98 metre yükseklikte Fazıl Say'dan konser

Almanya'nın Hamburg kentinde 25-29 Mayıs'ta düzenlenecek "Türk Geceleri" programı öncesinde tanınmış besteci ve piyanist Fazıl Say, 98 metre yükselikteki Emporio Tower'ın çatı katında konser verdi.

98 metre yükseklikte Fazıl Say'dan konser
Hamburg'da düzenlenecek "Türk Geceleri Fazıl Say - Türkische Nachte" adlı program öncesinde özel bir konser veren Say'ın piyanosu, Elbphilharmonie ve Emporio Tower'ın sahibi olan Union Investment Real Estate şirketi tarafından organize edilen basın toplantısı öncesinde, 98 metre yüksekliğindeki kulenin 24. katına vinçle çıkartıldı.

Çok sayıda Alman ve Türk gazetecinin de katıldığı tanıtım toplantısında Say, özel mini konserinde Aşık Veysel'in "Kara Toprak" adlı eserini yorumladı. Say, Türk müziği ile Batı müziğini "Türk Geceleri" programında buluşturmak istediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Laeiszhalle'de Türkçe afişlerin asıldığı konser salonunda 2 yıl önce sahne almıştım. Buraya hem Alman hem de Türk dinleyiciler gelmişti. İlk defa Laeiszhalle'de gerçekleştirilen konsere çok sayıda Türk seyirci de katılmıştı. Bu nedenle Laeiszhalle ve Elbphilharmonie yetkilileri Hamburg'da Türk Geceleri adı altında bir program düzenlemek istediklerini belirtti ve ben de kabul ettim. Hamburg'da çok sayıda Türk yaşamakta. Burada yaşayan Alman ve Türkleri, Türk kültürü ve Alman kültürünü müzik aracılığıyla birleştirmek ve onları buluşturmak istedim."

98 metre yükseklikte Fazıl Say'dan konser

Hamburg'daki Laeiszhalle adlı konser salonunun yönetimi ve Hamburg Eyaleti Kültür Bakanlığı tarafından 25-29 Mayıs'ta Laeiszhalle'de, Fabrik adlı salonda ve Altona Kültür Kilisesinde düzenlenecek program çerçevesinde Say'ın yanı sıra Türk Halk Müziği ustalarından Arif Sağ, piyanist ve orkestra şefi İbrahim Yazıcı, vurmalı çalgılar ustası Burhan Öcal, Mevlevi Sufi müziği ve ney ustası Kutsi Ergüner, Sufi müziği sanatçısı Mercan Dede ile "Secret Tribe" ve "Baba Zula" adlı müzik grupları da sahne alacak.

Programda ayrıca "Haremde Binbir Gece" adlı keman konçertosunu seyircilerle buluşturacağını kaydeden Say, "Arif Sağ gerçekten de büyük bir sanatçı. Almanlar da bir başka müzik kültürü ile tanışmalı. Bir müzik eserinden bir şey anlamasanız bile ondan hoşlanabilirsiniz. Arif Sağ'ı da Alman toplumu ile tanıştırmak istedim. Başka bir dünya olacak her iki kültür açısından da. Türkler de tabii Beethoven ve Mozart ile tanışacak" dedi.

Hamburg'u çok sevdiğini ve Hamburg'da konser vermekten büyük zevk aldığını belirten Say, "Ülkemde de konser vermeyi seviyorum. Müziğin küresel bir dili olduğu kanaatindeyim. Sanat insanları etkilemek için bir araç. Almanya'da 30 ila 40 yıldan beri uyum sorunu var. Kebap ve dönerin dışında farklı bir kültürün de olduğunu göstermek lazım. Eğer Goethe'nin Divanı Almanca söyleniyorsa bundan etkilenmek gerekir. Almanların bugüne kadar duymadığı bir müzik galası olacak Türk Geceleri programı. Almanlara gerçek kültürümüzü bu programla göstermek istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de sanatçı olarak zorluklarla karşılaştıklarını ifade eden Say, "Ben ve çok sayıda sanatçı maalesef Türkiye'de yaratıcılığımızı yeteri kadar gösteremiyoruz. Çünkü Türkiye'de politikacılar ve sosyal sistem o kadar gelişmiş değil. Sanatçı olarak Türkiye'de daha çok mücadele edip, önderlik yapmamız gerekiyor" dedi.

Emporio Tower'daki mini konseri, Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk ile Hamburg ve çevresi Türk Toplumu Başkanı Hüseyin Yılmaz da izledi.