Askerin tepki gösterdiği yasa TBMM'de

TBMM Genel Kurulu, bu hafta tartışmalara neden olan 'Yağma ve imar talanı' yasasını görüşecek.

 

Alt komisyondaki gö ; rü ; şmeleri sırasında tansiyonun ç ; ok artacağının sinyalini veren belediyelerin kentsel dö ; nü ; şü ; m projelerini uygulayabileceği alanları genişleten yasa teklifi , bu hafta TBMM Genel Kurulu ' nda gö ; rü ; şü ; lmeye başlanacak . Yasa tasarısı ile eğitim ve sağlık alanları hariç ; ( Ki o da son anda tasarıya eklendi ) tü ; m alanların belediyelere aktarılmasına imkan tanınması amaç ; lanıyor .
Belediyeler yasa tasarısı aynen kabul edilirse , konut , sanayi ve ticaret alanları ile ü ; zerinde yapı olan veya olmayan , imarlı veya imarsız alanlarda kentsel dö ; nü ; şü ; m alanı ilan edilen alanlarda yer alan kamuya ait gayrimenkuller , tapuya kayıtlı bedelleri ü ; zerinden , belediyeler tarafından satın alınabilecek .

Sö ; z konusu tasarı bir yandan TSK ' ya ait arazilerin de kentsel dö ; nü ; şü ; m kapsamına alınabilmesinin yolunu aç ; arken diğer yandan yargı kararlarını da by-pass ediyor . Yasa teklifiyle , Şehir Plancıları Odası ' nın başvurusu doğrultusunda Danıştay ' ın &ldquo ; Boş alanlarda kentsel dö ; nü ; şü ; m ilan edilemez&rdquo ; şeklindeki kararı ile durdurulan Ankara ' daki &ldquo ; Saklıkent Kentsel Dö ; nü ; şü ; m ve Gelişim Alanı&rdquo ; gibi uygulamaların ö ; nü ; ndeki yargı engeli de kaldırılmış oluyor .

Sö ; z konusu yasa tasarısı AKP ' li Nusret Bayraktar ' a ait . Bu tasarı İç ; işleri Komisyonu ' nda gö ; rü ; şü ; lü ; rken diğer partilere mensup milletvekilleri tarafından sert bir şekilde eleştirilmiş ve sakıncaları dile getirilmişti .

' Yağma edilecek ' iddiası

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalç ; ınkaya teklifin aynen yasalaşması durumunda , Bü ; yü ; kşehir Belediye Meclisi ' nin kararı doğrultusunda Atatü ; rk Orman Ç ; iftliği ( AOÇ ; ) arazilerinin dahi kentsel dö ; nü ; şü ; m adı altında imar talanına aç ; ılacağına dikkat ç ; ekmişti . Teklifin komisyon gö ; rü ; şmelerinde MHP ' li Hasan Ö ; zdemir , ö ; ngö ; rü ; len dü ; zenlemelerle bü ; yü ; kşehir belediyelerinin ç ; ekişme iç ; inde olduğu ilç ; e belediyelerinin binasına bile el koyup kentsel dö ; nü ; şü ; m alanı ilan edebileceğini ö ; ne sü ; rdü ; . BDP ' li Nuri Yaman da teklifle pek ç ; ok ilde vatandaşların soluk aldığı yeşil alanların kentsel dö ; nü ; şü ; m alanı iç ; ine sokularak , &ldquo ; yağma edilebileceğini&rdquo ; iddia etti .
CHP ' li Rıza Yalç ; ınkaya , teklifin Anayasa ' ya aykırılıklar iç ; erdiğini ileri sü ; rerek , bu aykırılıkların belirlenmesi iç ; in teklifin Anayasa Komisyonu ' nda gö ; rü ; şü ; lmesini istedi .

Asker ç ; ekincesini Komisyon ' a iletti , ö ; nerge reddedildi


Komİsyon toplantısına katılan Milli Savunma Bakanlığı ( MSB ) temsilcisi Hakim Yarbay Fikret Eres , askeri alanların , ü ; lkenin gü ; venliği ve savunması ile ilgili olan cephanelikler , askeri eğitim alanları ve havaalanlarını kapsadığını belirterek , bu yerler veya yakınlarında kentsel dö ; nü ; şü ; m alanları yapılmak istenmesi halinde , MSB ile gö ; rü ; şü ; lmesinin zorunluluk olduğunu ve bunun da kamu yararı taşıdığını bildirdi . Diğer bakanlık yetkilisi Erkan Altun da , askeri bö ; lgeler ve cephaneliklerin 400 metre yakınına kadar olan bö ; lü ; mde de vatandaşların arsalarının olabileceğini ifade ederek , &ldquo ; Bu yerler iç ; in de kentsel dö ; nü ; şü ; m alanı ilan etme tehlikesi var&rdquo ; dedi .
Bunun ü ; zerine CHP ' li komisyon ü ; yeleri &ldquo ; Tü ; rk Silahlı Kuvvetleri ' nce ( TSK ) , Milli Savunma Bakanlığı ' na ( MSB ) tahsisli ve tahsissiz kullanılan yerlerin MSB ' nin muvafakatı alınmadan kentsel dö ; nü ; şü ; m ve gelişim proje alanı olarak ilan edilmemesi&rdquo ; yö ; nü ; nde ö ; nerge verdiler . BDP ' li Nuri Yaman da , TSK ' nın Ankara iç ; inde birç ; ok yerinin olduğunu belirterek , teklifin bu haliyle geç ; mesiyle , bu yerlerin kentsel dö ; nü ; şü ; m kapsamına alınma tehlikesi olduğunu ifade etti . Ancak muhalefetin ısrarlı talebi ve asker temsilcilerin uyarısına rağmen ö ; nerge kabul edilmedi .

Teklif sahibi Bayraktar Mutabakat aranacak

Teklİf sahibi AK Partili Nusret Bayraktar tasarıya karşı yapılan eleştirilere cevap vererek ç ; arpık yapılaşmanın ö ; nü ; ne geç ; ilmesi , gü ; nü ; n şartlarına uygun biç ; imde belediye kanununda gö ; rü ; len eksikliklerin giderilmesi amacıyla bu dü ; zenlemeyi ö ; nerdiklerini sö ; yledi . &ldquo ; Askeri kurumların ihtiyaç ; larına gö ; re kullanmaları gereken yerleri belediyelerin resmen alması gibi bir yetkisi olamayacak&rdquo ; diyen Bayraktar , &ldquo ; Planlamada ihtiyaç ; duyulması halinde bu yerler ilgili kurumlarla mutabık kalınarak uygulama kapsamına alınacak&rdquo ; şeklinde konuştu .

Tasarıya en ç ; ok itiraz eden isim olan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalç ; ınkaya kentsel dö ; nü ; şü ; m yapılacak alanlarda tapuya kayıtlı bedel ü ; zerinden kamuya ait gayrımenkullerin belediyeler tarafından satın alınabilmesine ilişkin hü ; kme &ldquo ; sağlık ve eğitim kurumları hariç ; &rdquo ; ifadesinin muhalefetin talebi doğrultusunda eklendiğini belirterek , &ldquo ; Eğer bu istisna getirilmemiş olsaydı , Melih Gö ; kç ; ek ' in gö ; zü ; ne kestirdiği ODTÜ ; arazileri de kentsel dö ; nü ; şü ; m uygulamalarına aç ; ılabilecekti . Ayrıca biz ö ; nerge verdik . İstisnalara TSK ' ya ait araziler ve gayrimenkuller de eklenebilirdi . Ancak kabul edilmedi ç ; ü ; nkü ; burada gizli ve aç ; ık hedefler var&rdquo ; diye konuştu .

vatan