İspanya: AB, anayasa paketine tam destek veriyor

İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, AB'nin anayasa paketine tam destek verdiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ''Türkiye'nin takip ettiği dış ...



İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, AB'nin anayasa paketine tam destek verdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ''Türkiye'nin takip ettiği dış politika ve yürüttüğü diplomasi, AB değerleriyle tam anlamıyla uyumludur'' dedi.
Türkiye-AB ilişkilerinde en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyi'nin 48'inci toplantısı Brüksel'de Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Dönem Başkanı İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ve AB Genişleme Komiseri Stefan Füle'nin katılımıyla yapıldı.
Davutoğlu, Ortaklık Konseyi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında, 48'inci toplantısını yaptıkları Ortaklık Konseyi'nin yarım yüzyıla geldiğinde ''tam üyelikle noktalanması'' umudunu dile getirdi.
Ahmet Davutoğlu, ''Memnuniyetle müşahede ettiğimi ifade etmek istiyorum ki Türkiye'nin takip ettiği dış politika ve yürüttüğü diplomasi AB değerleriyle tam anlamıyla uyumludur'' diyerek küresel ve bölgesel düzeyde birçok meydan okumanın yaşandığı günümüzde ''Türkiye'nin takip ettiği dış politikayla küresel ve bölgesel barışa hizmet ettiğini, AB ile uyumlu olduğunu, AB'li muhataplarının bir kez daha teyit ettiğini'' anlattı.
Davutoğlu, ''Gerçekten gerek küresel düzeyde BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak gerek uluslararası ekonomik ve politik düzlemde G20 üyesi olarak ve Medeniyetler İttifakı'nın İspanya ile birlikte yürütücüsü olarak Türkiye küresel düzene büyük katkı sağlamaktadır ve bütün bu forumlarda AB'nin temel değerlerini savunmaktadır'' dedi.
Bakan Davutoğlu, ''Bölgesel alana baktığımızda da Türkiye'nin takip ettiği bölgesel politikalar, Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Orta Doğu'da, Karadeniz'de, Akdeniz'de, Orta Asya'da barışı sağlamaya dönük, ortak güvenlik anlayışına, ekonomik karşılıklı bağımlılığa, çok kültürlü uyuma dayalı ve AB'yi yansıtan politikalardır'' şeklinde konuştu.
Toplantının diğer bir önemli gündem maddesi olan siyasi reformlar konusunda Türkiye'nin kararlılığını vurgulayan Davutoğlu, ''Hükümetimizin çok kezin ve net bir ilkesi vardır. Türkiye AB'ye uyum için en kapsamlı demokratik reformları yapmaya kararlıdır. Son olarak anayasa düzenlemeleriyle ilgili yaptığımız çalışmalar ve yüce meclisimizin kabul ettiği anayasa reform taslağı tamamıyla AB ile uyumlu, AB'nin ilerleme ve değişik raporlarında yer alan unsurları ihtiva eden kapsamlı bir reform çalışmasıdır. Belki de Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı anayasa reformu çalışmalarından birini yüce meclisimiz başarılı bir şekilde tamamlamıştır. Bu konudaki kararlılığımız sürecek. Bundan sonra da her alanda Türkiye'nin politik standartlarını yükseltecek, Türkiye'yi çağdaş ve AB standartlarına uygun bir siyasi ve ekonomik yapıya kavuşturacak çalışmalarımızı sürdüreceğiz '' dedi.
Davutoğlu, ''küresel ekonomik krizde Türk ekonomisinin gösterdiği performansın'' AB tarafından da takdir edildiğini belirterek ''Biz de Türkiye'nin ekonomik atılımlarının bundan sonra da devam edeceğini (AB'li muhataplarımıza) aktardık. Önümüzdeki dönemde Türkiye, gerek siyasal gerek ekonomik alanda güçlü yapısıyla AB için gerçek bir değer olmaya devam edecektir'' diye konuştu.
AB'den Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat beklentisini dile getiren Davutoğlu, ''Türkiye (AB ile) geri kabul anlaşmasını tekmil etmeye kararlıdır. Ancak aynı şekilde artık hak ettiği, hukuki anlamda da, siyasi anlamda da hak ettiği şekilde vize liberalizasyonu (serbestisi) ile ilgili, vizeden muafiyetle ilgili görüşmelerin biran önce başlamasını arzu etmektedir. Bu konudaki kararlılığımız da kesindir ve AB kurumlarıyla bu konuda her türü görüşmeleri başlatmaya hazırız'' dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, AB'den ''ahde vefa göstermesini ve katılım müzakerelerinde siyasi engel çıkarmamasını'' beklediklerini vurgulayarak ''bu 2 konuda AB'den anlayış gördüğümüz zaman eminim ki bir gün Türkiye-AB entegrasyonu tamamlanmış olacak ve ve bu dünya barışı için çok güzel bir haber olarak bütün dünyada yankılanacak'' ifadesini kullandı.
Bir soru üzerine İran'ın nükleer dosyasını AB Yüksel Temsilcisi Ashton'la görüştüklerini anlatan Davutoğlu, İranlı yetkililerin 5 1 ülkelerinin temsilcisi olarak Ashton'la İstanbul'da görüşmeye ve uranyum değiş tokuşuyla ilgili olarak her türlü formüle hazır olduklarını hatırlattı.
Davutoğlu, ''Bu konudaki çabalarımız önümüzdeki günlerde etkin olarak devam edecek. Şunu bir kez daha vurgulamak istiyorum; hala diplomasi için çok ciddi bir şans vardır. Ben önümüzdeki günlerde atılabilecek adımlar konusunda iyimserim. Sayın Ashton'da da bu perspektifi görmekten memnun oldum. Ashton'la görüştükten sonra İran Dışişleri Bakanı Muttaki'yle de bir telefon görüşmem oldu. Bu temaslarımız sürecek. Önümüzdeki günlerde inşallah bu diplomatik temaslar bölgemize yeni bir siyasi ya da askeri gerilim ya da bölge ekonomisini tümden etkileyecek bir yaptırıma ihtiyaç kalmaksızın bu meselelerin diplomatik yollarla çözülmesine zemin hazırlar diye ümit ediyorum'' dedi.
Bakan Davutoğlu, AB'nin geleceğiyle ilgili öneriler hazırlamakla görevlendirilen, eski İspanya Başbakanı Felipe Gonzales başkanlığındaki akil adamlar komitesinin raporunda AB'nin Türkiye ile müzakereleri ilerletmesi, ahde vefa göstermesini istemesinden ve AB'nin küresel aktör olmasında Türkiye'nin yapacağı katkılara vurgu yapmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.
-EGEMEN BAĞIŞ-
Başmüzakereci Bağış ise ''Ülkemizin AB konusundaki kararlılığı bütün zorluklara ve çıkarılan engellere rağmen son derece güçlü bir şekilde devam etmektedir. Dün herhalde Avrupa'da, Avrupa Günü'nü en coşkulu kutlayan başkent Ankara oldu. Çevre faslını yeni açmış bir ülke olarak güne pedal çevirerek başladık. Türkiye'nin AB süreci bisiklet kullanmaya çok benziyor. Pedal çevirmeye devam ettikçe ilerliyorsunuz. Biz de bu konuda çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdüreceğiz'' dedi.
Bağış, siyasi reformlarla ilgili ''Siyasi reformlar Türkiye'nin AB sürecinin en önemli ayaklarından bir tanesi ve meclisimizin ayın altısında milletimize sevk ettiği anayasa değişiklik paketi bu konudaki kararlılığımızın da çok önemli bir göstergesi. Sayın Moratinos çok iyi bilir, kendi ülkesi de benzer dönemler yaşadı. Maalesef Türkiye 1960'tan bu yana askeri anayasalarla yönetildiği için ve o tarihten bu yana AB'ye üye olmaya çalışıp ta olamadığı için bir takım sıkıntılar yaşıyordu. Ama en kapsamlı demokratikleşme paketi olarak kabul edilen ve bugün AB Komisyonu'nun da çok büyük destek verdiğini ilan ettiği, Dönem Başkanı'nın da destek verdiği bu anayasa değişikliği paketini halkımızın takdirine sunulacağı ve referandumdan da çok büyük halk desteğiyle kabul edileceği inancındayız'' şeklinde konuştu.
Egemen Bağış, AB dönem Başkanı İspanya'nın görev süresinde mümkün olduğunca çok sayıda fasılda müzakereleri başlatmak istediklerini söyledi.
Türkiye-AB ilişkilerinde en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyi'nin 48'inci toplantısı Brüksel'de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Dönem Başkanı İspanya Dışişleri Bakanı Moratinos ve AB Genişleme Komiseri Stefan Füle'nin katılımıyla yapıldı.
Moratinos, Ortaklık Konseyi toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, İspanya'nın dönem başkanlığı süresinde Türkiye'nin katılım müzakerelerini ilerletme kararlılığını vurgulayarak bu konuda sadece kendi çabalarının yeterli olmadığını, Türkiye'nin reformlarını sürdürmesine ve diğer AB üyelerinin onayına ihtiyaç duyduklarını anlattı.
İspanya'nın ''neredeyse 50 yıldır AB'ye aday olan Türkiye'yi artık üye görmek istediğini'' belirten Moratinos, bunu mümkün kılmak için çalışacaklarını ve dönem başkanlıkları sırasında yeni fasıl ya da fasıllarda katılım müzakerelerini başlatacaklarını ifade etti.
Türkiye'deki anayasa reformu sürecinden duydukları memnuniyeti belirten Moratinos, Türkiye'yi modernleştirecek anayasa değişiklik paketinin ''AB'nin tam desteğine sahip olduğunu'' vurguladı.
AB ve Türkiye'nin dış politik çıkarlarının örtüştüğünü kaydeden Moratinos, Türk dış politikasından övgüyle bahsederek Türkiye'nin ''uluslararası arenada büyük oyunculardan biri'' haline geldiğini söyledi.
Moratinos, Türkiye'nin ''sonuç almaya odaklı dış politikasıyla İran'ın nükleer sorununa diplomatik çözüm bulunması, Kafkaslar, Orta Doğu ve hayli karışık dosyaları'' başarılı bir şekilde ele aldığını dile getirdi.
AB Genişleme Komiseri Füle ise Türkiye ile bu yıl içinde rekabet politikası, kamu alımları, sosyal politika ve istihdam ile gıda güvenliği fasıllarını açmak için çalıştıklarını, bunun yanında enerji ile eğitim ve kültür fasıllarının da açılabileceğini ifade etti.

Zaman