Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Çelikcan Görevi Bıraktı

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Çelikcan, başkan vekilliğine ilişkin yürütmeyi durdurma kararına karşı, Adana Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığı itirazın reddedilmesinin ardından görevi bıraktığını açıkladı

  Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Çelikcan , başkan vekilliğine ilişkin yürütmeyi durdurma kararına karşı , Adana Bölge İdare Mahkemesi ' ne yaptığı itirazın reddedilmesinin ardından görevi bıraktığını açıkladı .
Çelikcan , Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamında düzenlediği basın toplantısında , Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ' ın İçişleri Bakanlığı tarafından 30 Mart 2009 ' da görevden alındığını , bu nedenle seçim sürecinin başladığını ve 13 Nisan ' da mecliste yapılan 4 . turda kura ile başkan vekili seçildiğini hatırlattı . Çelikcan , başkan vekili seçildikten sonra Yüreğir İlçe Belediye Başkanı olmasından dolayı yasada ilçe belediye başkanı başkan vekili seçilemez ya da seçilebilir konusunda
tartışma olduğu için bir kişinin bölge idare mahkemesine seçimin iptali ve yürütmeyi durdurma için başvurduğunu belirterek , " Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi . Ben de yasal süre içinde 2 . İdare Mahkemesi ' ne itiraz ettim . Ancak 5 Mayıs ' ta mahkeme benim kararımı reddederek , yürütmeyi durdurdu . Böylece benim başkan vekilliğim düşmüş oldu . Ancak seçim iptal edilmedi . Mahkeme seçimin iptalini esastan görüşmeye devam ediyor . Bu karar verildiği zaman olumsuz olursa Danıştay ' a başvuracağım . Böyle bir
süreç var . Ancak şuan benim başkan vekilliğim düştü . Mahkemeye karşı saygılıyız ama bu karar bizim açımızdan doğru değil . İçişleri Bakanlığı çok açık bir şekilde ilçe belediye başkanları başkan vekili olur demesine rağmen mahkeme aksi karar verdi " dedi .
Başkan vekilliğine aday olmadan önce 3 idare profesörü ve çok sayıda kişiden görüş aldığını söyleyen Çelikcan , " Onlar açık açık aday olacağımı söyledi . Ama mahkeme oy çokluğuyla yürütmeyi durdurdu . Bu da bu kararın tartışmalı olduğunu gösteriyor . Mahkeme yasayı , benim başkan vekili olamayacağım yönünde yorumladı . Benim mahkemeye saygım var , bu nedenle başkan vekilliği görevimi bırakarak Yüreğir Belediye Başkanlığı görevime geri dönüyorum " diye konuştu .
Çelikcan , 10 Haziran ' a kadar başkan vekilliği görevinde kalabileceği ancak mahkeme kararından sonra gideceğine ilişkin söz verdiği için görevden ayrıldığını belirterek , şunları kaydetti :
" Ben dün bırakacaktım ama İçişleri Bakanlığı ile valiliğin kararını bekledim . Dün bakanlık ve valilik 3 Haziran ' da meclisin yeni başkan vekilini seçme için toplanmasına karar verdi . Bu karar da bize tebliğ edildi . Ben de bu nedenle bir gün gecikmeli olarak görevi bırakıyorum . Bundan sonra meclis 1 . başkan vekili başkanlığında 3 Haziran ' da toplanıp , 15 gün içinde yeni başkan vekili seçecek . "
Çelikcan , bu süreçte dün TBMM ' de MHP yöneticilerinin Aytaç Durak ' ı savunan açıklama yapmalarını doğru bulmadığını belirterek , " MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli , Durak ' ın istifa etmesini ya da partiden ihraç edilmesini istemişti , hakkında iddia edilen olaylardan sonra . Ancak dün Durak ' ı destekler nitelikte açıklama yapıldı . Aklanmadan bu partiye giremeyecekleri açıklandı . Ancak dün yapılan açıklamalar beni şaşırttı . Herkesin hukuka saygılı olması gerekiyor . Mahkeme süreçleri devam ediyor . Durak ' ın göreve
gelmesi söz konusu değil . Kaldı ki bakanlık Durak ' ın görevden alınma süresini uzattı " diye konuştu .
Çelikcan , 40 günlük görev süresince ekmeği 40 kuruştan 30 kuruşa çektiklerini , suyu ise yüzde 30 ucuzlatmak için meclise teklif getirme hazırlığı yaptıklarını sözlerine ekledi .
Adana 2 . İdare Mahkemesi , Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği seçimi ile ilgili 5 Mayıs ' ta yürütmeyi durdurma kararı vermişti . Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Çelikcan , 10 Mayıs ' ta tebliğ edilen karara karşı Adana Bölge İdare Mahkemesi ' ne itiraz etmiş , ancak itirazı reddedilmişti . AK Parti ' li Yüreğir İlçe Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan , Aytaç Durak ' ın görevden alınması ile boşalan Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevine 13 Nisan ' da seçilmişti .
Adana Büyükşehir Belediye Meclisi ' nin başkan vekili seçmek için 3 Haziran ' da yeniden toplanacağı bildirildi .
( FK-CC-Y )