120 ülkeden çocuklar, Türkçe Olimpiyatlarında buluşuyor

Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8. düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 120 ülkeden 750 öğrenciyi buluşturacak. 26 Mayı

Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8. düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 120 ülkeden 750 öğrenciyi buluşturacak. 26 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olimpiyatların açılışı Dolmabahçe Sarayı'nda, kapanışı ise İstanbul ve Ankara'da düzenlenecek final programları ile yapılacak.

Geleneksel hale gelen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın bu yıl 8.si düzenlenecek. Geçtiğimiz yıl 'Sevgi dili ile buluşuyoruz' sloganını kullanan olimpiyat komitesi bu yıl 'Aynı dili konuşuyoruz' sloganını kullanacak. Türkçe Olimpiyatları'nın açılışı 26 Mayıs günü Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşecek.

TÜRKÇEDER Medya Koordinatörü Halit Soylu, WOW Otel'de düzenlen toplantı ile Türkçe Olimpiyatları hakkında basını bilgilendirdi. Olimpiyatların açılış törenine iş ve medya dünyasının önemli isimlerinin davet edileceğini belirten Soylu, "Dolmabahçe Sarayı'ndaki lansmanda 150 kadar öğrenci bir sahne performansı sergileyecekler. Aynı zamanda Dolmabahçe Sarayı'nda havai fişek gösterisi olacak. Bununla birlikte 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na başlamış olacağız. Sonrasında çocuklar Ankara Kızılcahamam Asya Termal'de konaklayacaklar. Orda Türkiye'ye gelen 750 öğrencinin elemeleri yapılacak. Bu öğrenciler 10 bin öğrenci arasından kendi ülkelerinden seçilip gelmiş. Dereceye giren öğrencilere değişik yerlerde ödül töreni ile ödülleri takdim edilecek. 26 Mayıs Dolmabahçe açılışından sonra, 29-30 Mayıs tarihlerinde Ankara Altınpark'ta kültür şöleni olacak. Kültür şöleni 120 ayrı ülkeden gelen öğrenciler kendi kültürlerini, yemeklerini, kıyafetlerini tanıtacağı stantların olduğu Altınpark kültür şöleni gerçekleşecek. Bu organizasyona Elazığ'daki depremi sembol ismi Keko'yu da bu programa davet ettik. Bunun gibi değişik etkinliklerimiz olacak." ifadelerini kullandı.

Türk kültürü ile alakalı oyunlarla çocuklara yarışma programı da düzenleyeceklerini ifade eden Soylu, "28 Mayıs günü bütün basın mensuplarını Kızılcahamam' a davet edeceğiz. Burada olimpiyata katılan bütün çocukları medyanın görme fırsatı olacak. Bursa'da 31 Mayıs günü halk oyunları finali olacak. Bursa buna çok iyi hazırlanmış. Her tarafta Türkçe Olimpiyatları'nın afişleri, balonları bulunuyor. Yerel kanallar canlı yayın yapacak. 1 Haziran'da şarkı finali Ataköy Sinan Erdem Spor Salonu'nda gerçekleşecek. Şarkı finalinde geçen yıl Oktay Kaynarca, Ebru Gündeş, Fatih Kısaparmak gibi juri üyeleri vardı. Bu yıl yine çok renkli juri üyeleri olacak. Ali Taran da juri üyesi olacak. Ali Taran da olimpiyatların reklam filmini çekiyor. 3 Haziran'da Konya'da şiir finali gerçekleşecek. Bursa ve Konya, İstanbul ve Ankara dışında 10 büyükşehirde etkinlikler olacak."

'BAŞBAKAN ERDOĞAN VE CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN ÖDÜL TÖRENİNE KATILIMINI BEKLİYORUZ'

Türkçe Olimpiyatları'nın ödül töreni programına geçen yıl Başbakan Erdoğan'ın katıldığını hatırlatan Soylu, bu yıl da Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'e resmi davetlerin yapıldığını belirtti. Ödül töreninin 5 Haziran'da Ankara'da Arena Spor Salonu'nda yapılacağını ifade eden Soylu, "Ödül töreni programı haricinde 10 büyükşehirde 60 kişilik bir turne grubu oluşturuldu. Bu turne grubu bu şehirlerde etkinlik yapacak. 5 Haziran'daki ödül töreninden sonra 8 Haziran'da bütün öğrencilerle birlikte olabileceğimiz bir boğaz turu yapmayı planlıyoruz. Oraya da basın mensuplarımızı davet edeceğiz. 9 Haziran'da yine İstanbul'da Sinan Erdem Spor Salonu'nda bir program olacak" diye konuştu.

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Soylu, 'Bu yıl olimpiyatlarda katılımcıları karşılayacak bir sürpriz olacak mı?' sorusuna şöyle yanıt verdi: "Geçtiğimiz yıl ki gibi 3-5 yaşındaki çocuklara İstiklal Marşı okutulması gibi bir şey olmayacak; ama bu sene farklı şeyler olacak. Bu yıl sahne performansına ağırlık verilecek. Sanat danışmanlarımız çok öncesinden çalışmaya başlandı. Anadolu Ateşi tarzında bir Türkiye'ye has bütün bölgenin oyunlarını harmanlayarak özgün koreografi ile güzel bir sahne performansı hazırlandı. Geçen yılki gibi yıldız öğrenciler bekliyoruz."