1 Mayıs Bölge Mitingi Batman'da Yapıldı

1 Mayıs İşçi Bayramı bölge mitingi Batman'da yapıldı.

1 Mayıs Bölge Mitingi Batman'da Yapıldı
Diyarbakır, Siirt, Mardin Şırnak gibi illerden gelen kamu emekçileri Batman'da bir araya gelerek 1 Mayıs'ı kutladı. Mitinge kapatılan DTP'nin eski Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Batman Milletvekilleri Ayla Akat Ata, Bengi Yıldız, Sevahir Bayındır ile çok sayıda belediye başkanı katıldı. Mitingde Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Taşkıran'ın yanı sıra sivil toplum kuruluş temsilcileri, üyeleri ile çok sayıda BDP'li yer aldı.
Kutlamalar öncesi polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Belirli kavşaklarda panzer ile çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı. Sabahın erken saatlerinde Batman dışından gelen emekçi sendikaları İpragaz kavşağında toplanarak toplu halde izin verilen güzergah boyunca Cumhuriyet Alanı'na kadar yürüdü.
Kutlamalara katılan kapatılan DTP'nin eski Eşbaşkanları Tuğluk ve Türk, BDP Eşbaşkanı Demirtaş, otobüsle miting alanına kadar kalabalık kitlenin sloganları eşliğinde vardılar. Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan lehine sloganların atıldığı yürüyüşte polis çevrede adeta kuş uçurtmadı. Bazı binaların teraslarına keskin nişancılar yerleştirildi.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki kalabalığa hitaben söz alan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Taşkıran, "Bugün emekçilerin günü, bugün birlik ve beraberliğin günü'' diyerek yılladır gündemde olan Kürt sorununun çözümünün barışın tesisi ile olabileceğini söyledi.
Taşkıran, "1977'de Taksim'de katledilenlerin 34 emekçinin verdiği ve sizlerin devam ettiği mücadele ile bugünlere gelindi" derken Taksim'in 33 yıl aradan sonra İşçi Bayramı kutlamalarına açılmasının mücadelen ürünü olduğunu dile getirdi.

DEMİRTAŞ HÜKÜMETE YÜKLENDİ
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları dolayısıyla geldiği Batman'da toplanan kalabalığa hitap etti. Demirtaş AK Parti milletvekillerinin Taksim'in kutlamalara açılmasıyla ilgili "Biz açtık" sözlerini eleştirerek, "Yıllar sonra Taksim Meydanı mitinge açılmışsa bugüne kadar verilen mücadelenin sonucudur. 1977'de katledilen emekçiler ve özgürlük şehitlerini anmak gerekir. Özgürlükler ve demokrasi bedel ödenerek sağlanmıştır. Kürtlerin özgürlük mücadelesi emek mücadelesi
gibidir. Türkler ve Kürtler direne direne kazandı. Bu mücadeleler kazanırken barış olmalıdır, barış olmadan aş ve iş olmayacak" dedi.

"AKAN KANI VE SAVAŞI BİZ DURDURACAĞIZ"
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "1 Mayıs barış ve özgürlük için ve halkımız için bir direniş günüdür. Halen gencecik bedenler ölüyorsa, halen kan akıyorsa ve analar ağlıyorsa barış gerçekleşmeyecektir. Akan kanı halkımızın özgürlük gücü barışı getirerek durduracaktır. TBMM Başkanı, 'Bu ülkede savaş yok' diyor. Batmanlılar bunu iyi biliyor. Bu ülkede kirli bir savaş vardır. TBMM Başkanı ve Başbakan istese de istemese de bu halk savaşı kaldıracaktır. Bu halk 80 yıldır dilinde kültüründe eşit haklar
istiyor. Anayasa'nın 66. maddesinde 'Bu ülkede yaşayan herkes Türk'tür deniliyor. 42. maddede 'Anadilde eğitim Türkçe olmalıdır' deniliyorsa bu ülkede Kürtler de vardır. Türk milleti varsa Kürtler de vardır. O maddeler orada durdukça Kürtler Anayasa'da kendini görmüyorsa bu Anayasa'ya nasıl onay vereceğiz. Bu halk Kenan Evren'e de ve onun anayasasına da boyun eğmedi. Biz sivil bir anayasa istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"KİMLİĞİNİZ İÇİN SİZ DE YUMRUK YİYİN AMA İŞBİRLİKÇİ OLMAYIN"
Toplanan kalabalığa hitap eden siyasi yasaklı ve kapatılan DTP'nin eski Eşbaşkanı Ahmet Türk, "Kürtlerin, Süryanilerin, Türklerin, Yezidilerin yalnızlaştırıldığını, bugün burada ezilenlerin bir arada özgürlük mücadelesi verdiklerini görüyoruz. Bizleri birbirine düşürmeye çalışıyorlar. Artık bunu başaramayacaklar, hep birlikte en doruk noktaya çıkacağız. Anayasa değişiklinde Kürtlerin hakların iyileştirecek bir madde yoktur. Kürtleri imha eden bir paket ile karşımıza çıktılar. Bin 500 yönetici ve belediye
başkanlarımız yargılanıyorsa bu paketin ne önemi var? Mücadelemiz uzun ve solukludur zahmetlidir. Kimliğimize sahip çıktığımız için yumruk yedik. Yumruk yarası çabuk geçer ama halkın mücadelesine sahip çıkmayanların yiyeceği yumruğun izi ömür boyunca yüzlerinde kalacaktır. Gelin birlik olun kimliğiniz için siz de yumruk yiyin ama işbirlikçi olmayın. 1 Mayıs'ı da Nevruz gibi özgürlük bayramı olarak görüyoruz. Ortak mücadelede bulunursak vesayet rejiminden beslenenler özgürlük mücadelemizi tanıyacaklardır"
şeklinde konuştu.
Batman'daki kutlamalarda işçiler, çalan kemençe eşliğinde oynarken BDP'li milletvekilleri de kurulan platform üzerinden kalabalığa eşlik ettiler. Batman'daki kutlamalar olaysız sona erdi.