Rus NATO'suna Belarus da 2 bin askerle dahil oldu

Rusya'nın öncülüğünde NATO'nun alternatifi olarak oluşturulan Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün Hızlı Hareket Gücü'ne (HHG) Belarus da 2 bin ask

Rusya'nın öncülüğünde NATO'nun alternatifi olarak oluşturulan Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün Hızlı Hareket Gücü'ne (HHG) Belarus da 2 bin askerle dahil oldu. Minsk'in HHG'ye dahil olması ile ilgili karar Belarus parlamentosunda kabul edildi.

Belarus Savunma Bakanı Yuri Jadobin basına yaptığı açıklamada, "HHG'ye 2 bin Belarus askeri ile destek sağlanacak. 80 İçişleri Bakanlığı'ndan, 30 Olağanüstü Hal Bakanlığı'ndan ve 30 da KGB kontenjanından birlikler yer alıyor." dedi. Bakan KGB elemanlarının terörle mücadelede görev yapacaklarına dikkat çekti.

KGAÖ anlaşmasına göre HHG birliklerinde yer alacak asker sayısı gönüllülük esasına göre belirleniyor. HHG bünyesinde terör, aşırılıklar ve uyuşturucu ile mücadelenin yanı sıra doğal afetlerde işbirliği de öngörülüyor. HHG'nin temel hedefi, KGAÖ'nün uluslar arası barış ortamının sağlanmasında etkinliğini artırmak.

KGAÖ'de Rusya'nın dışında Kazakistan, Kırgızistan, Belarus, Ermenistan, Özbekistan, ve Tacikistan yer alıyor. İran, Hindistan, Moğolistan ve Pakistan'ın da gözlemci statüsü bulunuyor. Yedi üyeden altısı Şubat 2009'da gerçekleşen zirvede HHG'nin oluşumu ile ilgili anlaşmayı imzalamıştı. Rusya ile ticari alanda yaşanan sorunlar nedeni ile anlaşmayı imzalamak istemeyen Minsk, sonrasında ikna olarak anlaşmayı imzaladı.

Özbekistan ise HHG'de yer almama konusunda ısrarlı. Taşkent'e göre Rusya'nın Orta Asya'daki etkinliği artacak. HHG askeri üssünün komşusu Kırgızistan'da planlanması ise Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un tepkisine neden oluyor.

HHG Kasım 2009'da Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Tacikistan'dan 7 bin askerin katılımı ile ilk askeri tatbikatını Kazakistan'ın güney bölgesinde gerçekleştirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in onayladığı Rusya 2020 Güvenlik Strateji Belgesi'ne göre, bölgesel askeri meydan okumalar ve tehditlere karşı KGAÖ'nün önemli bir uluslararası mekanizma haline getirilmesi hedefleniyor.