Başpiskopos Ateşyan Akdamar Kilisesi'ni Ziyaret Etti

Akdamar Adası'nda yapılacak ayin için Van'da bulunan Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan, Vali Yardımcısı Halil Berk ile birlikte Akdamar Adası'ndaki Akdamar Kilisesi'nde incelemelerde bulundu

Akdamar Adası'nda yapılacak ayin için Van'da bulunan Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan, Vali Yardımcısı Halil Berk ile birlikte Akdamar Adası'ndaki Akdamar Kilisesi'nde incelemelerde bulundu.
12 Eylül'de Akdamar Adası'nda yapılacak Kutsal Haç yortusu ayini için hazırlıklar başlarken, Başpiskopos Aram Ateşyan ada üzerindeki kiliseyi ziyaret etti. Tekneyle gidilen adanın etrafında bir tur atan Aram Ateşyan, Akdamar Kilisesi'nin ibadete açılmasının kendileri için bir rüyanın gerçekleşmesi olduğunu söyledi. Vali Yardımcısı Halil Berk ve Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu ile ayinin hazırlıklarını konuşan Aram Ateşyan, kilisenin içine girerken istavroz çıkardı. Ateşyan, kilisede bulunan bir kitabedeki
yazıtın fotoğrafını çekerek, tercümesini Gevaş Kaymakamlığı'na göndereceğini söyledi. Bir asırdır Akdamar'da ayin yapılmadığını ve çan sesi duyulmadığını ifade eden Ateşyan, "Bizim için bir nevi bir rüya gerçekleşiyor. Burası bir Ermeni kilisesinin dışında Ermeniler için önemli bir mekandır. 1890'a kadar baş patriklik merkezi olmuştu. Başpatrik buradaydı. Sonra kimse kalmadı ve toplum buradan uzaklaştı. Bu kadar uzun süreden sonra herkesin hayali ve rüyası 'ne zaman burada tekrar ilahiler söylenecek, ne
zaman kilisemizde ayin yapılacak' olmuştu. Bu rüya son dönemlerde yeni hükümetimiz sayesinde, Kültür ve Turizm Bakanımız ve Van Valimizin çabalarıyla gerçekleşiyor" dedi.

"EN AZ 5 BİN KİŞİ GELECEK"
Eylül ayının ikinci haftasının kendileri için Kutsal Haç yortusu olduğunu ifade eden Ateşyan, "Bu günlerde Anadolu'da büyük törenler yapılıyor. Anadolu'da Ermeni halkı kalmadığı için İstanbul'da yapılması gereken törenler de yapılamıyor. Çünkü piknik alanları lazımdır. Herkes pikniğe çıkar, kurbanlar kesilir. Her ne kadar bizim kilisede kurban kesilmese de, Anadolu'da yaşayan insanlar kurban adı altında festivaller düzenler. Bende istiyorum ki o günü festivale dönüştürelim. Folklor ekibi getireceğim.
Piknik olsaydı, bir nevi Ermeni günü olsaydı isterdik. Ancak gördüğünüz gibi mekan o kadar elverişli değil. Buraya 12 Eylül'de dünyanın her tarafından Ermeniler gelecek. En az 5 bin kişi bekliyoruz. Sadece Ermeniler değil, yabancılar da ilgileniyor. Bize ayinin ne zaman gerçekleşeceğini soruyorlar. Onlar da iştirak etmek istiyorlar. Biliyorsunuz Ermeni milletinin 4 makamı var. Kudüs ve Beyrut'taki Katolikler olsun, Kudüs ve İstanbul'daki patrik olsun bu anı bekliyor. Avrupa ve Amerika'daki kardeş kiliseler,
yazar ve çizerler, hepsi patrikhanemizle irtibattalar" diye konuştu.
Ermenilerle Türklerin eski günleri yad edeceğini ve eski kardeşliklerini sergileyeceklerini ifade eden Ateşyan, gazetecilerin "Endişeniz var mı?" sorusu üzerine şunları söyledi:
"Endişe her zaman vardır. Biliyorsunuz son bir hafta içerisinde kaç kişi burnundan yaralandı. Saldırıya uğradılar. Bu gelenler Ermeni ise tabii ki aşırı tutucu birileri olabilir. Tabii ki bunun tedbirleri zaten alınıyor. Ama her zaman olacakmış gibi davranmak, tedbir almak gerekir. Ben olmamasını tercih ederim. İnanıyorum ki olmayacaktır."
"Çan talebiniz oldu mu?" sorusuna ise Ateşyan, "Bizim planımızda bu yok. Çan takarsak ayin zamanlarında sabah akşam her zaman çalınması gerekir. Ama biz senede bir gün yapacağımız için çan üzerinde durmuyoruz. O kadar önemli değil" karşılığını verdi.
Haçın takılıp takılmayacağı sorusu üzerine ise Aram Ateşyan, "Takılıp takılmayacağını sayın bakanımız bilir. Onu kendileri düşünecektir. Bu konuda ricam oldu" dedi.
Ateşyan, haç olmadan ayinin olup olmayacağı sorusunu da, "Haçla ayinin ilgisi yoktur. Bu bahçede de ibadetimizi yapabiliriz. Nereye kutsanmış masamı bırakırsam orası bizim için kilisedir. Çünkü biz kilise olmayan şehirlere giderken evlerde ayin yapıyoruz" cevabını verdi.