Babacan: Toparlanma Riskler Barındırıyor İstanbul
-BABACAN: TOPARLANMA RİSKLER BARINDIRIYOR İSTANBUL (A.A) - 20.05.2010 - DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ALİ BABACAN, 'DÜNYA EKONOMİSİ HER NE K-
-BABACAN: TOPARLANMA RİSKLER BARINDIRIYOR
İSTANBUL (A.A) - 20.05.2010 - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 'Dünya ekonomisi her ne kadar bir toparlama trendine girdiyse de, yine de bu toparlanmanın, içinde riskler barındıran bir toparlanma olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum' dedi.
Babacan, Forum İstanbul 2010'un açılışında, ülkelerin artık krizden çıkış politikalarını ortaya koyduğu bir dönemden geçildiğini söyledi.Babacan, 'Daha doğrusu, çıkış stratejisini ortaya koyma çabası var, henüz somut strateji çok az' dedi.
İngiltere'nin, milli gelire oranla 4 yılda ikiye katlanmış borç stokunun çok tehlikeli olduğunu ifade eden Babacan, 'Bir an önce onların da gerekli tedbirleri almaları gerekiyor. Bugünlerde biz daha çok Avro bölgesiyle ilgileniyoruz, avronun değeri, Yunanistan komşumuz, Portekiz, İspanya falan derken İngiltere'yi de burada gözden kaçırmamak lazım ve oradaki gelişmeleri de çok yakından izlememiz lazım' dedi.
Çıkış stratejisini şeffaf bir şekilde ortaya koyan merkez bankalarından birinin de Türkiye Merkez Bankası olduğunu söyleyen Babacan, bunu pek çok ülkede de artık görmenin zamanının geldiğini belirtti.
Babacan, 'Dünya ekonomisi her ne kadar bir toparlama trendine girdiyse de her ne kadar bu yıl için, gelecek yıl için artık 2009'dan daha iyi bir tablo bekleniyor ise de yine de bu toparlanmanın içinde riskler barındıran bir toparlanma olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum' dedi.
Bugün itibariyle en çok kaygı uyandıran risk alanının ülkelerin kamu borç stoku ve bu borçların sürdürülebilirliği olduğuna işaret eden Babacan, şunları kaydetti:
'Böylesine bir durum ancak 1. Dünya Savaşı, 2. Dünya Savaşı gibi olağanüstü şartlarda görülmüş gelişmeler. Farklı bir dünya olacak. Güç dengesinin, etkinlik dengesinin hızla batıdan doğuya doğru kaydığı bir döneme de girmiş durumdayız.'
Ekonomik gücün önemine işaret ederek, ancak, ekonomide başarılı olan ülkelerin dünya platformunda, uluslararası platformlarda etkili olabileceğini söyleyen Babacan, 'Bakın geçenlerde İran ile ilgili gelişme... hem Brezilya hem Türkiye belli bir noktada kendi güçlerini ortaya koymuş ülkeler. Bir bakıma süper güçlerin, BM Güvenlik Konseyinin Daimi Üyesi olan ülkelerle bir bakıma daha farklı, daha özgün bir çizgi izleyebiliyorlar demek ki. Bu bir güç, etkinlik meselesidir' diye konuştu.
Dünya bu kadar farlı bir döneme girerken Türkiye'nin önünde ne tür fırsatlar bulunduğunu çok iyi değerlendirmesi gerektiğine işaret eden Babacan, çok yüksek potansiyele sahip Türkiye'yi aynı zamanda çok büyük sorumlulukların beklediğini anlattı.
Babacan, 'Hedefimiz, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girmek. Bunun da hayal olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Uluslararası kuruluşlar da analiz yapıyorlar ve şöyle 15-20 sene sonra bugünün Almanya'sı neyse ekonomik güç olarak Türkiye'yi de o noktaya yakın bir pozisyonda görmek artık hayal değil' dedi.
Ali Babacan, bundan sonraki dönemde Türkiye'nin artık çok daha uzun vadeye bakması, çok daha uzun vadeli politikalarla çalışmalarını yürütmesi gerektiğini, son dönemde gündeme getirdikleri mali kural uygulamasının bu uzun vadeli bakış açısının sonucu olduğunu söyledi.
20.05.2010 13:39:04