rdquo ; diyorsunuz , bu nasıl bir mantık?
Ç ; atışma , askerler ve polis gü ; ç ; leriyle yü ; rü ; tü ; ldü ; ğü ; nden onlar hedef alınıyor .
> ; Bazı istihbarat ö ; rgü ; tlerinin sizi kullandığı iddia ediliyor . Tü ; rkiye kamuoyunda İskenderun olayını İsrail ' in talepleri doğrultusunda gerç ; ekleştirdiğiniz intibaı var . Hakikaten PKK mı yaptı bu olayı?
Evet biz yaptık . HPG bu olayı ü ; stlendi . 6 ay ö ; nce keşif yapılmıştı .
> ; Nasıl bir tesadü ; f ki İsrail ' in Mavi Marmara gemisine saldırdığı gece siz de tarihinizde ilki gerç ; ekleştirip denizcilere saldırdınız?
Bu spekü ; lasyondur . Biz ilk defa eylem yapmıyoruz . İskenderun ' da daha ö ; nce de eylemler yaptık . Apo &ldquo ; ç ; ekiliyorum&rdquo ; dedikten sonra bu eylem gelişti . HPG ' nin Tü ; rkiye ' nin pek ç ; ok noktasına ilişkin keşfi , planları ve hazırlığı vardır . Şu anda bile her bir birimimizin en az 5-10 eylem yapacak keşifleri var . 1999 yılında binlerce kişiyi , dü ; nyanın her tarafında eylemler yapmaları iç ; in eğittik . Buna İsrail de dahildi .
> ; İsrail ' i niye vuracaktınız?
Apo ' ya yö ; nelik uluslararası komplonun bir numaralı sorumlusu Tü ; rkiye değildir . Bu komploda ABD ve İsrail başı ç ; ekiyor . Bu iki devlet Apo ' nun Rusya , İtalya ve Yunanistan ' da kalmasını engellemişlerdir .
> ; Bazı unsurlarınız bu ü ; lkenin istihbaratıyla temasa geç ; miş olamaz mı?
Hayır olamaz . Ç ; ü ; nkü ; hâ ; lâ ; bizler İsrail tekniğiyle vuruluyoruz . Buralarda keşif yapan Heronlar İsrail yapımı . Tankları İsrailli bir firma modernize etmiş . Bu aç ; ıdan İsrail ' e ö ; fkeliyiz . Ayrıca bizim kanımızla Filistin halkının kanı birleşmiştir . 1982 yılında Filistinlerle birlikte İsrail ' e karşı savaştık . 13 arkadaşımız bu uğurda ö ; ldü ; . FKÖ ; kamplarında eğitim gö ; rdü ; k . Onlara olumsuz yaklaşımımız olmaz . Psikolojik savaş yö ; ntemleri uygulandığı iç ; in bizi İsrail ' le irtibatlandırmak istiyorlar .
> ; Siz &ldquo ; biz eylem yapalım da İsrail ' den bilsinler&rdquo ; anlayışıyla yapmış olabilir misiniz?
Amanos ' ta denizcilere yö ; nelik eylemden bir-iki gü ; n ö ; nce olay olmuş ve bir arkadaşımız ö ; ldü ; rü ; lmü ; ştü ; . Oradaki gü ; ç ; lerimiz de en kolay eylem nasıl yapılır diye dü ; şü ; nmü ; şler ve bakmışlar ki ç ; ok kolay bir yer . Ormanın hemen karşısında ateş etmiş ve vurmuşlar . Aynı gü ; ne denk gelmesi tesadü ; ftü ; r .
> ; İsrail ' in yardım taşıyan gemiye saldırısına ne diyorsunuz?
İsrail ' in yaptıklarını doğru bulmuyoruz . O tü ; r eylemler kabul edilecek gibi değil . Fakat bir ç ; elişki var ortada . Hü ; kü ; met , Hamas terö ; r ö ; rgü ; tü ; değil diyor ancak Kü ; rtlerin en makul haklarını bile kabul etmiyor .

TEK KELİME KÜ ; RTÇ ; E BİLMİYOR

Sivas Gü ; rü ; n doğumlu Mustafa Karasu ' nun kod adı Hü ; seyin Ali . PKK ' nın kurucu ü ; yelerinden biri . Ö ; rgü ; tü ; n dış ilişkilerinden sorumlu . 1972 yılında Haydarpaşa Lisesi ' nden mezun olan Karasu , Ankara Siyasal Bilgiler Fakü ; ltesi 3 . sınıftan ayrıldı . PKK ' ya 1978 ' de katıldı . Kendisini ö ; rgü ; tü ; n soyguncusu olarak tanıtıyor . İl ö ; zel idareye ait paraların soyulması girişiminde yakalandı . 12 yıl hapis cezası aldı . 1992 ' de serbest kalınca dağ kadrosuna katıldı . Ö ; rgü ; tü ; n İran temsilciliğini yaptı . AB ü ; lkelerinde kırmızı bü ; ltenle aranıyor . Ö ; rgü ; tü ; n Alevi kanadını temsil ediyor . Karasu , Kendisiyle ilgili bazı bilgileri verirken mü ; stehzi bir şekilde gü ; lü ; yor . En ö ; nemlisi ise Kü ; rt halkı iç ; in mü ; cadele etttiğini sö ; yleyen hatta PKK ' nın Kü ; rtç ; e ' nin eğitim dili olması iç ; in ç ; arpıştığını iddia eden Karasu , ne gariptir ki tek kelime Kü ; rtç ; e bilmiyor!

Tü ; rk jetlerinin hedefleri tam isabet ettirdiğini sö ; yleyen Mustafa Karasu , &ldquo ; İtiraf etmeliyim ki mart ayından bu yana 130 PKK ' lı ö ; ldü ; rü ; ldü ; &rdquo ;  dedi .

GENÇ ; LİĞİMDE CHP ' LİYDİM

> ; En son bü ; yü ; k şehire ne zaman gittiniz? Bir ekmek , bir kilo et kaç ; para biliyor musunuz?
Cezaevinden ç ; ıktıktan sonra , 1992 ' de İstanbul ' a gittim . Haydarpaşa Lisesi ' nde okudum . 1972 mezunuyum . İstanbul ' da bir ekmek , bir kilo ekmek kaç ; para bilmiyorum . Bunları milletvekillerine ve bakanlara sorun .
> ; Siz halk iç ; in uğraşıp bazı projeler hayata geç ; irmeye ç ; alıştığınızı iddia ediyorsunuz ya . Halkın nasıl yaşadığını bilip bilmediğiniz merak ettiğim iç ; in sordum . . .
Biz halkın yoksul olduğunu biliyoruz . Tabiî ; ki bir Kü ; rt ailesinin evine giren beş ekmeğin kaç ; lira olduğunu bilmem . Ya da belediye otobü ; sü ; nü ; n kaç ; lira olduğunu bilmeyebilirim . Ama işsizlik ç ; ok fazla bunu biliyorum . Orta Doğu , dü ; nya dengelerinin yeniden kurulduğu bir coğrafyadır . Tü ; rkiye , İran , Irak ve Suriye ' yi tanıyoruz . 40 yıldır bu bö ; lgedeki siyasal hareketleri takip ediyoruz . Genç ; lik yıllarımda CHP ' nin genç ; lik kollarına gitmiş bir insanım .

OPERASYONLAR ARALIKSIZ SÜ ; RÜ ; YOR
PKK , saldırıları artırmaya ç ; alışırken , Doğu ve Gü ; neydoğu ' da askerî ; hareketlilik de yoğunlaştı . Arazide arama tarama faaliyetlerini sü ; rdü ; ren Mehmetç ; ik , aşırı sıcağa aldırmadan dağ taş terö ; rist arıyor .

Uzmanlar , PKK ' nın saldırılarını ö ; zellikle son bir ayda artırmasını ; ö ; rgü ; tü ; n ü ; mitsizliğe dü ; ştü ; ğü ; nü ; n bir gö ; stergesi olarak değerlendiriyor

ŞEHİTLERİN KANI YERDE KAMIYOR

Terö ; ristler , dağ taş demeden PKK ' lı avına ç ; ıkan gü ; venlik gü ; ç ; lerinden kaç ; acak delik arıyor . Sadece 1 hafta iç ; inde teslim olan terö ; rist sayısı 16 ' yı buldu .

Tü ; rk Silahlı Kuvvetleri ' nin aralıksız sü ; rdü ; rdü ; ğü ; etkili operasyonlarda PKK , ağır kayıplar veriyor . Dağ taş demeden terö ; rist avına ç ; ıkan gü ; venlik gü ; ç ; lerinin son bir haftada gerç ; ekleştirdiği operasyonlarda , 2 terö ; rist ö ; lü ; ele geç ; irilirken ; 12 ' si sağ yakalandı . Terö ; r ö ; rgü ; tü ; nden kaç ; ışlar ise , sü ; rü ; yor . Sadece 1 hafta iç ; inde 16 PKK ' lı gü ; venlik gü ; ç ; lerine teslim oldu . En son dü ; n Kuzey Irak ' taki PKK kamplarından kaç ; an 6 terö ; rist , Habur Sınır Kapısı ' nda teslim oldu . Uzmanlar , PKK ' nın saldırılarını ö ; zellikle son bir ayda artırmasını ; ö ; rgü ; tü ; n ü ; mitsizliğe dü ; ştü ; ğü ; nü ; n bir gö ; stergesi olarak değerlendiriyor . Ö ; te yandan , TSK ve İran ordusu tarafından terö ; r ö ; rgü ; tü ; ne yö ; nelik aralıksız sü ; rdü ; rü ; len operasyonlarda ağır kayıplar veren PKK ' ya bir darbe de Suriye ' den geldi .

SURİYE 11 TERÖ ; RİSTİ Ö ; LDÜ ; RDÜ ;

Suriye gü ; venlik gü ; ç ; lerinin Kamışlı , Afrin , Haseki ve Halep kentlerinde dü ; zenlediği eş zamanlı operasyonlarda 11 terö ; ristin ö ; lü ; ele geç ; irildiği bildirildi . Ç ; atışmada , Şeyhmus Cembeli Hasan , Hoşnaf Hasan Ahmed , Mervan Bereket , Kasım Hacı Hizni , Mahmut Cemil Kamber , Abdulhamid Melek , Civan Muhammed , Fecrettin Musulli , İsmail Selim , Halta Şakir Agel ve Ziber Abdullah Ose adlı terö ; ristlerin ö ; ldü ; rü ; ldü ; ğü ; kaydedildi .


Kaynak : Tü ; rkiye











Heronlar , Kandil ve Sidekan kamplarını 24 saat gö ; rü ; ntü ; lü ; yor . Tü ; rk jetlerinden korkan militanlar dağda kü ; ç ; ü ; k gruplar halinde dolaşıyor , kö ; ylerde halkın arasına karışıyor .

HEM TÜ ; RKİYE HEM İRAN BOMBALIYOR
Tü ; rkiye ve İran ' ın bombardıman altında tuttuğu kamplardan Tü ; rkiye ' ye sızmayı hedefleyen PKK militanları , kö ; ylerde sivil halkın arasında gizleniyor



KAÇ ; IN , HERON GELİYOR!
PKK militanları Sidekan ' da Heron ' lara yakalanmamak iç ; in olağanü ; stü ; ç ; aba sarf ediyor . Bir arada gö ; rü ; ntü ; lenmemeye ç ; alışan militanlar daha ç ; ok sivillerin ve ağaç ; lık alanların bulunduğu yerlere sığınıyor .

rbil ' de hava 45 dereceyi gö ; steriyor . Ortalık kavruluyor . Barzani ise Tü ; rkiye ' den yeni dö ; nmü ; ş . PKK iç ; inde tedirginlik olduğu yö ; nü ; nde sö ; ylentiler var . Gö ; rü ; şme olur ya da olmaz fark etmez dü ; şü ; ncesiyle 190 kilometre yolu tepip Kandil ' in ilk kontrol noktasına varıyorum .
Kortek kontrol noktası sanki Bingö ; llü ; ( ismini sö ; ylemiyor ) ve Vanlı Serhat kod adlı iki militana zimmetlenmiş . Daha ö ; nce de buradaydılar . Bingö ; llü ; , &ldquo ; N ' oldu İskenderun ' u sormaya mı geldin?&rdquo ; diyor . Kandil ' e adım atar atmaz propaganda başlıyor . &ldquo ; Hayır Heronlar iyi ç ; alışıyor mu , onu kontrol etmeye geldim&rdquo ; deyince bozuluyor . Fotoğraf ç ; ekme isteğime de &ldquo ; Geç ; enlerde Serhat ' ın fotoğrafını ç ; ektin , anası gazete elinde ' Oğlumu gö ; rmek istiyorum ' diye kapıya dayandı . Neredeyse oğlunu geri gö ; tü ; recek . Sen bö ; lü ; cü ; mü ; sü ; n?&rdquo ; diyerek engel oluyor . Başka bir militanın konuşmasını da &ldquo ; Tehlikeli adam , fotoğraf ç ; ekerse yakınları buraya gelir&rdquo ; diye karşı ç ; ıkıyor .
Bir sü ; rü ; prosedü ; rü ; makinenin hayrına es geç ; ip ' Kö ; yü ; n iç ; ine git seni bulurlar&rdquo ; diyerek beni salıveriyor . 10 kilometrelik yolculuğun ardından Kandil ' deyim . Ö ; rgü ; tü ; n Dış İlişkiler Sö ; zcü ; sü ; Ahmet Deniz ' e haber vermişler , kö ; yü ; n girişinde karşılıyor . Deniz ö ; nde , ben arkada bir kö ; ylü ; nü ; n evine giriyoruz .
Son zamanlarda yaşanan olayları hatırlatıp , &ldquo ; Hani barış istiyordunuz? Maksadınız ne?&rdquo ; diye soruyorum . Deniz ö ; rgü ; tü ; n dö ; rdü ; ncü ; dö ; nemi başlattığını , artık Tü ; rkiye ' nin her yerinin hedef olduğunu sö ; ylü ; yor . &ldquo ; Edirne ' de Samsun ' da Antalya ' da artık her yerde olacağız . Bü ; tü ; n Tü ; rkiye bizi konuşacak&rdquo ; diyor .
Deniz ' e , &ldquo ; Hep kendinizle ç ; elişkiye dü ; ştü ; nü ; z . Bunun son ö ; rneğini de şu anda yaşıyoruz . Hani sizin meseleniz Kü ; rt meselesi idi . Kü ; rtlerin yaşadığı yerlerde dahi eylem yapmanız anormal iken Edirne ' de Samsun ' da ne işiniz var? Masum insanları ö ; ldü ; rerek , silahın gü ; cü ; yle nereye kadar gidebileceksiniz? İşte bunun iç ; in size terö ; rist deniliyor&rdquo ; diyorum . Deniz , &ldquo ; Tü ; rkiye ' nin her yerindeki insanlar bizim davamıza karşı duyarlı olacaklar . Bizim maksadımızı ö ; ğrenecekler . Biz rahatsız iken onların rahat etmesini asla kabul etmeyiz&rdquo ; diye konuşuyor .
Bu dü ; şü ; ncelerinin aç ; ılım sü ; recini baltaladığını , Tü ; rkiye ' nin bü ; tü ; n iyi niyetli ç ; abalarını boşa ç ; ıkardığını Tokat , Samsun , Sarıyayla ve İskenderun saldırılarının PKK ' nın barış istemediğinin en aç ; ık kanıtı olduğunu sö ; ylediğimde ise , &ldquo ; Ö ; calan ' bu gü ; n silahı bırakın ' derse biz anında bırakırız . Ancak 31 Mayıs ' ta ' artık ben yokum ' dedi . Bu silah kullanın anlamına gelir&rdquo ; şeklinde konuşuyor .

NİŞANLIMI BIRAKTIM
Mesele dö ; nü ; p dolaşıp İskenderun olayına geliyor . &ldquo ; PKK tarihinde denizcilere yö ; nelik saldırı yok . İskenderun ' u niye hedef seç ; tiniz? 7 cana neden kıydınız?&rdquo ; soruma Deniz , &ldquo ; Apo 31 Mayıs ' ta işaret verdi . Birç ; ok noktada keşifler yapmıştık . Ki burası 6 ay ö ; nceden keşfedildi . Ormanlık bir alanın karşısı , en rahat eylem yapacağımız bir yerdi&rdquo ; diye cevap veriyor .
O esnada odaya Ferhan kod adlı bir başka ö ; rgü ; t mensubu giriyor . Deniz , bu kişi ile bir iki saat iç ; inde bilinmeyen bir yere gideceğimi bü ; tü ; n sorularıma gittiğim yerdeki kişilerin cevap verebileceğini sö ; ylü ; yor . Dışarı ç ; ıkıp gidiyor .
50 yaşlarındaki Ferhan , Deniz ' in bıraktığı yerden propagandayı sü ; rdü ; rmekte kararlı . Bir ara Ferhan ' a , &ldquo ; Sen evli misin?&rdquo ; diye soruyorum . Soru hoşuna gitmiyor , ancak yine de cevaplandıracağını sö ; ylü ; yor ; &ldquo ; Nişanlıydım , ö ; rgü ; te katılınca ona mektup yazdım ve ayrıldım . Duyduğuma gö ; re evlenmiş 4 ç ; ocuğu olmuş&rdquo ; diyor . &ldquo ; Nereye kadar bö ; yle gidecek?&rdquo ; soruma , &ldquo ; Biz dava iç ; in kendimizi adamışız . Ö ; rgü ; tte bu tü ; r ilişkiler konuşulmaz&rdquo ; diyerek tepki gö ; steriyor . Ben kararlıyım , &ldquo ; Hani her konuda Ö ; calan ' ı ö ; rnek alıyordunuz . O , Kesire ile evlendi . &rdquo ; Daha da sinirleniyor : &ldquo ; O ajandı , o yü ; zden ayrıldı . Hiç ; birimiz rahip ve rahibe değiliz . Elbette ki bizim de insani ö ; zelliklerimiz var . Ama şimdi sırası değil . Bu meseleyi artık konuşmayalım . &rdquo ;
Deniz iki saat sonra dö ; nü ; yor : &ldquo ; Gidiyorsunuz . Makine haricindeki eşyalarını bırak . &rdquo ;

İRAN BOMBALIYOR
Toyota cipe biniyorum . Belinde baretta marka tabanca olan direksiyondaki kara kuru adamın yanına Ferhan biniyor , arkaya da ben . Bir iki peşmerge noktasında durup şakalaşıyorlar , ardından benzin alacaklarını sö ; yleyip bir kö ; yden iç ; eri giriyorlar .
Eskiden kalma bir tamir ü ; cretini de dağ başında yü ; klü ; bir dolarla ö ; dü ; yorlar . Hava kararmak ü ; zereyken toprak yoldan sapıyorlar . Yaklaşık bir saatlik yolculuk tek kelime etmeden geç ; iyor . Ferhan ç ; alan telefonuna bakıyor , adı Şiar olan şofö ; re durmasını sö ; yleyip aşağı iniyor . Zifiri karanlıkta dağın tepesinde aracın farları sö ; ndü ; rü ; lü ; yor , Şiar herhangi bir şekilde ışık yakmamam iç ; in beni ikaz edip Ferhan ' ın yanına gidiyor . Geldiklerinde Kandil ' e dö ; neceğimizi , İran ' ın topç ; usunun hedefleri vurduğunu sö ; ylü ; yorlar .
Gece yarısı bu defa Kandil ' deki Zengel kö ; yü ; ne bir başka ailenin evine gidiyoruz . Kerpiç ; evin toprak zeminine serilen bir kilimin kö ; şeşine her tü ; rlü ; yiyecek-iç ; ecek istif edilmiş . Ç ; ay , su , meyve , kuruyemişi bir anda ortaya getiriyorlar . Gece yarısını geç ; erken bir yastık ve battaniye getirip , sivrilerden korunma yö ; ntemlerini ifade eden kısa bir nutuk ç ; ekiliyor .
Sabah olduğunda ise bir iki bardak ç ; ay iç ; iyoruz Deniz , gece gidip dö ; ndü ; ğü ; mü ; z yolda bayağı hasar olduğundan bahsediyor , bu defa beni bir sivil araç ; la başka bir yoldan gö ; ndereceğini sö ; ylü ; yor . 7 saat boyunca dağ , dere-tepe , patika akla gelebilecek her tü ; rlü ; yolu kullanıp Sidekan bö ; lgesine varıyoruz . Dağın tepesinde bekleyen bir cip yanımıza geliyor . Şofö ; r araç ; değiştirmem gerektiğini sö ; ylü ; yor .
Diğer araç ; ta ise Şiar bekliyor . Geceki saldırılarda yaralanan bir militanı hastaneye gö ; tü ; rmek ü ; zere gelmiş , durumu iyi değilmiş , taşınacak durumda olmadığı iç ; in doktor bekliyorlarmış .

REHİN Mİ ALINDIK?
Bir saat kadar da tarlaların iç ; inde Şiar ' la yolculuk yaptıktan sonra bir noktada duruyoruz . Şiar , telsizle bir yerleri anons ediyor . M-16 ' lı bir kişi gelip arabanın arkasına biniyor . O esnada bir-iki silah sesi geliyor . Şiar , &ldquo ; Heronlar tepemizde ikaz ediyorlar&rdquo ; deyip geri dö ; nü ; yor , aracın bir tekeri hiç ; yere temas etmeden bir ağacın altına gö ; rü ; nmeyecek şekilde gizliyor . Telsizler kapatılıyor , Heronların gö ; rü ; ntü ; almalarının ardından bombardımanın başladığını sö ; yleyen Şiar ' a , Dijvar adlı diğer militan da destek veriyor . Aracı bulunduğumuz yerden uzaklaştırmaya karar veriyorlar . Yarım saat sonra da patikalardan geç ; erek başka bir alana gö ; tü ; rü ; yorlar . Ü ; zeri ağaç ; larla kaplı dere iç ; indeki noktada ü ; ç ; silahlı militan bekliyor .
Militanlardan Baver , geç ; kaldığımızı , gö ; rü ; şeceğim kişinin bir saat ö ; nce gü ; venlik sebebiyle bö ; lgeden uzaklaştığını sö ; ylü ; yor . &ldquo ; Burada ne yapacağız?&rdquo ; diye soruyorum . Baver , &ldquo ; Oradan haber gelinceye kadar bekleyeceğiz&rdquo ; diyor . Saatler geç ; iyor . Bulunduğumuz alana gelen kö ; ylü ; lerle uzun uzun sohbet ediyorlar .
Baver , her halinden ö ; rgü ; tü ; n istihbaratç ; ısı ya da ü ; st dü ; zey bir mensubu olduğunu belli ediyor , Ancak sorduğum her soruyu , &ldquo ; Boşver , ne yapacaksın?&rdquo ; gibi cevaplarla geç ; iştiriyor . Benimle adeta sinir harbi yapıyor . Fotoğraf ç ; ekmeme engel oluyor . Baver ' e , &ldquo ; Rehin mi alındık . Yeter artık . Ya sorduklarıma cevap verirsin ya da ben gidiyorum . Kiminle gö ; rü ; şeceğim&rdquo ; diyerek isyan ediyorum .
35 yaşındaymış , ö ; rgü ; te 19 yıl ö ; nce katılmış , ö ; rgü ; te katıldığı andan itibaren ailesiyle hiç ; gö ; rü ; şmemiş , gö ; rü ; şmeyecekmiş .
Baver ' e de diğerlerine sorduğum sorulardan bazılarını yö ; neltiyorum . O da diğerleri gibi kasetten ç ; alıyor . Aynı cü ; mleler aynı tonlamalar . . . .
&ldquo ; Baver otobü ; se en son biletle mi , akbille mi bindin?&rdquo ; , &ldquo ; Ekmek kaç ; para?&rdquo ; gibi iş olsun diye başka sorular soruyorum , &ldquo ; Ekmek kaç ; para beni ilgilendirmez . Ben onu dü ; şü ; nmekle mü ; kellef değilim . Otobü ; se de 22 sene kadar ö ; nce bindim . Ama ' akbil ' in ne olduğunu bilmiyorum . O nasıl bir şey?&rdquo ; diyor .
Zaten canım sıkkın , nutuk atma sırası bende , &ldquo ; Baver , vay size aldanan o Kü ; rtlerin haline . Burada hepiniz birer Robinson gibisiniz . İsminiz cisminiz farklı , dü ; şü ; nceleriniz aynı . Kü ; rtlerin ne yiyip , ne iç ; tiğini , nasıl yaşadığını bilmeyen sizler mi onların haklarını savunacaksınız?&rdquo ; diye volü ; mü ; yü ; ksek bir konuşma yapıyorum .
Baver , &ldquo ; Heval sesini yü ; kseltmene gerek yok&rdquo ; diyerek frenlemeye ç ; alışıyor . &ldquo ; Sen bir baba olmadan ç ; ocuğun ne istediğini nereden bilebilirsin?&rdquo ; sö ; zlerim ise onu kızdırıyor , &ldquo ; Ben baba olmadan da ç ; ocukları anlayabilirim . Kitaplarda onların istedikleri yazıyor . &rdquo ;
Hava kararmaya başladığında ise pilav , tavuk ve salatadan mü ; teşşekkil bir sofra kuruyorlar . Ü ; stelik de dağ başında plastik bir masa ü ; zerine . Yemeğin ardından bir iki dolaşalım teklifine Baver , &ldquo ; Sana bir şey olursa beni ö ; rgü ; t yargılar&rdquo ; diyerek karşı ç ; ıkıyor .

O ŞİMDİ Ö ; LEMEZ
Sabaha kadar sü ; recek bir tartışmanın da fitilini ateşlemiş oluyor Baver . &ldquo ; Bu milletin sizden ç ; ektiği nedir? Sizin yü ; zü ; nü ; zden kö ; yü ; , yaylayı unuttuk . Siz bö ; yle yaparak insanların haklarını savunduğunuzu mu dü ; şü ; nü ; yorsunuz&rdquo ; diyorum . Baver , &ldquo ; Kendilerinin sivilleri hedef almadığını sö ; ylü ; yor&rdquo ; , &ldquo ; Pınarcık ' ta katledilen 33 kişiyi , Gü ; ngö ; ren ' deki patlamayı , canlı bombaları bilmiyor musun?&rdquo ; diyorum . &ldquo ; Sen benden hesap sormaya mı geldin?&rdquo ; diyerek ç ; ıkışıyor , Pınarcık hadisesini ajanların yaptığını , Gü ; ngö ; ren ' in amacını aştığını , canlı bombaların Ö ; calan iç ; in kendilerinin patlattığını sö ; ylü ; yor . Israrla inanmadığımı sö ; ylü ; yorum , Ö ; calan ' a bir şey olması durumunda herkesin her şey yapabileceğini sö ; ylü ; yor .
Baver ' e son olarak , &ldquo ; Peki eceliyle ö ; lü ; rse?&rdquo ; diyorum , &ldquo ; Hayır ö ; lemez&rdquo ; şeklinde Tü ; rk filmlerindeki replikler gibi anlamsız bir tepki veriyor . &ldquo ; İnsanlar ö ; lmeseydi dü ; nyada yaşanacak yer olmazdı , Ö ; calan ' ın ö ; lmeye hakkı yok mu?&rdquo ; sorumu ise , &ldquo ; O şimdi ö ; lemez&rdquo ; diye kestirip atıyor . Sanki elinde! &ldquo ; Baver annen yaşıyor mu ?&rdquo ; diyorum , &ldquo ; Hayır&rdquo ; diyor . &ldquo ; Baver annenin ö ; lmesine niye engel olmadın?&rdquo ; sö ; zlerimle birlikte ortalık sessizliğe bü ; rü ; nü ; yor .
Bir battaniye bir şilte getirip ağaç ; ların arasına atıyorlar . Baver sabah 4 . 30 ' da kalkılacağını sö ; yleyip silahını başının yanına dayayıp uykuya dalıyor .
Gece bir iki dolanıyorum , diğer iki eleman da derin uykuda . . .

ROJ TV ' YE SANSÜ ; R
Sabah tabanca sesleri ile uyanıyorum . &ldquo ; Heronlar tepemizde herkes yere yatsın , ağaç ; ların arasına girin&rdquo ; ikazlarına Doç ; kalar da eşlik ediyor . Yaklaşık 4 saat boyunca İran ' dan top atışları yapılıyor . Tü ; rk jetleri ise 10 kilometre ö ; temizdeki Hakurk bö ; lgesini dö ; vü ; yor . Dijver , &ldquo ; Senin arkadaşların bizi bombalıyor&rdquo ; diyerek laf sokuyor . Gü ; lerek &ldquo ; İsabet var mı?&rdquo ; diyorum . Dişlerini sıkarak uzaklaşıyor . Baver , kahvaltı esnasında , &ldquo ; Heval Ahmedinecat her sabah rojbaş ( gü ; naydın ) , her akşam da şevbaş ( iyi geceler ) atışı yapıyor . Bu tepemizde dolanan Heronlar var ya Hakurk ' takiler Amerikan , Kınere ' dekiler İsrail . Amerikanlar dolanınca Tü ; rk savaş uç ; akları , İsrailler dolanınca İran topç ; uları vuruyor . Herkes bize karşı dost olmuş&rdquo ; diyor .
Bir ara ortalık hareketleniyor . İki ü ; ç ; ağır makineli silahlı şahıs bulunduğumuz alanın etrafını dolaşıyor , sonra da bir el hareketiyle yukarıdakilerini ç ; ağırıyorlar . Kalabalık bir grup yamaç ; tan dereye doğru inmeye başlıyor . M-16 ve MP-5 ' li bir koruma ordusu iç ; inde ö ; rgü ; tü ; n kurucularından Mustafa Karasu yanımıza geliyor . Beraberinde ise bir kameraman ve bir muhabir .
Bir iki tanışma faslının ardından Roj TV ' den olduklarını ö ; ğrendiğim kişiler rö ; portaj esanısında kayıt almak istiyorlar . Engel olmaya ç ; alışıyorum , Baki Gü ; l adlı muhabir , &ldquo ; Sen yanlış yazacaksın ben de bu kayıt sayesinde seni dü ; zelteceğim&rdquo ; diyor . Gö ; rü ; şme esnasında bu şahısları yanımda istemediğimi sö ; yleyince &ldquo ; Arkadaş maksadını aşmıştır . Kusuruna bakmayın , olayı fazla bü ; yü ; tmeden sö ; yleşimize devam edelim&rdquo ; diyor . Ve rö ; portaj başlıyor . . . .
> ; Ö ; rgü ; t zorda gö ; rü ; nü ; yor . Her tarafa saldırmanızdan bö ; yle anlaşılıyor , ne dersiniz?
Bizim kaldığımız alanlar belli . İstihbarat ö ; rgü ; tleri tarafından biliniyor . Tü ; rkiye ' nin her yerinde varız . Karadeniz ' den Amanoslara , Ağrı ' dan Tendü ; rek ' e Haftanin ' den Kınere ' ye Zap ' tan Kandil ' e bü ; tü ; n bö ; lgelerde gü ; ç ; lerimiz var . İran ' da PJAK ö ; rgü ; tü ; yle ilişkilerimiz mevcut . İdeolojik etkinliğimizde kurulmuş bir ö ; rgü ; t .
> ; Bundan sonra yine ç ; atışmaya mı karar verdiniz?
Apo kitaplarında başından sonuna kadar savaşların iyi olmadığını , savaşların bir iktidar ve devlet sorunu olduğunu sö ; ylü ; yor . Ama her canlının kendini savunma mekanizması olduğu gibi biz de varlığımızın devamı iç ; in savaşıyoruz . Halkımızın varlığını , dilini , kimliğini kabul ettirme temelinde hakkımızdır .
> ; Devlet kurma dü ; şü ; ncesi vardı da bu sonraki yıllarda değiştirildi .
1993 yılına kadar Birleşik Bağımsız Kü ; rdistan kurulması dü ; şü ; ncesi vardı . Ama 1993 ' ten sonra devletsiz de ö ; zgü ; rlü ; k ve demokrasinin yaşanabileceği dü ; şü ; ncesine vardık . Bunu sö ; ylerken sosyalizmin enternasyonalist dü ; şü ; ncesinden hareketle , gerekirse &ldquo ; Tü ; rkiye ile yaşayabiliriz&rdquo ; diyorduk .
> ; Sonra Tü ; rkiye ' ye dü ; şman oldunuz ama .
Ö ; nceleri Tü ; rkiye ve Tü ; rk karşıtlığımız yoktu . Ç ; ü ; nkü ; PKK ' nın kurucularının yarısı Tü ; rk ' tü ; . Ç ; oğunu kaybettik . Biz hâ ; lâ ; onları kendimize ö ; rnek alıyoruz . Kemal Pir , Kü ; rt değildi . O zamanki arkadaşlar , &ldquo ; Eğer Kü ; rdistan ' da devrim olursa Tü ; rkiye ' de de devrim olur&rdquo ; dü ; şü ; ncesiyle bize katıldı . Hareketimiz Tü ; rk dü ; şmanlığı biç ; iminde gelişmedi . Tü ; rkiye ' de sol demokratik bir iktidar olursa , onlarla aynı sınırlar iç ; inde yaşayabiliriz demiştik .
> ; Madem ki demokrasi diyorsunuz . Ö ; yle ise demokrasinin yerleşmesine yardımcı olmak iç ; in &ldquo ; silahları bırakayım&rdquo ; dü ; şü ; ncesi sizde niye gelişmiyor?
Tü ; rkiye ' nin demokratikleşmesi iç ; in her tü ; rlü ; kolaylığı sağlamaya ç ; alışıyoruz . 1993-95 ve 98 ' de ateşkes ilan ettik . O zamanın şartları farklıydı denilebilir . Ama 1999 yılında silahlı gü ; ç ; lerimizin hepsini ü ; lke sınırlarının dışına ç ; ektik . Bunu 5 yıl sü ; rdü ; rdü ; k . Bu sü ; re iç ; inde ciddi adımlar atılmadı . Olumlu gelişmeler yaşansaydı şu anda farklı olurdu .
> ; Apo yakalandığı iç ; in yapıda bir travma oluştu . Onun iç ; in geri ç ; ekildiğiniz ve toparlandıktan sonra saldırılara başladığınız yö ; nü ; ndeki eleştirilere ne diyeceksiniz?
Aslında tam tersi oldu . Atalet yaşadığımız dö ; nemde parç ; alanma yaşadık . Bu sü ; re iç ; inde savaşmadık . ABD , Irak ' ı işgalin ardından , KDP ile KYB ' ye mü ; dahale etti . Bu arada Osman Ö ; calan , Nizamettin Taş , Halil Ataç ; gibi kişilerin ayrılmasıyla ö ; rgü ; tte bö ; lü ; nme yaşandı . Eğer Ö ; calan , bize &ldquo ; geri ç ; ekilin&rdquo ; dediğinde onu dinlemeseydik ve 6 . kongrede aldığımız ç ; ok şiddetli savaş kararını uygulasaydık belki de ç ; ok zararlı ç ; ıkabilirdik .

SÖ ; ZLER TUTULMADI
> ; Devletin yetkilileriyle PKK gö ; rü ; şü ; rken bu arada da siz masum insanları ö ; ldü ; rmeye devam ediyorsunuz .
Yapılan gö ; rü ; şmeler mü ; zakere değil . Şimdiye kadar devletin gerç ; ekleştirdiği bu temaslarda ciddi olmadığını gö ; rdü ; k . Bu zaman kazanma ve oyalama taktiğidir . Kendileri bö ; yle olmadığını iddia ediyor ama hiç ; bir adım atılmıyor . Verilen sö ; zler yerine getirilmiyor .
> ; Ne tü ; r sö ; zler verildi?
Ö ; rneğin 14 Nisan ' da KCK ' ya yö ; nelik operasyonlarda gö ; zaltına alınanların bırakılacaklarını sö ; ylediler . Ama daha sonra bırakmadıkları gibi tutuklamalar daha da arttı .
> ; Bu iddialarınıza ben de dahil olmak ü ; zere kimse inanmayacak . Daha ciddi şeyler sö ; yleyin .
İmralı ' ya gidiş-gelişler var . Avukatlar aracılığıyla mesajlar gö ; nderiliyor . Bunları demokratik ç ; ö ; zü ; m iç ; in bir araç ; olarak kullanmak istiyoruz . Sö ; z verdiğimiz iç ; in gö ; rü ; şmeleri gerç ; ekleştiren kişileri ve gö ; rü ; şme iç ; eriğini aç ; ıklamıyoruz .
> ; Sizin iç ; in hâ ; lâ ; belirleyici unsur Ö ; calan ' ın tavrı ve konumuysa o ' ben ç ; ekildim ' diyor . Siz niye direniyorsunuz?
2009 Aralık ayında tek taraflı silah bıraktık . 5 Aralık ' tan 29 Mart yerel seç ; imlerine kadar ordu da silah kullanmadı . DTP yerel seç ; imlerden gü ; ç ; lü ; ç ; ıkınca hü ; kü ; met bu işin zorla değil demokratik yö ; ntemlerle ç ; ö ; zü ; lmesi iç ; in girişimde bulunur diye bekledik . PKK , KCK ve DTP ayrı ayrı toplantılar yaparak hü ; kü ; mete bir şans tanımak iç ; in karar aldı . Ama yine oyalandığımızı gö ; rdü ; k . Hem irtibat kuruyorlar hem de sabahtan akşama kadar &ldquo ; terö ; r ö ; rgü ; tü ; &rdquo ; diyerek hareket ediyorlar . Ö ; calan cezaevi şartlarında &ldquo ; ö ; rgü ; tü ; yö ; netemem&rdquo ; dedi . Her tü ; rlü ; kararı veren biziz .
> ; Abdullah Ö ; calan ' ın ö ; rgü ; tü ; yö ; netmediği konusunda samimi misiniz?
Evet . Kesinlikle iç ; erideyken ö ; rgü ; tü ; yö ; netemez . Kendisi de bunu sö ; ylü ; yor .
> ; Yapmayın , dü ; zenli olarak avukatlarla gö ; rü ; şerek sizlere mesajlar gö ; nderen bir insanın kurduğu ö ; rgü ; tü ; n istikametini belirlemede etkili olmadığını mı sö ; ylü ; yorsunuz?
Olaylara ideolojik ve teorik yaklaşım konusunda etkili . Ama biz Apo olmadan bir şey yapmayız , o da biz olmadan bir şey yapamaz .
> ; Tü ; rkiye , demokratik olarak İran ve Suriye ' nin gerisinde değil . Ama sizler bunlarla değil Tü ; rkiye ile uğraşıyorsunuz , neden? Mesela İran , militanlarınızı idam ederken Tü ; rkiye ' de bir tek insan asılmadı .
Tü ; rkiye ' de idamı biz kaldırdık . İdamlar İran ' ın başına bela olacak . Eğer şu anda farklı bir şey gelişmiyorsa bizim sabırlı davranmamızdan kaynaklanıyor .
> ; Peki sizler olmazsanız Tü ; rkiye , halkın parasını dağa taşa bomba atarak harcar mı?
Kü ; rt sorunu ç ; ö ; zü ; lsü ; n o zaman .

İskenderun kolay hedefti
> ; Tü ; rk jetlerinin bombardımanı ö ; rgü ; te zarar veriyor mu?
Tü ; rk jetleri hedefleri tam isabet ettiriyor . İtiraf etmeliyim ki mart ayından bu yana 130 PKK ' lı ö ; ldü ; rü ; ldü ; .
> ; Eylemlerinizde neden hep masum insanlar ö ; ldü ; rü ; lü ; yor? Askerlik mecburi hizmet . Masum erlere saldırıyorsunuz sonra da &ldquo ; askere gitmesinler&rdquo ; diyorsunuz , bu nasıl bir mantık?
Ç ; atışma , askerler ve polis gü ; ç ; leriyle yü ; rü ; tü ; ldü ; ğü ; nden onlar hedef alınıyor .
> ; Bazı istihbarat ö ; rgü ; tlerinin sizi kullandığı iddia ediliyor . Tü ; rkiye kamuoyunda İskenderun olayını İsrail ' in talepleri doğrultusunda gerç ; ekleştirdiğiniz intibaı var . Hakikaten PKK mı yaptı bu olayı?
Evet biz yaptık . HPG bu olayı ü ; stlendi . 6 ay ö ; nce keşif yapılmıştı .
> ; Nasıl bir tesadü ; f ki İsrail ' in Mavi Marmara gemisine saldırdığı gece siz de tarihinizde ilki gerç ; ekleştirip denizcilere saldırdınız?
Bu spekü ; lasyondur . Biz ilk defa eylem yapmıyoruz . İskenderun ' da daha ö ; nce de eylemler yaptık . Apo &ldquo ; ç ; ekiliyorum&rdquo ; dedikten sonra bu eylem gelişti . HPG ' nin Tü ; rkiye ' nin pek ç ; ok noktasına ilişkin keşfi , planları ve hazırlığı vardır . Şu anda bile her bir birimimizin en az 5-10 eylem yapacak keşifleri var . 1999 yılında binlerce kişiyi , dü ; nyanın her tarafında eylemler yapmaları iç ; in eğittik . Buna İsrail de dahildi .
> ; İsrail ' i niye vuracaktınız?
Apo ' ya yö ; nelik uluslararası komplonun bir numaralı sorumlusu Tü ; rkiye değildir . Bu komploda ABD ve İsrail başı ç ; ekiyor . Bu iki devlet Apo ' nun Rusya , İtalya ve Yunanistan ' da kalmasını engellemişlerdir .
> ; Bazı unsurlarınız bu ü ; lkenin istihbaratıyla temasa geç ; miş olamaz mı?
Hayır olamaz . Ç ; ü ; nkü ; hâ ; lâ ; bizler İsrail tekniğiyle vuruluyoruz . Buralarda keşif yapan Heronlar İsrail yapımı . Tankları İsrailli bir firma modernize etmiş . Bu aç ; ıdan İsrail ' e ö ; fkeliyiz . Ayrıca bizim kanımızla Filistin halkının kanı birleşmiştir . 1982 yılında Filistinlerle birlikte İsrail ' e karşı savaştık . 13 arkadaşımız bu uğurda ö ; ldü ; . FKÖ ; kamplarında eğitim gö ; rdü ; k . Onlara olumsuz yaklaşımımız olmaz . Psikolojik savaş yö ; ntemleri uygulandığı iç ; in bizi İsrail ' le irtibatlandırmak istiyorlar .
> ; Siz &ldquo ; biz eylem yapalım da İsrail ' den bilsinler&rdquo ; anlayışıyla yapmış olabilir misiniz?
Amanos ' ta denizcilere yö ; nelik eylemden bir-iki gü ; n ö ; nce olay olmuş ve bir arkadaşımız ö ; ldü ; rü ; lmü ; ştü ; . Oradaki gü ; ç ; lerimiz de en kolay eylem nasıl yapılır diye dü ; şü ; nmü ; şler ve bakmışlar ki ç ; ok kolay bir yer . Ormanın hemen karşısında ateş etmiş ve vurmuşlar . Aynı gü ; ne denk gelmesi tesadü ; ftü ; r .
> ; İsrail ' in yardım taşıyan gemiye saldırısına ne diyorsunuz?
İsrail ' in yaptıklarını doğru bulmuyoruz . O tü ; r eylemler kabul edilecek gibi değil . Fakat bir ç ; elişki var ortada . Hü ; kü ; met , Hamas terö ; r ö ; rgü ; tü ; değil diyor ancak Kü ; rtlerin en makul haklarını bile kabul etmiyor .

TEK KELİME KÜ ; RTÇ ; E BİLMİYOR
Sivas Gü ; rü ; n doğumlu Mustafa Karasu ' nun kod adı Hü ; seyin Ali . PKK ' nın kurucu ü ; yelerinden biri . Ö ; rgü ; tü ; n dış ilişkilerinden sorumlu . 1972 yılında Haydarpaşa Lisesi ' nden mezun olan Karasu , Ankara Siyasal Bilgiler Fakü ; ltesi 3 . sınıftan ayrıldı . PKK ' ya 1978 ' de katıldı . Kendisini ö ; rgü ; tü ; n soyguncusu olarak tanıtıyor . İl ö ; zel idareye ait paraların soyulması girişiminde yakalandı . 12 yıl hapis cezası aldı . 1992 ' de serbest kalınca dağ kadrosuna katıldı . Ö ; rgü ; tü ; n İran temsilciliğini yaptı . AB ü ; lkelerinde kırmızı bü ; ltenle aranıyor . Ö ; rgü ; tü ; n Alevi kanadını temsil ediyor . Karasu , Kendisiyle ilgili bazı bilgileri verirken mü ; stehzi bir şekilde gü ; lü ; yor . En ö ; nemlisi ise Kü ; rt halkı iç ; in mü ; cadele etttiğini sö ; yleyen hatta PKK ' nın Kü ; rtç ; e ' nin eğitim dili olması iç ; in ç ; arpıştığını iddia eden Karasu , ne gariptir ki tek kelime Kü ; rtç ; e bilmiyor!


Tü ; rk jetlerinin hedefleri tam isabet ettirdiğini sö ; yleyen Mustafa Karasu , &ldquo ; İtiraf etmeliyim ki mart ayından bu yana 130 PKK ' lı ö ; ldü ; rü ; ldü ; &rdquo ;  dedi .

GENÇ ; LİĞİMDE CHP ' LİYDİM
> ; En son bü ; yü ; k şehire ne zaman gittiniz? Bir ekmek , bir kilo et kaç ; para biliyor musunuz?
Cezaevinden ç ; ıktıktan sonra , 1992 ' de İstanbul ' a gittim . Haydarpaşa Lisesi ' nde okudum . 1972 mezunuyum . İstanbul ' da bir ekmek , bir kilo ekmek kaç ; para bilmiyorum . Bunları milletvekillerine ve bakanlara sorun .
> ; Siz halk iç ; in uğraşıp bazı projeler hayata geç ; ir