Balıkların Göç Yolları Değişti Ankara

-BALIKLARIN GÖÇ YOLLARI DEĞİŞTİ ANKARA (A.A) - 20.04.2010 - KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, TÜRKİYE'DEKİ BALIKLARIN GÖÇ MODELLERİNİ DE BOZDU. AVRUPA ÇEVRE

 

-BALIKLARIN GÖÇ YOLLARI DEĞİŞTİ

ANKARA ( A . A ) - 20 . 04 . 2010 - Küresel iklim değişikliği , Türkiye ' deki balıkların göç modellerini de bozdu .

Avrupa Çevre Ajansı ( AÇA ) tarafından hazırlanan raporda , denizlerdeki su sıcaklığı ve mevsimsel rüzgarlardaki yön değişikliklerinin balıkların göç yollarını değiştirdiği belirtildi .

Göç yollarındaki değişikliklerin balık stoklarını etkilediğine işaret edilen raporda , yüksek ekonomik değere sahip palamut , lüfer ve uskumru gibi göç eden balık türlerinin göç yollarındaki değişiklikler anlatılıyor .

Bu tür balıkların sonbaharda Akdeniz ' e doğru , ilkbaharda ise Karadeniz ' e doğru göç ettikleri belirtilen raporda , her geçen yıl daha az sayıda balığın boğazlar üzerinden göç ettiği vurgulandı .

Göç yollarındaki değişikliklere , en fazla su sıcaklığındaki ve mevsimsel rüzgarlardaki değişikliklerin neden olduğu anlatıldı .

Raporda ayrıca , Karadeniz ' deki hamsilerin sayısının 1980 ' den itibaren çeşitli nedenlerle azalmaya başladığı belirtildi .

Bu duruma , aşırı avlanma , su sıcaklıklarının artması , kuzey batı Atlantik ' ten gelen yeni bir tür taraklı denizanasının bölgeyi istila etmesinin neden olduğu bildirilen raporda , ' Bu denizanası türü Karadeniz ' den gelen kargo gemilerinden boşaltılan balast sularından , balık larvalarından ve organizmalarla beslenmektedir . Böylece hamsi sürüleri için gerekli besin kalmamaktadır ' denildi .

Raporda , bu gelişmelere karşın son dönemde Karadeniz ' deki ekosistemde bazı iyileşme çalışmaları görüldüğü de kaydedildi .

20 . 04 . 2010 10 : 13 : 20