İzmir'de metro çalışması: İnönü Caddesi trafiğe kapatılıyor

İzmir Büyükşehir belediyesi'nin Üçyol-Üçkuyular metro hattı çalışmaları sebebiyle İnönü Caddesi'nin bazı bölümleri, 20 Haziran 2010 tarihinden itibare

  İzmir Büyükşehir belediyesi ' nin Üçyol-Üçkuyular metro hattı çalışmaları sebebiyle İnönü Caddesi ' nin bazı bölümleri , 20 Haziran 2010 tarihinden itibaren trafiğe kapatılacak . Trafik akışı , yeni güzergâhlardan sağlanacak . Mithatpaşa Caddesi ' nde , İnönü Caddesi kapalı olduğu süre içinde trafik tek yönlü olarak seyredecek . Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu , tünel çalışmalarını yıl sonuna kadar bitireceklerini belirterek , " Şubat ayı sonuna kadar opsiyonumuz var . " dedi .

Başkan Kocaoğlu , Üçyol-Üçkuyular metro istasyonları kazı çalışmaları sebebiyle İnönü Caddesi ' nde yapılacak yeni düzenlemeler konusunda Çetin Emeç Toplantı Salonu ' nda bir bilgilendirme toplantısı düzenledi . Gazete ve televizyon kuruluşlarının yöneticileri ve köşe yazarlarıyla belediye bürokratlarının da katıldığı toplantıda konuşan Kocaoğlu , tünel çalışmaları ve İzmirspor İstasyonu inşaatının ardından Hatay , Göztepe , Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarının yapımına başlandığını , çalışmaların 2011 Şubat ayında tamamlanacağını söyledi . İhalesi çalışmalarının 2005 yılında başladığını , aksilikler sebebiyle iki defa iptal edildiğini hatırlatan Kocaoğlu , 511 metre temelve 15 bin 761 metre kemer imalatı kaldığını ifade ederek , ' ' Çalışmaların büyük bölümü bitti . Üçte birinden az kemer , yüzde 10-12 civarında da temel imalatı kaldı . ' ' şeklinde konuştu .

Göztepe , Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarının anahtar teslimi olarak ihaleye çıkıldığını ve yer teslimi yapıldığını kaydeden Kocaoğlu , İzmirspor ve Hatay istasyonlarından 2011 Nisan , Göztepe , Poligon ve Fahrettin Altay ' dan ise 2011 Ağustos ayından itibaren yolcu taşımaya başlamayı planladıklarını belirtti . Kocaoğlu , şunları söyledi : " Bütün mesele , Hatay Caddesi ' nin yerine yedi sekiz ay ikame edeceğimiz sokaklarda araç park edilmemesidir . Böyle olursa , hesaplara göre trafik akacaktır . " dedi . Kocaoğlu , Üçkuyular ve Göztepe vapur iskelelerinden seferlerin arttırılacağını da söyledi .

2006 yılında çalışmalarına başladıkları 80 kilometrelik Aliğa-Menderes hattında ise işin sonuna geldiklerini anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu , " Temmuz başı çekerler gelecek . Halkapınar-Cumaovası arası problem yok , temmuz başı başlayacağız . 9 Eylül ' de İzmir ' in kurtuluşu ve trafiğinin kurtuluşunu birlikte yaşamak istiyoruz . Olmazsa Cumhuriyet Bayramı ' nda yaşayacağız . " diye konuştu . 80 kilometrelik Aliağa-Menderes hattının 5 kilometresinin yer altına ineceğini , 49 hemzemin geçidin kapatılacağını , 31 istasyonun metro standartında olacağını , 33 kilometrelik tramvay hattı projesinin de devam ettiğini vurgulayarak , " Eksiklerimizi süreç içinde tamamlayacağız . Bu işler için belediyenin harcadığı para yaklaşık 550 milyon lira . Ayrıca İzban ' ın harcayacağı , Devlet Demir Yolları ' nın çift hat için harcayacakları var . Arazi maliyetlerini çıkardığınızda , yaklaşık 1 , 5 milyar liralık bir iş bu . Üçkuyular-Bornova metrosu , diğer toplu taşım araçlarıyla bütünleşecek şekilde planlandığında kent içi ulaşımın omurgası olacak . 2011 yılında metroyla Fahrettin Altay Meydanı ' ndan Üçyol ' a 9 , Konak ' a 12 , Bornova ' ya 27 dakikada gidilecek . Toplu ulaşımı kolaylaştıracak önlemler alınacak . Gün içinde İnönü Caddesi ' ndeki çalışmalar tamamlanıncaya kadar 3 dakikada bir otobüs kalkacak . Toplu ulaşımda yeni güzergâhlar belirlendi , bazı hatlar iptal edildi , alternatif hatlar getirildi . " dedi .

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başkan Kocaoğlu , İnönü Caddesi ' yle ilgili çalışmaların planlandığını , esnaftan ve diğer vatandaşlardan sekiz aylık sabır istediklerini söyledi . Kocaoğlu , " Tünelin sonunda ışık varsa , sekiz ay katlanacağız . Yüzdük yüzdük , kuyruğuna geldik . Başladığımız işi de bitirmeye kararlıyız . Bitirip vatandaşımıza teslim etmek için herkesten sabır ve destek bekliyoruz . " şeklinde konuştu .

Başka bir soru üzerine de Hatay Caddesi ' ndeki esnafın bir bölümünün çalışmalardan etkileneceğini ancak buradakilerin daha çok bölge halkına hizmet verdiğini söyledi . Bölgedeki dükkanların Kemeraltı ile karşılaştırılamayacağını vurgulayan Kocaoğlu , CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ' ın alt yapı çalışmalarından etkilenen esnafa ödeme yapılması için bir kanun teklifi hazırladığını , kanunlaşması durumunda ödeme yapabileceklerini , İzmir milletvekillerinden de bu konuda çalışma beklediklerini sözlerine ekledi .