Balıkesir'de Katı Atık Sıkıntısı Çözülecek

Balıkesir İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği Meclisi'nin 2010 yılı olağan toplantısı yapıldı

Balıkesir'de Katı Atık Sıkıntısı Çözülecek
Balıkesir İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği Meclisi'nin 2010 yılı olağan toplantısı yapıldı. Toplantıda, Belediye Başkanı ve birlik başkanı İsmail Ok, katı atık sıkıntısının çözüme kavuşacağını işaret etti.
Balıkesir Belediye Başkanı ve Balıkesir İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği Başkanı İsmail Ok'un başkanlığında, Belediye Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda, 2009 Yılı Faaliyet Raporu ve 2009 Yılı Kesin Hesabı, gizli oylama ile Birlik Encümeni, açık oylama ile de Planlama ve Bütçe Komisyonu üyelerinin seçimi görüşülerek onaylandı. Toplantıya; Birliği oluşturan Balıkesir, Susurluk, Bigadiç, İvrindi, Kepsut, Savaştepe ve Pamukçu Belediyelerinin başkanları ve bu belediyelerin Meclis Üyeleri katılım gösterdi.
Oturum sırasında, Katı Atık Projesi ile ilgili gelinen noktadan bahseden Balıkesir İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği Müdürü Ali Öztozlu, proje maliyetinin 2040 yılı itibariyle 24.179.634 Euro olarak hesaplandığını ifade etti. Öztozlu, proje maliyeti içerisinde; yeni atık sahası yapılması, eski sahaların rehabilitasyonu ve kapatılması, Bigadiç ve Susurluk Belediyeleri için iki adet transfer istasyonu yapılması, kompost tesisi, tıbbi atık sterilizasyon ünitesi, sızıntı suyu arıtma tesisi, idari bina yapılması, metan gazı toplama ünitesi, sahada çalışmak üzere 8 adet iş makinası, atık toplamak üzere 22 adet sıkıştırmalı araç, çeşitli kapasitelerde 7280 adet konteyner ve 150 adet geri dönüşüm kumbarası bulunduğunu kaydetti.
Proje maliyetinin yüzde 83.66'sının Avrupa Birliği, yüzde 6.54'ünün de Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanacağını belirten Öztozlu, proje maliyetinin yüzde 90,20`lik kısmının da hibe olarak karşılanacağını ifade etti. Geriye kalan yüzde 9,80'lik kısmın ise İller Bankası`ndan yıllık yüzde 6,5 faiz ile 12 yıl vadeli kredi alınarak karşılanacağını dile getiren Öztozlu, hibe oranının yüzde 90,20`ye çıkması ve İller Bankası faiz oranlarının yıllık yüzde 9'dan yüzde 6,5`a düşmesinin kendileri için sevindirici bir durum olduğunu söyledi. Oturum sonunda Birlik Başkanı İsmail Ok ta, projenin hayata geçmesi ile katı atıkların büyük bir sorun olmaktan çıkacağını ve bunun için büyük bir kararlılıkla çalıştıklarını ifade etti.