Anayasa Mahkemesi, Vakıflar Kanunu'nu görüşecek

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine yeni Vakıflar Kanunu'nun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini görüşecek. CHP, 5737 sayılı Vakıfla

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine yeni Vakıflar Kanunu'nun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini görüşecek. CHP, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 9 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere, Ankara Milletvekili Hakkı Suha Okay ve İzmir Milletvekili K. Kemal Anadol'un açtığı dava, Anayasa Mahkemesi tarafından 17 Haziran 2010 Perşembe günü Saat 09.30'da esastan karara bağlanacak. CHP, 20.2.2008 günlü 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun; "5. maddesinin üçüncü fıkrasının, 6. maddesinin üçüncü fıkrasının, 11. maddesinin son tümcesinin, 12. maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarının, 14. maddesinin, 25. maddesinin, 26. maddesinin, 41. maddesinin ikinci fıkrasının, 68. maddesinin ' ... Rehberlik ve Teftiş Başkanı ile Daire Başkanı, Genel Müdürün teklifi Başbakanın veya görevlendirdiği Devlet Bakanının onayıyla, ...' bölümünün" iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesini istiyor.

Davayı, CHP Grubu adına açtıklarını söyleyen Okay, yasanın Lozan Antlaşması'na, Cumhuriyet'in temel niteliklerine ve Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürmüştü. Özellikle vakıfların şube ve temsilcilikler açması, vakıflara bağış ve yardım yapılabilmesi ve vakıf kurucularının iradesinin ortadan kaldırılmasının, Anayasa'nın ilgili maddelerine aykırı olduğunu iddia eden Okay, "Bu yasayla birlikte Türkiye'de vakıflar, sosyal ve siyasal bir yapılaşmaya dönüştürüldü, sınırsız ve denetimsiz bir hale getirildi ve özellikle yabancı mali kaynaklara açık ve siyaseti denetim altına alabilecek bir yapılaşma oluşturuldu. Cemaat vakıflarının eski yönetim biçimi olan Osmanlı yönetim biçimine dönüştürüldü. Oysa Cumhuriyet'in yeni yapılaşmasında böylesine bir vakıf anlayışına yer verilmemesi gerekiyordu." ifadelerini kullanmıştı.