Cumhuriyeti Halkla Paylaştı

Cumhuriyet Halk Partisi yeni genel başkanını tarihi kurultayla seçti. 1250 delegenin 1189'unu alan Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin 7'nci Genel Başkanı olurken  ilk kutlayan eski Genel Başkan Deniz Baykal oldu. Seçimlerden sonra teşekkür konuşması yapan Kılıçdaroğlu, ' Halkla birlikte başaracağız' diye konuştu

 

Cumhuriyet Halk Partisi yeni genel başkanını tarihi kurultayla seçti . 1250 delegenin 1189 ' unu alan Kemal Kılıçdaroğlu CHP ' nin 7 ' nci Genel Başkanı olurken ilk kutlayan eski Genel Başkan Deniz Baykal oldu . Seçimlerden sonra teşekkür konuşması yapan Kılıçdaroğlu , ' Halkla birlikte başaracağız ' diye konuştu



Ve ' Gandi Kemal ' nitelemesiyle liderlik için yola çıkan İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu , Türk demokrasisinin cumhuriyetle yaşıt partisi CHP ' nin 7 . Genel Başkanı olarak koltuğa oturdu . Adaylık konuşmasında Başbakan Tayyip Erdoğan ' ı ' Recep Bey ' olarak nitelendirip sert eleştiriler yönelten Kılıçdaroğlu sık sık ' Devrimci Kemal , Halkçı Kemal ' sloganları ile büyük alkış aldı . Konuşmasında eski genel başkanı anarak , ' Baykal ' a yapılan komployu açığa çıkarmak boynumuzun borcudur ' diye konuşan Kılıçdaroğlu , kürsüden inerken Ecevit ' in simgesi kasketi taktı .


Kılıçdaroğlu yaklaşık 70 dakikalık konuşmasında özetle şu mesajları verdi :

ATATÜRK ' TEN BAYKAL ' A : Atatürk ' ten İnönü ' ye , Ecevit ' ten Baykal ' a kadar bize bırakılan tarihe sahip çıkıp , bu büyük ve görkemli birikimi iktidara taşıyacağız . Bu görkemli tarihi , çağdaş uygarlığa taşıyacağız .

KOMPLUNUN FAİLLERİ : İki olay yüreklerimizi burktu . Sayın Baykal ' a karşı yapılan komplonun sahipleri henüz ortaya çıkarılmamıştır . O failleri bulmak boynumuzun borcudur . Bu komplonun bir parçası değilse , hükümete düşen görev failleri çıkarmaktır . Yoksa CHP iktidarı bulacaktır onları .

ÖLÜMLERİ KADER DEĞİL : İkinci olay ; Zonguldak ' ta 30 maden işçisinin yaşamını yitirmesidir . Ailelerine ve Türk ulusuna başsağlığı diliyorum . Recep Bey diyor ki , ' Ölüm bu mesleğin kaderinde var ' Dünyanın her yerinde maden çıkarılır . Bizim kadar yaşamını yitiren emekçi var mı? İş güvenliğini onlara öğreteceğiz . Ölen işçilerin tamamı taşeron işçi . CHP iktidarında taşeronluğu kesinlikle gömeceğiz ; örgütlü toplumdan korkmayacağız .

KASIMPAŞALI : Recep Bey , herhalde ülkeyi yönetemediği için CHP ' nin içişleriyle uğraşmaya başladı . Benim bildiğim , hiçbir Kasımpaşalı dedikoduyla uğraşmaz . Benim bildiğim Kasımpaşalılar bel altı vurmazlar . Ondan Kasımpaşalılık unvanını almak da Kasımpaşalıların görevi artık .

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERE SON : Türkiye ' de yoksulluğun , işsizliğin , haksızlığın , rüşvetin sonunu getirmek CHP iktidarına nasip olacak . Türkiye ' de demokrasi çıtasını yükseltmek zorundayız . Yargının sorunlarına çözüm üreteceğiz . Size söz , özel yetkili mahkemelere de son vermek bizim görevimiz olacaktır .

DEVRİMCİ CHP : Biz Türkiye ' yi içinde bulunduğu çıkmazdan çekip çıkarmaya mecburuz . Bunu ancak CHP yapabilir . Çünkü CHP , Kuvayı Milliye demektir , çünkü CHP Müdafaa-i Hukuk demektir , çünkü CHP Anafartalar ' dır , Conk Bayırı ' dır İzmir ' de Hasan Tahsin , Lozan ' da İnönü ' dür . Erzurum ' da Nene Hatun , Kahramanmaraş ' ta Sütçü İmam ' dır . Genlerinde ulusal çıkarları korumak , halkının çıkarlarını korumak vardır . CHP değişimci ve devrimcidir . Korku imparatorluğu değil , sevgiyi egemen kılacağız . Kardeşçe beraber olacağız . Bir ozanımızın dediği gibi ' yok edeceğiz insanın insana kulluğunu ' . Kardeşçe yaşayacağız , barış türküleri söyleyeceğiz .

RECEP BEY EKONOMİYİ BİLMİYOR : Sanayici artık bu ülkenin kamu görevlisidir . Sanayici üretecek , istihdam yaratacak . Onun önünü açacağız .
ETNİK KİMLİK : Siyasetin odağına etnik kimliği koyan , dostumuz olamaz . Siyasetin odağına inanç ve etnik kimliğin konulması , toplumda ayrışmayı dinamitliyor . Her etnik kimliğe , her inanca saygılıyız , her etnik kimlikteki vatandaşın başımızın üstünde yeri var . Ayrışma politikalarını ters yüz edeceğiz . Türkiye ' de barış , kardeşlik rüzgarları estireceğiz , omuz omuza Türkiye ' nin kaderini değiştireceğiz ;

EMEKLİ AKP ' YE NİYE OY VERİYOR? : Türkiye ' de 9 milyon 200 bin emekli bulunuyor . Emekliler , ilk seçimlerde AKP ' yi malulen emekli etmek zorundadırlar . Gittiğimiz yerlerde emekliler geçinememekten şikayet ediyor . İyi de geçinemiyorsanız , niye AKP ' ye oy veriyorsunuz?

DİYARBAKIR ' DAKİ YARDIMLAR : Hiç unutamadığım sahnelerden birisi , kameralar eşliğinde yapılan Diyarbakır Bağlar ' daki yardım dağıtılması izdihamıdır . İnançlarına göre , sağ elin verdiğini sol elin görmemesi gerekir . Recep Bey ' e sormayacak mıyız senin yaptığın nedir ; inanç , insaf , insan onuru var mı? Sen bir insanın yoksulluğunu nasıl teşhir edebilirsin , yoksulluğuyla nasıl oynayabilirsin . Bunlar , sosyal devleti unuttular .

AHMED ARİF ' İN DEDİĞİ GİBİ : Tek çocuğun bile yatağa aç girmemesinin mücadelesini vereceğiz . Bunlar yurttaşlık kavramını ortadan kaldırıp , kul mantığını getiriyorlar , sosyal devleti kaldırıp sadaka devletini getiriyorlar . İşçiye , emekliye , işsize , atanamayan öğretmene sesleniyorum : Ahmed Arif ' in söylediği gibi , bu düzen , işimize aşımıza göz koyan düzendir . Tanı bunları tanı da büyü . ( AKP hesap verecek sloganları atılması üzerine ) Hiç meraklanmayın . Kesinlikle AKP halka hesap verecek . Bugüne kadar yapanın yanına kaldı . Soyula soyula ceket kalmadı . Deniz Feneri buna örnektir . Buna izin vermeyeceğiz . Kaçarlarsa , kaçtıkları yere kadar gideceğiz .

TTK VE TDK ' YA ESKİ KONUM : Kuvvetler ayrılığı ilkesini güçlendireceğiz , demokrasinin çıtasını yükselteceğiz , Atatürk ' ün vasiyeti olan Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu ' na sahip çıkıp , 1980 ' den önceki eski konumlarına getireceğiz .

DOKUNMA REFERANDUMU : Dokunulmazlık için gidelim referanduma bakalım dokunulmazlıklar kalkacak mı? Gidemez . Çünkü Recep Bey ' in yargı fobisi var . Seçimlerden önce söz verdin . Niye kaldırmıyorsun? Size söz , CHP iktidarında dokunulmazlıkları mutlaka kaldıracağız .

SİYASİ AHLAK YASASI : CHP ' nin iktidarında ilk çıkaracağımız yasa siyasi ahlak yasası olacak . Naylon faturacıdan maliye bakanı , Ali Dibocu ' dan adalet bakanı , kalpazandan başbakan olmasın diye , bunu yapacağız . CHP , iktidarı her konuda ve her zaman hesap vermeye de hazır olacak . Size söz , Plan ve Bütçe Komisyonu dışında bir de kesin hesap komisyonu kuracağız , başkanı da ana muhalefet partisinden olacak . Bizi sorgulayacak . Biz de hesap vereceğiz .

EĞRİ EĞRİ , DOĞRU DOĞRU OLACAK : AKP iktidarında doğru eğri ; eğri de doğru oldu . Bunu değiştireceğiz . Eğri eğri olacak ; doğru da doğru .

KIBRISLILARIN YAPTIĞI GİBİ : Dış politikaya satranç ustalığıyla yaklaşmak lazım . Kişisellikle dış politika yürütülemez . Oldu bitti ile dış politika yönetilemez . ben imza atayım dediğinizde sorun çözülmez .

YA ADAM GİBİ MÜZAKERE YA DA : AB çok önemli . İkinci Genel Başkanımızın imzasıyla başladı bu süreç . Bir çağdaşlaşma projesi olarak görüyoruz . Ama bize uygulanan çifte standardı kesinlikle kabul etmiyoruz . Ya adam gibi gibi oturur müzakere eder , tarih verirsiniz ya da kusura bakmayın biz size mahkum değiliz .

BARAJI İNDİRECEĞİZ
Yüzde 10 seçim barajını indireceğiz . AKP aldığı yüzde 47 oyla yüzde 60 ' ı temsil ediyor . AKP yüzde 13 ' ün hakkını gasp ediyor . Bir mağdur edebiyatıdır gidiyor . İşsizlik , yoksulluk var , yatağa aç giden çocuklar var , beyefendiye bir uçak yetmiyor , Recep Bey ikinci bir uçak alıyor yine mağdur . Çocuğunu Amerika ' da okutursun , masrafını da bir işadamına yüklersin ama Recep Bey mağdur . Katar emirinin düğününe Başbakanlık uçağı ile gidersin ama beyefendiler mağdur .

BİRLİK ÇAĞRISI : Bu ülkenin aydınları , sanatçıları , solcuları , işçisi ,
çiftçisi , memuru temiz toplumdan yana olmak zorundadır . Artık
bir yürüyüş başlattık , temiz Türkiye yürüyüşü , halktan yana yürüyüş . Buna inananlar CHP çatısı altına gelsin . Önce birleşeceğiz .

SANAL ALEMDE DE REKOR KIRDI
KIlIçdaroğlu adı sosyal paylaşım sitelerinde de rekor kırdı . Kemal Kılıçdaroğlu ' nun Facebook ' taki hayran sayfalarında üye sayısı 300 bini geçti . Kemal Kılıçdaroğlu adı , twitter ' da da hatırı sayılır şekilde kullanılıyor .

' . . . BİR AĞAÇ GİBİ TEK VE HÜR . . . '
Zengİn olmayacağız , yakınlarımız zengin olmayacak . Kazandığının hesabını vermeyene siyaseten hesap soracağız . Bu kurultay , iktidar koşusudur . İktidar koşusunu yapacağız . Hazır mısınız? Siz hazırsanız söz veriyorum , ben de hazırım . Hep beraber gideceğiz . Bir sloganımız olacak : Bir ağaç gibi tek ve hür , bir orman gibi kardeşçe yürüyeceğiz .

Ailesi yalnız bırakmadı
Kemal Kılıçdaroğlu ' nu tarihi kurultayda ailesi de yalnız bırakmadı . Eşi Sevim Kılıçdaroğlu , küçük kızı Zeynep Kılıçdaroğlu destek verdi . Oğlu Kerem Kılıçdaroğlu ise yoğunluk nedeniyle kurultay salonu dışında bekledi .
SON ANDA KARAR VERDİ
Basının yoğun ilgisiyle karşılaşan Sevim Kılıçdaroğlu , kurultayın , coşkulu güzel ve iyi olduğunu belirterek , ' Sönük bir kurultay değil . Heyecan fark ediliyor . Ben kurultaya gelmeye ilk başta karar vermemiştim . Ancak daha sonra geleceğimin doğru olacağını düşünerek geldim ' dedi .
KIYAFETİNİ KENDİ SEÇMİŞ
' Kıyafet seçiminde kravat takmama seçimine siz mi yardımcı oldunuz ' sorusuna Sevim Kılıçdaroğlu , ' Hayır kıyafet kendi tercihi kendi seçimi ' dedi . Eşine karşı eleştirilerinin olacağını genel başkan diye her şeye evet demeyeceğini belirten Sevim Hanım ' En büyük eleştirmeni ben olacağım ' dedi . Kılıçdaroğlu ' nun küçük kızı Zeynep Kılıçdaroğlu da babasının başarılı olacağına inandığını belirterek , ' Sonuna kadar güveniyorum ' dedi .

Notlar
İZDİHAMDAN SALONA GİREMEDİ
KIlIçdaroĞlu , salon dışındaki izdiham nedeniyle geç giriş yaptı . Girişi sırasında basın platformlarının bir bölümü yıkıldı , ezilenler oldu . Kılıçdaroğlu ve Sav , düşme tehlikesi yaşadı . İzdiham arasında salonu turlayan Kılıçdaroğlu ve Sav zor anlar yaşadı . Protokolün karşısındaki tribünlere oturmayı tercih eden Kılıçdaroğlu , adeta partililerin omuzlarında yerine oturabildi .

SAV : BÖYLE KURULTAY GÖRMEDİM
Kılıçdaroğlu ' nun adının yanı sıra Genel Sekreter Önder Sav ' ın da ' Hoş geldiniz genel sekreterimiz ' diye anons edilmesi dikkat çekti . Sav , uzun süredir böyle coşkulu bir kurultay görmediğini ifade etti .

ECEVİT COŞKUSU
DSHP lideri Rahşan Ecevit , salonun en ağır misafiri oldu . Salona İstanbul Milletvekili Emrehan Halıcı ile birlikte geldi . Salona girişi sırasında ayakta alkışladı . Divan Başkanı Kemal Anadol , Ecevit ' i ' Kurultayın onur konuğu ' diye anons etti . Rahşan Ecevit , ' Bülent Ecevit ' i de buraya getirdim ' dedi .

ALEVİ TÜRKÜLERİ ÇALINDI
Salonda , Zonguldak ' ta 30 madencinin yaşamını yitirmesi nedeniyle coşkulu şarkı ve türkü çalınmadı . Daha çok Edip Akbayram , Aşık Mahsuni Şerif , Sebahat Akkiraz ve Kazım Koyuncu ' nun ve Moğollar Grubu ' nun eserleri çalındı .

SANATÇILARDAN YOĞUN İLGİ
Kılıçdaroğlu yönetimine girecek isimler arasında yer alan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin , Edip Akbayram , Yavuz Bingöl ve kuruytay delegesi de olan yapımcı Bülent Seyhan ' la birlikte girdi .

MEDYA İLGİSİ
Salonda 850 ' yi aşkın yerli ve yabancı basın mensubu görev yaptı .

ANITKABİR VE ECEVİT ' İ ZİYARET
Kurultay öncesi CHP il başkanlarını temsilen İzmir İl Başkanı Ekrem Bulgun ve beraberindeki heyet , Anıtkabir ' i ziyaret etti . Heyet , Anıtkabir ziyaretinin ardından eski Başbakan ve CHP ' nin 3 . Genel Başkanı Bülent Ecevit ' in Devlet Mezarlığındaki kabrine gitti .

SAV ' A PAPERMOON MESAJI
16 il başkanının önceki akşam Papermoon ' da bir araya gelerek Önder Sav ' a PM listesine müdahale etmemesi mesajının iletilmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi .

PM ' YE 10 BİN BAŞVURU
Bugün yapılacak PM seçimleri için 10 binin üzerinde partilinin aday olmak için talepte bulunduğu öğrenildi .

KARDEŞ PANKARTI
Salona ' Baykal , Kılıçdaroğlu kardeş , komplocular kalleş ' yazılı bir pankart asıldı .

TUNCAY ÖZKAN ÇELENK GÖNDERDİ
Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından gazeteci Tuncay Özkan da , kurultaya çelenk gönderdi . Çelenkte , ' Yeni Parti Genel Başkanı Tuncay Özkan ' yazısı dikkat çekti .

A . Rezzak ORAL - Dilek GEDİK - Ali Ekber ERTÜRK - Nebahat KOÇ - FOTOGRAFLAR : Murat ÖZTEK - Raşit AYDOĞAN - Eray ERKILIÇ


Akşam