Türk Mevsimi Etkinlikleri sona erdi

Bosna Hersek ziyaretinin ardından Fransa'ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Paris'te 6 aydır devam eden Türk Mevsimi Etkinlikleri'nin kapanışını gerçekleştirdi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin üye olduğu bir Avrupa Birliği'nin (AB) dünya tarihine yazılmış en önemli barış projelerinden biri olacağına inandığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Paris'teki Versaille Sarayı'nda 'Türkiye Mevsimi' etkinliklerinin kapanışını Fransa Senatosu Başkanı Gerard Larcher ile birlikte yaptı. 'Müsenna' adlı oyun öncesinde konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin değerli dostu Senato Başkanı Gerard Larcher ile birlikte bu geceye ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Fransa'da 9 aydır devam eden Türk Mevsimi programının noktalandığını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Türkiye Mevsimi etkinlikleri esasen ülkemizin şimdiye kadar yabancı bir ülkede gerçekleştirdiği en büyük, en kapsamlı ve en uzun soluklu etkinliklerden oluştu" dedi.

Etkinlikler kapsamında izlenecek son program olan Müsenna'nın birçok anlamı olduğunu söyleyen Erdoğan, bunlardan bir tanesini özellikle hatırlatmak istediğini belirtti. Başbakan Erdoğan, "Geleneksel Türk yazı hat sanatında bir kelime veya cümlenin aynadaki yansımasıyla yan yana yazılmasına müsenna denir. Kelimenin bir tanesi doğuya bakıyor, bir tanesi batıya bakıyor ancak yüzleri birbirine. Her ikisi de aynı kelime ve her ikisi de aynı anlamı taşıyor. Türkiye ve Fransa çok uzun yıllar boyunca doğudan ve batıdan birbirine bakan, yönleri birbirine bakan ama aynı zamanda aynı çağrıyı yapan, her zaman barış dayanışma, dostluk mesajlarını öne çıkaran iki ülke oldular" şeklinde konuştu.

Türkiye ve Fransa'nın birbirine ve birbirlerinin kültürlerine yabancı olmadıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Birinci Fransua ile Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptığı gibi ortak bir tarihi nasıl şekillendirdiysek ortak bir geleceği de yine birlikte şekillendireceğiz. Türkiye, Müslüman kimliği ile laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olma niteliğini bir arada başarıyla kaynaştıran bir ülke olarak adeta doğu ile batının, kuzey ile güneyin bir sentezini yansıtıyor. Bu sentezin en güzide yansıdığı platformlardan birini de kuşkusuz Türkiye'nin Avrupa Birliği yolculuğu teşkil ediyor, şüphesiz Medeniyetler İttifakı'nı İspanya ile birlikte oluşturmadaki azmi, kararlılığı teşkil ediyor. Türkiye'nin üye olduğu bir Avrupa Birliği'nin dünya tarihine yazılmış en önemli barış projelerinden biri olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye Mevsimi etkinliklerine ev sahipliği yapan ve desteğini esirgemeyen Fransız makamlarına emekleri için teşekkür etti. Yüzyıllardan bu yana bizi birbirimize yaklaştıran bağları üstün bir yetenekle sergileyen Müsenna gösterisinin de beğeniyle izleyeceğini umduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Senato Başkanı Sayın Larcher'e de gerek bizlerle bu akşamı paylaşmasından, gerek bir Türkiye dostu olarak Türkiye-Fransa ilişkilerine yaptığı katkılardan dolayı şahsım, milletim adına ayrıca teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan konuşmasını, "Selam, sevgi, saygılarımla Türkiye-Fransa birlikte aydınlık yarınlara" cümlesiyle bitirdi.