Gazze filosuna İsrail'den destek

İsrail'in donanmasını Gazze filosunu engellemek üzere konuşlandırması İsrail'in içinden de tepki çekmeye başladı. Gush Shalom Hareketi, gemilere izin verilmesini ve Gazze'deki kuşatmanın derhal sonlandırılması gerektiğini söyledi.

İsrail'in donanmasını Gazze filosunu engellemek üzere konuşlandırması İsrail'in içinden de tepki çekmeye başladı. İsrailli yazar Uri Avnery'nin öncülüğünü yaptığı Gush Shalom hareketi, Gazze halkına uygulanan boğucu kuşatmayı kaldırmak ve Gazze'nin dış dünya ile bedelsiz iletişimi için izin verilmesi gerektiğini açıkladı.

Bu hafta sonunda Gazze'ye varması beklenen gemilerin, dünyanın dört bir yanında yardım organizasyonları tarafından organize edildiğini ve İsrail devletinin bütün dünya medyasında, 'Yardım gemilerini silah zoruyla durduran güç' olarak yer almasının İsrail'in faydasına olmayacağı Gush Shalom hareketi tarafından belirtilirken, hareket insani yardım taşıyan gemilere karşı Ehud Barak tarafından verilen 'güç kullanma' talimatının geri çekilmesini istedi.

Gemilerin Gazze'ye girmesinin İsrail'e hiçbir zararı olmayacağını savunan Gush Shalom hareketi, bir yıl evvel İsrail ordusu tarafından tahrip edilen binaların restorasyonunun, İsrail'in bıraktığı 'savaş' izleri silme noktasında İsrail'e fayda sağlayacağı da dile getirildi.

Gazze halkını kuşatma yoluyla Hamas'tan vazgeçirme planının başarısız olduğu belirtilirken, Hamas'ın devrilmesini hedefleyen ambargonun Hamas'ı güçlendirdiğine ve halk desteğini arttırdığına dikkat çekildi. Gilad Şalit'in serbest bırakılması için Hamas'ı zorlaması hedeflenen ambargonun sadece 'esir değişim' anlaşmasını zora soktuğunu belirten Gush Shalom Hareketi, detayları dahi belli olan anlaşmaların ambargo ile suya düştüğünü açıkladı.

Gazze filosuna İsrail'den destek

Gazze halkının bütün ihtiyaçlarını gidermek noktasında hak sahibi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Gazze'nin ekonomisini güçlendirmek için dış dünya ile ilişki kurmak, doğrudan ithalat ve doğrudan ihracat yapmak gibi haklarının saklı olduğu, ürün satın almak ya da satmak isteyen herkesin İsrail, Mısır ya da başka bir ülkeden başka bir izne ihtiyaç duymadan yapabilmesi gerektiği, Aşhod, Hayfa, Elyat ve Ben Gurion Uluslararası Havalimanı gibi limanlara sahip olmanın Filistinliler için de geçerli olduğu kayıt altına alındı.

Kaynak: Timeturk