Erdoğan: Türkiye, nükleer silahlara karşıdır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin nükleer silahlara karşı olduğunu, tüm Orta Doğu'nun nükleer silahlardan arındırılması gerektiğini belirterek, sivil amaçlı nükleer ener...

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Türkiye ' nin nükleer silahlara karşı olduğunu , tüm Orta Doğu ' nun nükleer silahlardan arındırılması gerektiğini belirterek , sivil amaçlı nükleer enerjinin her ülke için bir hak olduğunu söyledi .

Başbakan Erdoğan , uranyum takasına ilişkin Türkiye , İran ve Brezilya ' nın ortak girişimi sonucu varılan anlaşma dolayısıyla Tahran ' da düzenlenen zirveye katıldı .
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ' nın katıldığı üçlü zirvede konuşan Erdoğan , İran ' ın 1200 kilogram düşük zenginlikli uranyumu Türkiye ' nin emanetine teslim etmeyi ilke olarak kabul ettiğini bildirdi ve ev sahibi ülkeye teşekkür etti .
İran ' ın attığı adımı ' ' bir fırsat ' ' olarak değerlendiren ve ' ' Çünkü bu da bir güven meselesidir ' ' diyen Erdoğan , duyulan güvene karşı Türkiye ' nin ve Brezilya ' nın da üzerine düşeni yapacağını belirtti .
Anlaşmanın hayata geçirilmesinin , İran ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ( UAEK ) , BM Güvenlik Konseyi ' nin daimi üyeleri ve Almanya arasında spesifik düzenlemelerin belirlenmesine bağlı olacağını kaydeden Erdoğan , takasın Türkiye ' de yapılacak olmasıyla ilgili olarak da ' ' Söz konusu adım aynı zamanda Türkiye ile İran arasında karşılıklı güveni de ortaya koymaktadır ' ' diye konuştu .
Erdoğan , İran ile uluslararası toplum arasında diyaloğun yeniden başlatılmasının ve bunun nükleer konuda kalıcı bir uzlaşıyla sonuçlanmasının bu anlaşma sayesinde mümkün olacağını belirtti .
Bu konuda uluslararası toplumdan da beklentilerin bir hak olduğunu ve bunun sağlanması gerektiğini kaydeden Erdoğan , ' ' Önümüzdeki döneme hepimiz sorumlulukla yaklaşmalıyız . Barışçıl çözümleri sadakatle takip etmek herkes için bir görevdir diye düşünüyoruz ' ' dedi .
-NÜKLEER ENERJİ-
Başbakan Erdoğan , barışçıl , sivil amaçlı nükleer enerjinin herkes için bir hak olduğunu belirtti ve ' ' Türkiye nükleer silahlara karşıdır . Tüm Orta Doğu ' nun nükleer silahlardan arındırılmasını savunmaktadır ' ' dedi .
' ' Ülkelerin sivil amaçlarla nükleer enerjiye sahip olması da uluslararası hukukun teminat aldığı bir haktır . Bundan da kimsenin gocunmaması gerekir ' ' diyen Erdoğan , ' ' İran ' ın da bu çerçevede sivil amaçlı nükleer enerjiye sahip olma hakkı elbette vardır ' ' ifadesini kullandı .
Erdoğan , bugün açıklanan anlayış içerisinde konuya baskılarla ve yaptırımlarla değil , diyalogla çözüm bulunmasının yepyeni bir dinamik meydana getireceğini söyledi .
Başbakan Erdoğan şunları kaydetti :
' ' Bu vesileyle çok güçlü kardeşlik ve dostluk bağlarına sahip olduğumuz İran halkına da buradan seslenmek istiyorum . Genç ve dinamik İran toplumu bu ülkenin en önemli varlığıdır , en güçlü kozudur . İran ' ı parlak bir gelecek beklemektedir . ' '
Anlaşmaya bağlı olarak Türkiye ' nin emanet alacağı uranyumun emin ellerde olacağını belirten Erdoğan , anlaşmanın İran ' ın ve İran halkının önünü açacağını söyledi .
Başbakan Erdoğan , anlaşmayla ilgili başarının elde edilmesinde emeği geçen İran ve Brezilya cumhurbaşkanları ile dışişleri bakanlarına , bakanlara , bürokrat ve teknokratlara teşekkür etti .
Sözlerini , ' ' Anlaşmanın , dünyamız için , dünya barışı için hayırlı olmasını temenni ediyorum ' ' diyerek tamamlayan Erdoğan , salondakiler tarafından alkışlandı .

Zaman