BM, Kıbrıs'ta çözüm için P5 ile görüşecek

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) geçen hafta yapılan seçimlerin sonucunda Türk tarafında Cumhurbaşkanlığı'nı Derviş Eroğlu'nun kazanması, Birl

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) geçen hafta yapılan seçimlerin sonucunda Türk tarafında Cumhurbaşkanlığı'nı Derviş Eroğlu'nun kazanması, Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında devam eden çözüm görüşmelerini nasıl etkileyeceği merak konusuydu. Eroğlu, Güney Kıbrıs lideri ile BM çatısı altında görüşmelere devam edeceği yönünde beyanda bulunması BM'yi rahatlattı.

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Dower, New York'ta Ada'da federal çözüm için P5 ülkeleri (ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Rusya) ile görüşeceğini duyurdu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmeler yaptığını belirten Dower, Ada'daki görüşmelerin kaldığı yerden devam edeceği bilgisini verdi. Dower, ''Biz görüşmelerin kalınan noktandan devamından yanayız. Onca alınan yolun tekrar başına dönülmesini istemiyoruz'' dedi.

Görüşmelerden biran önce olumlu netice alınmasını umduklarını belirten Dower, Eroğlu ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile ilk toplantılarını ne zaman yapabileceklerini bilmediğini aktardı. "Sayın Derviş Eroğlu, görüşmeler için Mehmet Ali Talat'dan son gelinen nokta hakkında bilgi alacaktır ve ekibini de ona göre oluşturacaktır. Bu biraz zaman alabilir ancak görüşmeler kaldığı yerden devam edecektir.'' diyen Dower, önümüzdeki hafta da Ada'ya giderek her iki tarafın liderleriyle görüşeceğini bildirdi.

New York'ta BM Genel Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dower, federal çözüm konusunda son birkaç ayda yapılan görüşmelerde olumlu neticeler alındığını, bu yönde ilerlemelerin beklendiğini aktardı.