İskilip'ten Bedri Rahmi Eyüpoğlu'na 68 yıl sonra vefa

Çorum'un İskilip ilçesinde 1942 yılında kısa bir süre kalan ve ayrılırken "Bir hafta kaldım yüzüme bile bakan olmadı" ifadesini de içeren bir mektup y

Çorum'un İskilip ilçesinde 1942 yılında kısa bir süre kalan ve ayrılırken "Bir hafta kaldım yüzüme bile bakan olmadı" ifadesini de içeren bir mektup yazan ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun adı, ölümünün 35. yılında İskilip'te kurulan sergi salonunda yaşatılacak.

İskilip Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında yaklaşık 6 ayda hazırlanan, ilçe halk kütüphanesinin giriş katındaki Bedri Rahmi Eyüpoğlu Sürekli Sergi Salonu'nun açılışı için tören düzenlendi. Vali Mustafa Toprak, törende yaptığı konuşmada, yaşamı boyunca Güzel Sanatlar Akademisinde dersler veren ve birçok eser üreten şair ve ressam Eyüpoğlu'nun, ilçede ve Çorum'da yaptığı birçok resim ve diğer çalışmalarla yıllar önce Çorum'u tanıttığını söyledi.

Eyüpoğlu adına açılan sürekli sergi salonunun, Türkiye'de ilk olduğunu ifade eden Toprak, "Bu sergi salonu, Anadolu insanının ne kadar vefalı olduğunu gösteriyor. Eyüpoğlu'nun ilçeyi ziyaretinden 68, ölümünden de 35 yıl sonra eserlerinin sürekli sergileneceği bir çalışma yapılmış. Gerçekten çok vefalı bir iş." diye konuştu.

AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı da, oluşturulan salonun, sanata ve sanatçıya verilen değerin yanı sıra insanlara gösterilen vefa konusunda örnek olması gerektiğini vurguladı.

Kaymakam Mehmet Yılmaz ise yaklaşık 6 aydır salonun kurulması için çalışma yaptıklarını belirterek, ''Burayı oluştururken ilk başta tereddüt yaşadık; acaba ailesinden nasıl bir tepki alırız diye. Ama onlar da bize büyük destek verdi ve bugün salonumuzu açıyoruz. Burası İskilip'in yanı sıra Çorum için de çok önemli olacak'' dedi.

Ünlü sanatçının torunu Bedri Eyüpoğlu da dedesinin Anadolu'da çok fazla kaldığını ancak İskilip'i çok beğendiğini ifade ederek, ''Kendisi zaten sürekli Anadolu sevgisiyle yanıp tutuşmuş. Ama İskilip onu çok etkilemiş. 68 yıl sonra o çok sevdiği Anadolu'dan bir ses geldi. Bu ses, bizi çok mutlu etti'' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Toprak, salonun oluşturulmasına katkı yapan ünlü sanatçının gelini Hughette Eyüpoğlu ile Bedri Rahmi Eyüpoğlu Sanat Vakfı Yönetmeni Hüseyin Emre Birinci ile Gencay Yıldırım'a teşekkür belgesi verdi.

Daha sonra sergi salonunun açılışı yapıldı. Vali Toprak, Milletvekili Bağcı, Garnizon Komutanı Albay Eyüp Bölük, Kaymakam Yılmaz ve Belediye Başkanu Numan Sezer, Eyüpoğlu'nun ailesi ve davetliler açılışın ardından, içerisinde 50'ye yakın eserin yer aldığı salonu gezdi.

İSKİLİP BU KEZ VEFA GÖSTERDİ

Sergi salonunun açılmasıyla birlikte, 1942 yılında İskilip'te bir hafta kalan ünlü ressam ve şair Eyüpoğlu'na ölümünün 35'inci yılında güzel bir vefa gösterilmiş oldu. İskilip'ten çok etkilenen ünlü sanatçı, 6 Ekim 1942 yılında ilçeden ayrılırken ağabeyi Sabahattin Eyüpoğlu'na yazdığı mektupta, ilçede kaldığı süre içerisinde hiç kimsenin yüzüne dahi bakmadığını ancak Vali ile İskilip'e geldiğinde biraz ilgi gördüğünü belirtmişti. İşte ünlü sanatçının abisine yazdığı mektuptan bir bölüm: "Canım Ağabeyim; İskilip'e derhal vurulmamaya imkân yok. Ama memlekette öyle şipşak resim yapmaya da olanak yok. Orada en aşağı üç ay kalmak, siyahla ve morla eller bedeni ile bir parça kaynaşmak gerek. Bir hafta kaldım yüzüme bile bakan olmadı. Giderken vali ile gittiğimiz için ona karşı gösterilen saygının ve konukseverliğin artıkları ile iki gece geçirdik. Vali gitti ondan sonra semtime uğrayan olmadı. Bu yüzden not defterimin bir kenarına, 'Ya dünyaya insan olmadan gelmedi, Yahutta İskilip'e vali' diye bir satır ilave ettim. Fakat vaktim olsa bu insanlarla kaynaşırdım.

Ağabey dün İskilip'ten kaçtım ama nasıl, çok sevdiğim bir kadından kaçar gibi.Bedri Rahmi"