Futbolun kalbi Afrika'da atacak

Dünya futbolunun kalbi bugün Güney Afrika'da atmaya başlıyor. Dört yılda bir düzenlenen Dünya Kupası'nın ilk maçı bugün Johannesburg'da Güney Afrika ile Meksika arasında oynanaca...



Dünya futbolunun kalbi bugün Güney Afrika'da atmaya başlıyor. Dört yılda bir düzenlenen Dünya Kupası'nın ilk maçı bugün Johannesburg'da Güney Afrika ile Meksika arasında oynanacak. TSİ 17.00'de başlayacak karşılaşma TRT 1'den yayınlanacak.

Dört senede bir düzenlenen ve dünyanın en büyük organizasyonu olan Dünya Kupası heyecanı bugün resmen başlıyor. 11 Haziran-11 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek kupa, ev sahibi Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, Johannesburg kentinde Meksika ile saat 17.00'de oynayacağı açılış karşılaşmasıyla başlayacak. Aslında açılış maçını son şampiyonun oynaması bir gelenekti ama 2006'dan itibaren açılışı ev sahipleri oynuyor. Günün ikinci maçı ise saat 21.30'da Uruguay-Fransa arasında olacak.
Avrupa'dan 13, Afrika'dan 7, Amerika'dan 7, Asya'dan 3 ve Avustralya'dan 2 olmak üzere toplam 32 takım 8 grupta dünyanın en büyüğü olabilmek için mücadele edecek. Dünya Kupası 1930 yılında ilk kez Uruguay'da düzenlenirken, 2010 Dünya Kupası'nın ev sahibi Güney Afrika da Dünya Kupası'nın düzenlendiği ilk Afrika ülkesi olma özelliğini taşıyor. Binlerce futbolseverin statlardan, milyonlarca futbolseverin ise televizyonlardan takip edeceği dev organizasyon 9 ayrı şehirdeki 10 ayrı statta yapılacak. Kupa öncesine damgasını vuran en önemli gelişme ise sakatlıklar oldu. Michael Ballack, David Beckham, Obi Mikel, Michael Essien, Pirlo, Rio Ferdinand gibi ülkeleri için çok önemli oyuncular kupada yer alamayacaklar
Finallerde, futbolcularca kontrolü zor olduğu gerekçesiyle eleştiri yağmuruna tutulan, Adidas'ın ürettiği Jabulani isimli top kullanılacak. Dünya Kupası'nın resmi maskotu olan maceraperest Afrika leoparı "Zakumi" ise "futbol sahasında kamufle olmak" amacıyla saçlarını yeşile boyuyor. Güney Afrika ve tüm kıtayı temsil eden Zakumi, neşesi, maceraperestliği ve açıkgözlülüğü ile dikkati çekiyor. Bu sevimli maskotun adı, Güney Afrika'nın uluslararası plaka işareti olan "ZA" ile 2010 yılına atıfta bulunmak amacıyla, birçok yerli dilinde "10" anlamına gelen "KUMİ" ifadelerinin yan yana getirilmesiyle oluştu.
KİM NE KADAR KAZANACAK?
Dünya Kupası'nda şampiyon takım 30 milyon dolar, finalist 24 milyon dolar, yarı finalist 20 milyon dolar, çeyrek finalist 18 milyon dolar, ikinci tura çıkan takım 9 milyon dolar, birinci tura çıkan takım da 8 milyon dolar alacak. Dünya Kupası, 36 yıl önce İtalyan heykeltıraş Silvio Gazzaniga tarafından Milano'da yapıldı. 6 kilo 175 gram ağırlığında, 36,8 santimetre boyunda olan kupa, 18 ayar altın. 156 bin Euro değerindeki kupanın altında şampiyon takımların isimleri yazıyor. Finalden sonra şampiyon takıma verilen kupa, birkaç hatıra fotoğrafı çektirildikten sonra FIFA görevlileri tarafından bir kopyasıyla değiştiriliyor.
Açılışı ev sahibi Güney Afrika ile Meksika yapacak
-2010 Dünya Kupası'nın açılış maçında, A Grubu'nda, ev sahibi Güney Afrika, Meksika ile Johannesburg'daki 88 bin 460 kişi kapasiteli Soccer City Stadı'nda saat 17.00'de karşılaşacak. Maçı Özbek hakem Ravşan İrmatov yönetecek. G.Afrika'nın teknik direktörlüğünü 1995-96'da F.Bahçe'yi şampiyon yapan Brezilyalı Carlos Alberto Parreira yapıyor. Meksika'nın hocası ise Javier Aguirre. İki takımda da sakat oyuncu bulunmuyor. Bu arada açılış maçı, kupa tarihinde Afrika'da oynanan ilk mücadele olacak. Daha önce açılış maçlarını oynayan Afrika takımları sürpriz sonuçlara imza attı. 1990'da Kamerun, Arjantin'i, 2002'de de Senegal, Fransa'yı aynı skorla 1-0 yenmişti. Öte yandan Parreira, kupada 6. kez bir takımın başında yer alıyor. Brezilyalı hoca 1982'de Kuveyt'i, 1990'da Birleşik Arap Emirlikleri'ni, 1998'de Suudi Arabistan'ı, 1994 ve 2006'da Brezilya'yı çalıştırdı.
MUHTEMEL KADROLAR
GÜNEY AFRİKA (4-5-1): 16-Itumeleng Khune, 2-Siboniso Gaxa, 4-Aaron Mokoena, 20-Bongani Khumalo, 3-Tsepo Masilela, 11-Teko Modise, 13-Kagisho Dikgacoi, 10-Steven Pienaar, 12-Reneilwe Letsholonyane, 8-Siphiwe Tshabalala, 9-Katlego Mphela
MEKSİKA (4-3-3): 1-Oscar Perez, 16-Efrain Juarez, 4-Rafael Marquez, 2-Francisco Rodriguez, 3-Carlos Salcido, 6-Gerardo Torrado, 8-Israel Castro, 18-Andres Guardado, 17-Giovani Dos Santos, 14-Javier Hernandez, 11-Carlos Vela
SAAT: 17.00 STAT: Soccer City YAYIN: TRT 1
HAKEM: Ravşan İrmatov (Özbekistan)
Diego Lugano'lu Uruguay Anelka'lı Fransa'ya karşı!
-Turnuvanın ikinci maçında A Grubu'nda, Fenerbahçeli Lugano'nun kaptanlığını yaptığı Uruguay ile Fransa, Cape Town'daki 66 bin 5 kişi kapasiteli Green Point Stadı'nda saat 21.30'da karşılaşacak. Maçı, Japon hakem Yuichi Nishimura yönetecek. Uruguay'ın teknik direktörlüğünü Oscar Tabarez, Fransa'nınkini ise Raymond Domenech yapıyor. İki takımda da sakat veya cezalı oyuncu bulunmuyor. Domenech'in, 3 hazırlık maçında forma verdiği forvetlerden Nicolas Anelka ile Thierry Henry arasında seçim yapması bekleniyor. Sakatlıktan kurtulan stoper William Gallas'ın ilk 11'de yer alacağı belirtildi. Maçı Fransa kazanırsa, Teknik Direktör Domenech, Michel Hidalgo'nun 1976-1984 yılları arasında 41 maçla kırdığı galibiyet rekorunu 1 maçla geliştirecek. Uruguay'ın 44 yıldır Fransa karşısında tek bir golü bulunmuyor.
MUHTEMEL KADROLAR
URUGUAY (3-4-3): 1-Fernando Muslera, 2-Diego Lugano, 3-Diego Godin, 6-Mauricio Victorino, 16-Maximiliano Pereira, 15-Diego Perez, 5-Walter Gargano, 18-Ignacio Gonzalez, 11-Alvaro Pereira, 9-Luis Suarez, 10-Diego Forlan
FRANSA (4-3-3): 1-Hugo Lloris, 2-Bacary Sagna, 3-Eric Abidal, 5-William Gallas, 13-Patrice Evra, 8-Yoann Gourcuff, 14-Jeremy Toulalan, 15-Florent Malouda, 10-Sidney Govou, 21-Nicolas Anelka, 7-Franck Ribery
SAAT: 21.30 STAT: Green Point YAYIN: TRT 1
HAKEM: Yuichi Nishimura (Japonya
Dünya kupası notları
Türkiye'nin kupa kaybı çok büyük
2010 Dünya Kupası, sponsor harcamaları, yayın gelirleri ve turizm gelirleriyle milyarlarca dolarlık bir parasal hareket oluşturacak. Ancak A Milli Takım'ın elemeleri geçememesi nedeniyle Türkiye'de Dünya Kupası'na ilginin azalacağı ve bunun da Türk futbol ekonomisine yaklaşık 400 milyon dolar kaybettireceği tahmin ediliyor. Türk Milli Takımı'nın mahrum kaldığı para ödülünden reklam gelirlerine, elektronik ve tekstil sektörlerine kadar Türk ekonomisinin kaybının 400 milyon dolara varacağı öngörülüyor.
Nelson Mandela'dan FIFA'ya tarihî mektup
Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Johannesburg'da düzenlenen FIFA Kongresi'nde, eski devlet başkanları Nelson Mandela'nın FIFA'ya hitaben yazdığı mektubu okudu. 91 yaşındaki Mandela, mektubunda, kupanın tüm dünyadaki insanları bir araya getiren futbolun gücünü sembolize ettiğini belirterek "Dünya Kupası, dil, din, ırk, siyasi görüş ve ten rengi ayrımı gözetmez. Bu kupa Afrika tarihinin en büyük olaylarından biri." dedi. Mandela, bugünkü açılış maçından önce stada gelerek, taraftarları selamlayacak.
Maç biletlerinin yüzde 97'si satıldı
Güney Afrika'da bugün resmen başlayacak olan Dünya Kupası biletlerinin yüzde 97'sinin satıldığı açıklandı. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, dün itibarıyla biletlerin yüzde 97'sinin satın alındığı kaydedildi. Yetkililer, kalan 135 bin biletin yüzde 98'inin ise finallerin sonuna kadar satılmasını beklediklerini belirttiler. FIFA Medya Sorumlusu Wolfgang Eichler, "Grup maçları biletlerinin hemen hemen hepsi satıldı. Bu kadarını beklemiyorduk.'' ifadelerini kullandı.
Pele'nin favorisi Brezilya ve İspanya
Futbolun efsane ismi Pele, Dünya Kupası'nda İspanya ile Brezilya'yı favori olarak gördüğünü söyledi. Pele, Daily Mirror gazetesine verdiği demeçte, bu iki ülkenin en iyi iki takıma sahip olduğunu, ancak favori olarak bir takımı göstermenin mümkün olmadığını söyledi. "Umarım Brezilya, bir Afrika takımı ile final oynar.'' diyen Pele, Afrika futbolu hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu, Dünya Kupası'nın mükemmel geçeceğini belirtti. İngiltere'yi de öven Pele, Capello'nun çok iyi bir hoca olduğunu kaydetti.
Konaklamaya en çok parayı Fransa verecek
Dünya Kupası'na katılacak takımlar arasında en pahalı konaklamayı geceliği 589 Euro olan beş yıldızlı otelde kalacak olan Fransa Milli Takımı yapacak. Fransızlar, ülkenin en pahalı oteli Pezula de Knysna'da konaklayacak. Fransa'yı Japonya Milli Takımı izliyor. Japonlar, çift kişilik odası ortalama 395 Euro'luk otelde kamp yapacak. Listenin üçüncü sırasında yer alan Kamerun ise geceliği 319 Euro olan beş yıldızlı bir otelde konaklayacak. Kamerunluları geceliğine 319 Euro ödeyecek Alman Milli Takımı izliyor.
Fabio Capello paraya para demiyor!
2010 Dünya Kupası'nın en çok kazanan teknik direktörü Fabio Capello, yılda 8,8 milyon Euro para alıyor. İngiltere'yi çalıştıran Capello'nun 8,8 milyon Euro tutarındaki ücretinin içinde primler yer almıyor. Capello'yu yılda 3,3 milyon Euro kazanan İtalya'nın hocası Marcello Lippi takip ediyor. Listenin 3. sırasında ise Almanların teknik patronu Joachim Löw bulunuyor. Löw, primler dışında yılda 2,5 milyon Euro kazanıyor. 5. sırada yılda 1,75 milyon Euro alan İsviçre'nin çalıştırıcısı Ottmar Hitzfeld var.

Zaman