2. Sevgi Dili Türkçe Yarışması muhteşem bir finalle sonuçlandı

İzmir Kültürler Arası Diyalog Merkezi (İZDİM) tarafından düzenlenen 2. Sevgi Dili Türkçe Yarışması, muhteşem bir finalle sonuçlandı. Tepekule Kongre v

İzmir Kültürler Arası Diyalog Merkezi (İZDİM) tarafından düzenlenen 2. Sevgi Dili Türkçe Yarışması, muhteşem bir finalle sonuçlandı. Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'ni dolduran yüzlerce kişi, 15 ülkeden gelen öğrencilerden Türkçe şiir ve şarkı dinlemenin keyfini yaşadı. İzmir'deki üniversitelerde bulunan yabancı öğrenciler arasında yapılan yarışmada dereceye girenlere 250, 500 ve 750'şer lira para ödülü verildi.

Finalde konuşan eğitimci yazar Mehmet Yıldız, "İçimizde hissettiğimiz bu sevgiyi, yine bu gençlerle paylaşmak istiyoruz. Onların aileleriyle paylaşmak istiyoruz. Dünyanın dört bir yanında, kültürler arası diyalog olmasını istiyoruz. Kavgalardan şimdiye kadar kimse bir fayda görmedi. Bakışlardaki sıcaklığı yakalayabilmek, gönüllerdeki o güzelliği yakalayabilmek adına zannediyorum sizler tarihe çok önemli notlar düşüyorsunuz." dedi.

İzmir eşrafından Yusuf Pekmezci de şarkı yarışmasında birinci olan Kazak öğrencilere ödüllerini verirken kısa bir konuşma yaptı. Kazakistan'a 1991 yılında gittiğini, 14 yıl boyunca çeşitli okulların açılmasına katkı sağladığını belirten Pekmezci, "Bu okulların buralara geleceğini hayal bile edemezdik. Benim gibi diğer arkadaşlarım da çeşitli ülkelere gitti. Şimdi tevafuken yanımda bulunan kızlarımı, öz torunlarım gibi görüyorum. Hepsine başarılar diliyorum." şeklinde konuştu.

İzmir'in güzel bir bahar akşamında, duygu ve coşku dolu bir vakit geçirdiklerini belirten Manisa Vali Yardımcısı Kadri Canan ise, "Şiir ve şarkıları dinlerken dünya insanlarının bugün hava, su ve yemek gibi ihtiyaç duyduğu barışın tesisinde sevgi dili Türkçe'nin ne kadar büyük bir fonksiyon ifa edeceğini gördük. Gerçekten bugün bütün insanlık, dünya barışına muhtaç. 50 yıl önce bu davayı başlatmış olan büyük insanların öncülüğünde o yolda devam eden değerli yolcular, onu takip eden fedakâr ve cefakârlar, dünya barışının tesisinde bu görevi başarıyla sürdürür." dedi.

Yarışma sonucunda Azerbaycanlı Natik Bakışov, Necip Fazıl Kısakürek'in "Zindandan Mehmet'e Mektup" şiiriyle birnici oldu. Şarkı kategorisinde ise Irak Türkmenleri'nden Saad Kasapoğlu, "Damımız Ardı Çöle" türküsüyle "Gesi Bağları" türküsünü seslendiren Kazakistanlı Dilara ve Dinara Kebeabeyeva kardeşlerle birinciliği paylaştı.