Türkiye asker sayısında Rusya ile yarışıyor

Dünyanın 6. büyük ordusu olarak görülen Türkiye aslında 900 bin mevcudu ile beşinci sıradaki Rusya ile yarışıyor.

  Genelde az gelişmiş ya da gelişmekte olan ü ; lkelerde asker sayısı yü ; ksek olurken , gelişmiş ü ; lkelerden yalnızca Ç ; in , ABD , Rusya ve Gü ; ney Kore dü ; nyadaki en kalabalık ordulara sahip dö ; rt ü ; lke konumunda .

Federation of American Scientists ( FAS-Amerikan Bilim Adamları Federasyonu ) adlı Amerikan merkezli uluslararası araştırma kurumunun ç ; alışmalarına gö ; re Tü ; rkiye de dü ; nyada en fazla askere sahip ilk ıo ü ; lke arasında bulunuyor . Ç ; in 2 , 4 milyon askerle birinci sırada yer alırken , ABD 1 , 49 milyonla ikinci sırada bulunuyor . Hindistan 1 , 3 milyon , Kuzey Kore 1 milyon , Tü ; rkiye ise 789 bin askere sahip .

Türkiye asker sayısında Rusya ile yarışıyor

Gerç ; ek rakam bir milyon


Her ne kadar FAS verileri , TSK mevcudunu 789 bin olarak verse de gerç ; ek rakamlar bu mevcudun 1 milyonu bulduğunu gö ; steriyor . Nitekim AKP Diyarbakır Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu ü ; yesi İhsan Arslan da hafta iç ; inde NTV ' ye yaptığı aç ; ıklamada , Tü ; rkiye ' de ordu mevcudunun yaklaşık 1 milyon olduğunu sö ; ylemişti .

TSK ' daki muvazzaf asker sayısının 310 kadarı general olmak ü ; zere yaklaşık 250 bin olduğu tahmin ediliyor . Kalan mevcut , yani yü ; zde 90 ' a yalanı ise mecburi askerlik hizmetini yapanlardan oluşuyor . Dolayısıyla TSK mevcudu , dü ; nyadaki en bü ; yü ; k ordular sıralamasında dö ; rdü ; ncü ; sırada olan Kuzey Kore ile at başı gidiyor .

Askerî ; harcama yü ; ksek


Bilgi Ü ; niversitesi ' ne bağlı Kamu Harcamaları İzleme Platformu tarafından 9 nisanda aç ; ıklanan verilere gö ; re , askeri harcamalar , eğitim iç ; in yapılan harcamaların ü ; zerinde seyretmeye devam ediyor . Platformun verilerine gö ; re , 2009 yılında Milli Savunma Bakanlığı ( MSB ) bü ; tç ; esine ek olarak Savunma Sanayi

Destekleme Fonu , Makina Kimya Endü ; strisi Kurumu ve TÜ ; BİTAK iç ; in ayrılan harcamaların toplamı 21 . 7 milyar TL oldu . Aynı kalemler iç ; in bu yıl ö ; ngö ; rü ; len harcama ise 23 . 4 milyar TL .

Ancak askeri bü ; tç ; enin şeffaf olmaması ve denetim dışında tutulması nedeniyle bü ; nyesinde 15 ' e yakın silah tedariki yapan askeri firmayı barındıran Tü ; rk Silahlı Kuvvetleri Gü ; ç ; lendirme Vakfı ( TSKGV ) gibi bazı askeri kurumların bü ; tç ; e bü ; yü ; klü ; kleri bilinmiyor . Platform , Tü ; rkiye ' nin askerî ; harcamalarının Gayri Safı Milli Hasıla ' ya ( GSYİH ) oranının 2009 krizinden ö ; nce yü ; zde 2 . 0 civarındayken , 2009 yılından sonra GSYİH ' ye oranının yü ; zde 2 . 3 ' e yü ; kseldiğini bildirdi . Araştırmada , eğitim iç ; in yapılan harcamaların ise GSYİH ' nın yü ; zde 2 . 0 ' si ile sınırlı kaldığı belirtilmişti .


Taraf