Yüksekova'da 'Operasyonlara Hayır' Yürüyüşü

Operasyonların durdurulması için Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından düzenlenen yürüyüş olaysız son buldu

Yüksekova'da 'Operasyonlara Hayır' Yürüyüşü
Operasyonların durdurulması için Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından düzenlenen yürüyüş olaysız son buldu. 5 kilometre kuyruk oluşturan kalabalık, Şemdinli yolu üzerinde bir saat oturma eylemi yaptı.
Yüksekova ilçe merkezinde bir araya gelen ve aralarında BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP Van Milletvekilleri Özdal Üçer ve Fatma Kurtulan, Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı eski Milletvekili Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un da bulunduğu kalabalık yürüyüşe geçti. Yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda kuyruğun oluştuğu kalabalık, Şemdinli yolu üzerindeki havaalanı bölgesine geldi. Burada kalabalığa hitaben bir konuşma yapan Selahattin
Demirtaş, Başbakan Erdoğan'a seslenerek, "Kandil'e savaş uçakları değil, barış heyeti gönder. Bu halkın barışa olan özlemini görmelisin" dedi.
20 gündür yollarda olduklarını ifade eden Demirtaş, üç gün önce Türk savaş uçaklarının PKK kamplarını bombaladığı sırada ölen 4 PKK'lıdan 2'sinin Yüksekovalı olduğunu kaydetti. Demirtaş, "Yüksekovalı olan iki kardeşimiz de bu saldırılarda hayatını kaybetti. Halkımızın başı sağolsun. Bu barış yürüyüşlerinin, bu barış çağrılarının, bu barış eylemlerinin ne kadar gerekli ve acil olduğunu bu halk yakından biliyor. Bugün burada uçakların, helikopterlerin operasyonlara gittiği bu yolda, canlarımız siper ettik.
Bu halk barış için yollardaysa, Erdoğan'ın bunu bilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Demirtaş, "Halkın uzattığı barış eli havada kalmasın. Halkın uzattığı barış eline savaş uçakları ile cevap vermek büyük bir talihsizliktir. Bu operasyonlar bugün bu halkın evlatlarını öldürmek için yapılabilir, ama yarın da AK Parti hükümetinin sonunu getirecektir. Biz bu dağlarda ölüm istemiyoruz. Bu halk kendi evlatlarının yolunu gözlüyor. Biz artık Gever-Şemdinli yolunu barış yolunu ilan ettik" diye devam etti.
AK Parti hükümetine açık şekilde çağrı yaptığını da söyleyen Demirtaş, "Başbakan Kandil'e savaş uçaklarını göndermesin. Kandil'e özel kuvvetleri göndermesin. Kandil'e gönderecekse barış heyetlerini göndersin. Biz BDP olarak böylesi önemli bir süreçte üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. Sayın Başbakan partimizin bu konuda kararlı ve ilkeli duruşunu anlamalıdır. Bu halkın bu kadar barış taleplerine yine operasyonlarla karşılık verirse, bunun altında kalacak. Ya operasyonlar duracak, ya AK Parti
gidecek. Bundan sonra şiarımız bu olacak" ifadelerine yer verdi.
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın açıklamalarına da değinen Demirtaş, "11 yıldır Öcalan'ın barış çağrılarına hükümetin cevap vermesi gerekir. Hükümetin elini taşın altına koyması ve sahadan kaçmaması gerekir. Eğer Erdoğan barışta samimiyse, barış çağrılarına kulak asmalı. Gelip bu halkın barışa olan özlemini görmeli" şeklinde konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da Deniz Baykal ile aynı düşüncede olduğunu, bu nedenle bölgede bundan sonra da tabela bile asamayacaklarını söyleyen Demirtaş, "CHP daha önce 'Kürt sorunu yoktur, işsizlik sorunu vardır' demişti. CHP sadece işsizlik sorunu var dediği için şimdi tabelası kalmadı bu topraklarda. AK Parti de Kürt sorununu inkar ederse, o da tabela partisi olacaktır. Erdoğan da Baykal gibi emekliye ayrılacaktır. Gidip Antalya sahillerinde kafa dinleyecektir" iddiasında bulundu.
Yapılan konuşmanın ardından 'Savaşa hayır barış hemen şimdi' sloganları atıldı. Kalabalık, tekrar ilçe merkezine kadar yürüdükten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
Bu arada, yürüyüş nedeni ile 4 saat trafiğe kapalı kalan yolda, Şemdinli'den gelen iki ambulans miting alanından geçti.