Davutoğlu: Karadeniz bir barış alanı, gerginlik alanı değil

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye, Karadeniz bölgesini bir barış, güvenlik ve refah alanı olarak düşünüyor. Burada malların, insanların, kült

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye, Karadeniz bölgesini bir barış, güvenlik ve refah alanı olarak düşünüyor. Burada malların, insanların, kültürlerin, sanatın, bilimin seyretmesini istiyoruz. Karadeniz askeri ve siyasi gerginliklerin alanı değil" dedi.

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, başkent Simferopol'deki (Akmescit) Kırım Tatar Milli Meclisi'nde, Kırım Tatarlarının sorunlarını ilk ağızdan dinledi.

Burada bir gazetecinin, "Türkiye, Rusya'nın Karadeniz filosundan korkuyor mu?" sorusu üzerine Davutoğlu, "Türkiye, Karadeniz'i barış alanı olarak görüyor, gerginlik alanı değil. Karadeniz bölgesindeki bütün ülkeler bizim dostlarımız ve müttefiklerimizdir. İnşallah öyle müreffeh bir ekonomik alan oluşturacağız ki, Karadeniz'de bir daha bu tür konular gündeme gelmeyecek" diye konuştu. "Bizim Karadeniz'de düşmanımız yok, işbirliği yaptığımız komşu ülkelerimiz var" diyen Davutoğlu, Karadeniz'i, Kiev'i ikiye bölen Dinyeper Nehri ve İstanbul Boğazı ile özdeşleştirdi.

Beraberindeki akademisyenler ve dışişleri bakanlığı yetkililerinden oluşan heyetle birlikte, Kırım Tatar Milli Meclisi'ni ziyaret eden Davutoğlu, burada Ukrayna Milletvekili Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemiloğlu, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı 1. Yardımcısı Refat Çubarov ve Kırım Tatarlarının önde gelen isimleri ile görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin akabinde; Türkiye'nin Ukrayna Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç ve Odesa Başkonsolosu Murat Tamer ile birlikte basın açıklaması yapan Davutoğlu, "Kırım Tatarları ile ilgili hususları son derece dostane bir şekilde ele aldık. Bizim için Kırım Tatarları Ukrayna'nın sadık vatandaşları ve Kırım'ın tarihten beri burada yaşamış olan asli unsurlarıdır. Onların huzuru, barışı, refahı Ukrayna'ya da katkı yapacaktır. Onun için bu konuda Türkiye her türlü katkıyı yapmaya hazırdır" dedi.

"BENİM TORUNUM DA KIRIM TATARI"

Kırım Tatar Milli Meclisi'ni, "sürgünden dönen Kırım Tatarlarının sorunlarıyla ilgilenen önemli bir kurum" olarak niteleyen Davutoğlu, meclis yetkililerinden, Kırım Tatarlarının günlük, eğitim, ekonomik, kültürel sorunları hakkında bilgi aldıklarını ve bu konuda Türkiye'nin yapabileceği çalışmaları hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

Kırım Tatarları'na Türkiye'nin desteğinin devam edeceğini belirten Davutoğlu; "Bildiğiniz gibi Türkiye'de 4 milyon Tatar var. Benim torunum da Tatar'dır. Çünkü benim damadım Kırım kökenlidir" şeklinde konuştu. Kırım'ı Ukrayna'ya açılan bir kapı olarak gördüklerinin altını çizen Davutoğlu, Ukrayna'da yaşayan bütün halkları dost ve komşu kabul ettiklerini aktardı.

"SERBEST TİCARET ANLAŞMASI MÜZAKERELERİ BAŞLAYACAK"

Ukrayna'daki 2 günlük resmi temaslarının çok verimli geçtiğini ve son derece önemli kararlar aldıklarını dile getiren Davutoğlu, Kiev'de Türkiye ile Ukrayna arasında yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi kurulmasına kakar verdiklerini anlattı.

Başbakan Erdoğan'ın önümüzdeki aylarda Ukrayna'ya geleceğini, ortak toplantılara Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile birlikte başkanlık yapacaklarını hatırlatan Davutoğlu, bu görüşmeler neticesinde çok önemli gördükleri serbest ticaret anlaşmasının müzakerelerinin başlamasını ve vizelerin kaldırılması ile ilgili çalışmaların başlayacağını duyurdu.