Otomotiv sektörünün geleceği Konya'da masaya yatırıldı

Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme konulu konferansta masaya yatırıldı. Konferansta, kümelenmenin önemi vurgulandı.

Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme konulu konferansta masaya yatırıldı. Konferansta, kümelenmenin önemi vurgulandı.

Dedeman Otel'de düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, kümelenmenin işbirliği, ortak değer üretme gücü ve kolektif liderliğin aklı olarak niteledi.Büyükhelvacıgil, bölgesel kalkınmadaki önemi ve kalkınmaya ilişkin katkısı dikkate alındığında kümelenmenin varlığının bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) Müsteşar Yardımcısı Ziya Altunyaldız ise, otomotiv ve otomotiv yan sanayisinde 2010'un ilk 3 ayında bir yükselişin yaşandığını aktardı. Türkiye'de üretilen otomotiv ve otomotiv yan sanayinin yüzde 80'i ihraç edilen, 2008 yılındaki ihracatın yüzde 20'sini oluşturduğuna vurgu yapan Altunyaldız, "2009'da global krizle birlikte üretim ve ihracatta bir düşüş yaşandı. 2010 yılının ilk üç ayındaki ihracat ve üretim rakamlarında artış gözlenmeye başlanmıştır. Bu yılın ilk 3 ayındaki toplam üretimde bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 67, otomotiv ihracatında ise yüzde 53'lük bir artış gözlendi. Toplam üretimde ise yüzde 81, otomotiv üretiminde ise yüzde 63'lük bir artış tespit edildi. Türkiye'de önemli bir sektör olan otomotiv yan sanayisinde ise 2008 yılında 5 milyar dolar, 2009 yılında ise 3.3 milyar dolarlık pazar payı elde etmişti." bilgisini verdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa da, 2002'de 36 milyar, 2008'de 132 milyar dolarlık ihracata ulaşıldığını açıkladı. 2023'te ise hedefin 500 milyar dolar olduğunun altını çizen Ali Boğa, "Bu 500 milyar dolarlık ihracatı hangi ürünlerle yapacağız. Şimdiden kendimizi hazırlamamız lazım. Biz bir petrol ülkesi değiliz. Bakanlık olarak yeniliği, AR-GE'yi ve innovasyonu her zaman destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz." dedi.