Fezalı genç mucitler, misvak özlü sakızla altın madalya kazandı

Feza Eğitim Kurumları öğrencileri, geliştirdikleri misvak özlü sakızla dünya birinciliği elde etti.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te 14-16 Mayıs tari

Feza Eğitim Kurumları öğrencileri, geliştirdikleri misvak özlü sakızla dünya birinciliği elde etti.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te 14-16 Mayıs tarihlerinde düzenlenen bilgisayar, fizik, kimya, matematik, biyoloji, endüstriyel tasarım, ekoloji alanlarındaki projelerin yarıştığı 4. Uluslararası Genç Mucitler Proje Olimpiyatı'nda (IYIPO) Feza Koleji öğrencileri Aybike Meral ve Elif Şevval Sarı dünya birincisi oldu. Kimya dalında 'Misvak Özlü Sakız' adlı çalışmalarıyla zirveye adını yazdıran genç mucitler, bütün Türkiye'nin gururu oldu.

Çağlar Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen ve 33 ülkenin katıldığı olimpiyatlara binin üzerinde proje başvurdu. 275 projenin finallere kaldığı olimpiyatta altın madalyaya uzanan gençler, Feza Koleji'nin ulusal ve uluslar arası olimpiyatlardaki başarılı çizgisini sürdürdü.

Genç mucitlere rehberlik eden Feza Koleji Fen Bilgisi öğretmeni Hatip Köroğlu, 'dünyanın en iyi sakızı dişler için en faydalı bitkiden üretilir' fikrinden yola çıkarak misvaklı sakız yapmaya karar verdiklerini, öğrencilerle misvakın özünü çıkararak sakıza katıp, doğal bir diş dostu sakız ürettiklerini söyledi. Projeye başlarken ağız ve diş sağlığını koruyacak bir sakız üretebilmeyi hedeflediklerini ifade eden Köroğlu şöyle konuştu: "Bu hedeften yola çıkarak bin 500 yıllık tecrübeyle hem ağız ve diş sağlığına faydalı hem de mide rahatsızlıklarına iyi gelen misvak (salvadora Persica) bitkisiyle çalıştık. Yaptığımız araştırmalarda dünyada misvak kullanılarak diş macunu ve ağız spreyi üretilmiş ancak sakız üretilmemişti. Biz de hiç yapılmamış olan misvaklı sakız üretmek istedik."