Embraer'e Ortak Uçak Yapımı İçin Teklif Sao Paulo

-EMBRAER'E ORTAK UÇAK YAPIMI İÇİN TEKLİF SAO PAULO (A.A) - 27.05.2010 - ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM, TÜRKİYE'NİN UÇAK YAPMAK İSTEDİĞİNİ BELİRTER

 

-EMBRAER ' E ORTAK UÇAK YAPIMI İÇİN TEKLİF

SAO PAULO ( A . A ) - 27 . 05 . 2010 - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım , Türkiye ' nin uçak yapmak istediğini belirterek , Brezilya ' nın Embraer firması ile ortak uçak yapılması konusunda teklif götürdüklerini açıkladı .

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın Brezilya gezisine eşlik eden Yıldırım , gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi .

Dün Başbakan Erdoğan ile dünyanın üçüncü büyük uçak üretim fabrikası Embraer ' i ziyaret ettiklerini hatırlatan Yıldırım , Türkiye ' de uçak yapmak için altyapının fazlasıyla mevcut olduğunu söyledi .

' Türkiye ' de uçak imalatına başlanması lazım . Yerli uçağımızı yapar hale gelmemiz lazım ' diyen Yıldırım , Türkiye uzay kurumunun kurulması hakkındaki kanun ile ilgili çalışmanın da son aşamaya geldiğini bildirdi .

Türk uzay kurumunun , NASA ' ya benzer bir yapılanmada olacağını belirten Yıldırım , kurumun amacının uydu imal etmek değil , araştırmalar yapacak bir kurum olacağını ifade etti .

Yıldırım , ' Uçak yapmak Türkiye ' nin geç kalmış bir hedefidir . Uçmak bizim ruhumuzda var ama ölçülü uçmak lazım . Hesapsız , kitapsız uçulduğu zaman ' küt ' diye çakılırsın . . . ' dedi .

Binali Yıldırım , dünyadaki örneklerinde görüldüğü gibi devletlerin sahip çıkmaması ve destek vermemesi durumunda bu stratejik sektörün gelişmesinin pek mümkün olmayacağını kaydederek , Türkiye ' nin de Ulaştırma Bakanlığı , TAİ , TEİ gibi kuruluşlarla uçak yapılması konusunda harekete geçeceğini söyledi .

Yıldırım , Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile bugünkü görüşmelerde uzlaşmaya varılırsa konuyla ilgili işbirliği mutabakat zaptının bugün imzalanacağını vurguladı .

Bakan Yıldırım , Türkiye ' nin uçak yapması konusunda yeni bir şirketin kurulacağını da ifade etti .

27 . 05 . 2010 15 : 57 : 55