DHKP-C üyelerini çeteci kabul etti

Belçika'da 1999 yılından beri devam eden terör örgütü DHKP-C davasında Brüksel Temyiz Mahkemesi'nin teröristleri "çete üyesi" kabul eden kararı, Belçika Yargıtayı'nda onaylandı.

DHKP-C üyelerini çeteci kabul etti
  Brü ; ksel Temyiz Mahkemesi , terö ; r ö ; rgü ; tü ; DHKP-C ve ü ; yeleriyle ilgili davayı 23 Aralık 2009 tarihinde sonuç ; landırmış , 3 terö ; riste tecilli hapis cezaları vermiş , 3 terö ; risti suç ; suz bularak beraat ettirmişti .

Mahkeme kararına gö ; re , Belç ; ika ' da işledikleri suç ; lar ç ; erç ; evesinde yargılanan terö ; r ö ; rgü ; tü ; ü ; yelerinden Fehriye Erdal 2 yıl , Musa Asoğlu 3 yıl , Kaya Saz 2 yıl tecilli hapis cezasına ç ; arptırılmıştı .

Mahkeme , bu sanıkları , terö ; r ö ; rgü ; tü ; ü ; yesi olmak suç ; undan aklarken , ' suç ; ö ; rgü ; tü ; ' yerine de daha hafif anlamlı ' ç ; ete ' tanımlamasını tercih etmiş , savcılığın ağır ithamlarının kanıtlarını yetersiz bulmuştu .

Brü ; ksel Temyiz Mahkemesi , diğer sanıklardan Bahar Kimyongü ; r , Şü ; kriye Akar Ö ; zordulu ve Zerrin Sarı ' yı da suç ; suz bularak beraatine karar vermişti .

Mahkeme kararında , sanıkların ü ; zerinde bulunan silah ve ö ; rgü ; te ait belgeler dikkate alınmamış , Asoğlu ' nun ' ç ; ete başı ' olarak tanımlanması dikkati ç ; ekmişti .

Belç ; ika Federal Savcılığı , ' dengeli ' bulduğu mahkeme kararını kabullenirken , Tü ; rkiye , mü ; dahil taraf olarak kararın iptali istemiyle yargıtaya başvurmuştu .

ADLİ SÜ ; REÇ ;

Terö ; r ö ; rgü ; tü ; ü ; yelerine ilişkin adli sü ; reç ; , 1999 ' da , terö ; r ö ; rgü ; tü ; ü ; yelerinin bazılarının Belç ; ika ' da yakalanmasıyla başlamıştı .

Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Ö ; zdemir Sabancı , Toyota-Sa Genel Mü ; dü ; rü ; Haluk Gö ; rgü ; n ve sekreter Nilgü ; n Hasefe ' nin 9 Ocak 1996 ' da ö ; ldü ; rü ; lmesi olayının zanlılarından olan terö ; rist Fehriye Erdal , 26 Eylü ; l 1999 ' da Belç ; ika ' da Neşe Yıldırım adına dü ; zenlenmiş sahte pasaportla yakalanmıştı . Belç ; ika , Tü ; rkiye ' nin iade talebini , idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş ve bu arada terö ; ristin siyasi sığınma başvurusunu da geri ç ; evirmişti .

Erdal , bir yıl kadar hapis yattıktan sonra bir evde gö ; z hapsine alınmış , ardından firar etmişti .

Fehriye Erdal ve terö ; r ö ; rgü ; tü ; nü ; n geç ; en yıl ö ; len başı Dursun Karataş ile Musa Asoğlu , Bahar Kimyongü ; r , Zerrin Sarı , Şü ; kriye Akar Ö ; zordulu gibi , ç ; oğunluğu firarda olan sanıkların yıllarca ' Belç ; ika usulü ; ' yargılanmaları , bü ; yü ; k ' adli skandalları ' beraberinde getirdi .

Terö ; ristleri Belç ; ika ' da işledikleri suç ; lardan yargılayan Bruges Ağır Ceza Mahkemesi , 28 Şubat 2006 ' da aç ; ıkladığı kararda , Fehriye Erdal ' a 4 , ö ; rgü ; tü ; n başı Dursun Karataş ' a 5 , sö ; zcü ; sü ; Musa Asoğlu ' na 6 , Kaya Saz , Bahar Kimyongü ; r , Zerrin Sarı ve Şü ; kriye Akar ' a 4 ' er yıl hapis cezası verdi .

Gent Temyiz Mahkemesi , 7 Kasım 2006 ' da bu cezaları onadı .

Terö ; r ö ; rgü ; tü ; ü ; yelerinden Musa Asoğlu , Kaya Saz , Şü ; kriye Akar ve Bahar Kimyongü ; r cezaevine kondu . Belç ; ika ' da bir ikamette gö ; z hapsinde bulunduğu varsayılan ve karardan 2 gü ; n ö ; nce ' izini kaybettiren ' Fehriye Erdal ile Dursun Karataş ve Zerrin Sarı , firarda sayılıyordu .

Mahkeme , sanıkları 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etmeyi de kararlaştırdı , Asoğlu ' nu 5 bin 500 , diğerlerini 2 bin 500 ' er avro para cezasına ç ; arptırdı .

Bruges Mahkemesi , ayrıca DHKP-C ' yi ' terö ; r ö ; rgü ; tü ; ' olarak nitelendirdi ve Belç ; ika ' da adli alanda ö ; rgü ; tü ; n bu sıfatına resmiyet kazandırdı .

Bu kararlar ü ; zerine Yargıtay ' a başvuran sanıkların Belç ; ika ' da işlediği suç ; lar arasında , sahte kimlik kullanmak , silah ve patlayıcı madde bulundurmak , terö ; r ö ; rgü ; tü ; ü ; yesi olmak , terö ; r eylemleri planlamak ve haraç ; toplamak gibi suç ; lar yer alıyordu .

Belç ; ika ' da verilen kararların tü ; mü ; , 2007 ' de Yargıtay tarafından bir tek gerekç ; eyle bozuldu . Yargıtay kararının ardından tutuklu ve hü ; kü ; mlü ; terö ; ristlerin tü ; mü ; serbest bırakıldı , firardakiler hakkındaki kararlar da ' adli bir hata yapıldığı ' gerekç ; esiyle iptal edildi . Bu ' hata ' ise Termondo Mahkemesi Yargıcı Freddy Troch ' un , Bruges Ceza Mahkemesi başkanlığına atanması olarak ortaya ç ; ıktı . Yargıtay kararında , daha ö ; nce Tü ; rk asıllı terö ; ristleri yargılayan ve sert kararlar vermesiyle tanınan bu yargıcın Bruges ' e atanması ' tarafsızlığın yitirilmesi ' olarak değerlendirildi .

Yargıtay , sanıklar hakkında verilen kararlara yö ; nelik hiç ; bir eleştiri ve itirazda bulunmadı , ancak tü ; m kararları iptal etti .

Belç ; ika ' nın Anvers Temyiz Mahkemesi , Yargıtay ' ı izleyerek , 7 Şubat 2008 tarihli kararında , terö ; r ö ; rgü ; tü ; DHKP-C ü ; yesi sanıkları serbest bıraktı , bu kişilerin ve bağlı bulundukları ö ; rgü ; tü ; n Belç ; ika dışındaki eylemlerini dikkate almayı da reddetti .

Anvers Temyiz Mahkemesi , gıyaben yargılanan terö ; r ö ; rgü ; tü ; nü ; n başı Dursun Karataş ile Zerrin Sarı , Şü ; kriye Akar ve Bahar Kimyongü ; r ' ü ; n beraatine karar verdi .

Firarda bulunan terö ; rist Fehriye Erdal 2 yıl tecilli hapis ve bin 230 avro para , Musa Asoğlu 3 yıl tecilli hapis ve bin 230 avro para , Kaya Saz da 21 ay tecilli hapis ve bin 230 avro para cezasına ç ; arptırıldı .

Kaynak : AA