Operasyonlar başladığı takdirde demokratikleşme biter

Mezar tartışmalarıyla ilgili MHP'lileri kızdıracak sözler eden Sırrı Sakık, Samsun'daki yumruk olayıyla ilgili Samsun'da adaletin inşa edilemeyeceğini ileri sürdü.

  BDP ' li Sırrı Sakık , Akşam gazetesinden Nagehan Alç ; ı ' nın sorularını yanıtladı .

İşte o rö ; portaj :

Sırrı Sakık , Ahmet Tü ; rk Samsun ' da yumruklu saldırıya uğradığında yanı başındaydı . Ö ; nce olay sırasında polislere &ldquo ; şerefsiz&rdquo ; dediği iç ; in provokasyonla suç ; landı .

Ertesi gü ; n ise MHP ' li bir belediye meclis ü ; yesi ü ; ç ; yıl ö ; nce kaybettiği eşinin mezarını diline doladı . &ldquo ; Terö ; ristlerin eşini buraya gö ; mdü ; nü ; z&rdquo ; dedi .

Cuma gü ; nü ; İstanbul ' da bir araya geldik Sakık ' la . Zor gü ; nler geç ; iriyordu , belliydi ama yine de her zamaki ö ; zenli gö ; rü ; ntü ; sü ; nü ; koruyordu . &ldquo ; Milano milletvekili&rdquo ; yakıştırmasını hak ediyorsunuz&rdquo ; dedim , &ldquo ; Biliyor musunuz , ben hep ö ; zenliyimdir . Evde tek başıma da olsam , şık giyinirim&rdquo ; diye cevap verdi ama ardından şunu eklemeyi de ihmal etmedi :

&ldquo ; Biz fikir adamıyız , bö ; yle gö ; rü ; ntü ; yle gü ; ndeme gelmek hoşuma gitmiyor , bize yakışmıyor . &rdquo ; Sırrı Sakık ile Tü ; rk ' e inen yumruktan başladık , mezar tartışması ile devam ettik . Başlamadan ö ; nce ben kahve o ise su istedi . &ldquo ; Siz kahve iç ; mez misiniz?&rdquo ; diye sorduğumda &ldquo ; 1985 ' ten beri ağzıma koymadım . Midemde sorun var . O nedenle sağlığıma hep dikkat ederim . Sü ; rekli spor yaparım , kendime bakarım&rdquo ; dedi . &ldquo ; Ama&rdquo ; diye de devam etti , &ldquo ; 2001 ' den beri sigara iç ; miyordum . Ahmet Tü ; rk ' e yumruk inince bir tane yaktım!&rdquo ;

-Ahmet Tü ; rk ' e Samsun ' da atılan yumruktan sonra &ldquo ; Polis biliyordu ama ö ; nlem almadı&rdquo ; dediniz . Neden bö ; yle sö ; ylediniz?

Ç ; ü ; nkü ; gö ; rdü ; m . Olanları az ç ; ok tahmin etmiştim . Aslında Samsun ' a niye gittiğimizi tartışmak lazım . Bu davanın Muş ' ta gö ; rü ; lmesi gerekiyordu . Gü ; venlik gerekç ; esiyle &ldquo ; olmaz&rdquo ; dediler .

-Neden Samsun?

Onlara sormak lazım . Gazi olaylarında da Uğur Kaymaz olayında bö ; yle olmuştu . Uğur Kaymaz Kızıltepe ' nin gö ; beğinde kurşunlanmıştı , davayı Eskişehir ' de gö ; rdü ; ler ve katillerin hepsi aklandı . Adalet Bakanlığı ' nı aradık . &ldquo ; Yargıtay karar verir&rdquo ; dediler . Yargıtay Samsun ' a ses ç ; ıkarmadı . Olayı parlamentoya taşıdık , feryadımızı duymadılar .

MAHKEMEDE HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIK

-Mahkeme etrafında ö ; zel bir gü ; venlik ö ; nlemi alınmış mıydı?

Adliyeye gittiğimizde arkamızdan &ldquo ; Niye geldiniz&rdquo ; sö ; zlerini duydum . Polisi uyardım . Duruşmada tam bir hayalkırıklığı yaşadık .

-Neden?

Mahkeme başkanının mağdurların ailelerine davranışı ç ; ok ilginç ; ti . 2 katili iç ; eri getiriyorlar . 19 yaşındaki kardeşini kaybeden kız feryat ediyor . Mahkeme başkanı bağırıyor : Sus , Defol . Ç ; ıkarın bunu buradan! Mağdur avukatlarına karşı sü ; rekli emir kipleriyle konuşuyordu .

-Siz mahkemelere alışıksınız . Bu alışık olmadığınız bir tavır mıydı?

Hiç ; bir yerde bö ; yle bir şeyle karşılaşmadım . Şoke olduk . Zaman zaman salonu terk etmek zorunda kaldık . Olanları gö ; rü ; nce umudumuz kırıldı . Artık adaletin orada inşa edileceğine inanmıyorum .

-Duruşma bittikten sonra dışarı ç ; ıktınız . Dışarıda neler yaşandı?


Ç ; ıktık , Sayın Tü ; rk basın aç ; ıklaması yapacak . Arkadan sesler , kü ; fü ; rler . &ldquo ; Bunları susturun!&rdquo ; dedim . Ama ç ; ok mü ; dahil olmadılar . Mağdurların ailelerine bakmak iç ; in biraz geride kaldım . Dö ; ndü ; m ki birileri Tü ; rk ' e saldırıyor . Hemen saldırganı etkisiz hale getirdik . Yere yıktık . Bundan rahatsız olan sivil polisler bize saldırdı . Telsizle makam aracımızın camını kırdılar . Şofö ; r arkadaşımızın yü ; zü ; nde darp izi vardı . ' Şerefsizler ' diye bağırdım . Bir de bu yü ; zden provokasyonla itham edildim . Oysa saldırı vardı ve gayriihtiyari bir tepki veriyordum .

-Yaşadıklarınızla ilgili bir şikâ ; yette bulunacak mısınız?

Mahkemeye gitmeyi dü ; şü ; nmedik . Bu işin arkasında kim varsa onun ortaya ç ; ıkması gerekiyor . Yoksa birinin mahkû ; m olması bir şey ifade etmiyor . Cinayeti işletenlerle sorgulatanlar bir olunca failler ortaya ç ; ıkmıyor . Samsun ' a gü ; venlik gerekç ; esiyle taşıyorlar . Katilerin can gü ; venliğini koruyorsunuz mağdurlarınkini niye korumuyorsunuz?

RUHUNUN RAHATSIZ EDİLMESİNİ İSTEMEM

-Canınız geç ; en hafta sadece yumrukla değil , 3 yıl ö ; nce kaybettiğiniz eşinizin mezarıyla ilgili olarak da sıkıldı . MHP ' li meclis ü ; yesinin ' terö ; rist eşini Gö ; lbaşı ' na gö ; mdü ; ler ' sö ; zü ; ü ; zerine ' Cenazemi gerekirse Muş ' a gö ; tü ; rü ; rü ; m ' dediniz .

Bunu daha ö ; nce de yapmışlardı . Hatta 2009 yerel seç ; imlerinde kampanyaya dö ; nü ; ştü ; rdü ; ler . Eşimi defnederken evime yakın olsun istedim . Anadolu insanıyız , mezara sık sık gitmek isteriz . Akşamları gider mezar başında eşimle konuşurum . Sabah dua okumaya giderim . Onu Gö ; lbaşı ' na defnettik . Birkaç ; ay sonra ablamı kaybettik . Ablam &ldquo ; Beni de onun yanına gö ; mü ; n&rdquo ; demişti .

-Niye ablanızı Gö ; lbaşı ' na defnedemediniz?

AKP ' li belediye başkanı yer vermedi . Dü ; n beni aradı . &ldquo ; O gü ; nlerde beni MHP ç ; ok sıkıştırıyordu . O yü ; zden yer veremedim . Ö ; zü ; r dilerim , hata ettim&rdquo ; dedi .

-Eşinizin mezarını Muş ' a taşıyacak mısınız?

Bizim tercihimiz değil ama ruhunun bu kadar rahatsız edilmesini istemem . Birkaç ; gü ; ndü ; r ruhum paramparç ; a . Bu olay bizi ç ; ok ü ; zdü ; . Eğer bundan nemalanmıyorlarsa ç ; ıkıp ö ; zü ; r dilemeliler . Ama ne yazık ki bu erdemleri yok . Oysa gü ; nlerdir ö ; zellikle Karadeniz ' den ç ; ok telefon geliyor . Mesela bu sabah biri aradı . Ağlıyordu . ' Size dua ediyoruz ' dedi . Gö ; zyaşlarıma hakim olamayan biriyim . Ben de ağladım .

Ö ; ZDİL VE COŞKUN ' U OKUMAM

-Saldırı sonrasında genel olarak tek vü ; cut bir tepki kanadı oluştu ama o kanadı Yılmaz Ö ; zdil bozdu . Saldırıyı gerekç ; elendiren bir yazı yazdı . Ö ; zdil ' in yazısını nasıl buldunuz?

Valla sadece ona ü ; zü ; ldü ; m , acıdım . Bu , kafasının gerisindeki ırkç ; ı sö ; ylemleri kağıda dö ; kmektir . Bundan nemalanan kesimler var tabii . Onun iç ; in barışa atılan her adıma dü ; şmanca tavır iç ; indeler . Halkı da kışkırtıyorlar .

-Yalnızca Ö ; zdil değil , Ertuğrul Ö ; zkö ; k de o yazıdan sonra Ö ; zdil ' i destekleyen bir yazı yazdı .

Ertuğrul Bey ile zaman zaman gö ; rü ; şü ; rü ; m . Saldırı sonrası beni de Sayın Tü ; rk ' ü ; de aradı . Diyarbakır ' a geleceğini sö ; yledi . Ö ; zdil ' in yazısı yoktu daha . Geç ; miş olsun dileklerini iletti .

Ö ; ZKÖ ; K ' Ü ; N YAZISI BENİ ŞAŞIRTTI

-O zaman yazıyı gö ; rü ; nce ç ; ok şaşırmış olmalısınız .

Evet . Sadece o da değil . Hü ; rriyet ' te Rahmi Turan da Ö ; zdil ' i destekleyen bir yazı yazdı . Hü ; rriyet ' in tavrı bizi ç ; ok yaraladı . Ama her şeye rağmen diyaloğa ihtiyacımız var . Yaraları kaşımaya kimsenin hakkı yok . Adı gazeteci olur , siyasetç ; i olur . Herkes o kirli paslı dilden kendini kurtarmalı . Sadece &ldquo ; farklılığım var&rdquo ; demek iç ; in bir yazı yazmak toplumsal dokuları zedeliyorsa herkesin dikkat etmesi lazım .

-Ö ; zdil ' in yazısının farklı olmak iç ; in mi yazıldığını dü ; şü ; nü ; yorsunuz?

Eminim ki ö ; yle . Tanıyoruz , biliyoruz . Hep bunlarla var olmaya ç ; alışıyor . Birç ; ok yazısını hiç ; okumam . Baştan ne iç ; in yazdığını biliyorum .

-Başka kimi okumazsınız?

İsim vermek istemiyorum .

-Mesela Bekir Coşkun?

Bekir ' i de okumam . Bunların derdi barışa , huzura kavuşmak değil . Dertleri kendileri , kö ; şeleri . Artık onlar iç ; in deniz bitti .

OPERASYON BAŞLARSA DEMOKRATİKLEŞME BİTER

-Gü ; neydoğu ' da askerin yeni bir operasyon hazırlığında olduğu iddia ediliyor . Bö ; yle bir olasılık gö ; rü ; yor musunuz?

Bizi ü ; rkü ; ten , korkutan bu . Eğer yeniden bir operasyon ile ç ; atışma ortamına girilirse ne demokratikleşme ne de referandum sü ; reci tartışılır .

-Operasyon başlarsa ö ; rgü ; tü ; n eylemsizlik kararına ne olacak?

Siz sü ; rekli bir silahlı mü ; dahalede bulunursanız ö ; rgü ; t nereye kadar duracak? Karşılıklı bir ç ; atışma sü ; reci yaşanır , birç ; ok can yanar . Bir taraftan aç ; ılım , diğer taraftan operasyon , tutuklamalar . . . Bu nasıl iştir?

-PKK bir hazırlık iç ; inde olabilir mi?

Her halü ; karda . Silahlı gü ; ç ; ler piknik yapmak iç ; in mi dağdalar? Birileri onları yok etmek ü ; zere gidiyorsa nereye kadar durabilirler?

KANDİL BARIŞ İSTİYOR

-Kandil barış istiyor mu ki?

Ben eminim ki istiyor . 30 yılını verdi bu insanlar . Siz 30 yıl dağda nasıl yaşayabilirsiniz? Mazoşist değil ki bu insanlar . Silahlı gü ; ç ; leri sü ; rece dahil edecek yol bulmak lazım . Aleni şekilde oturup konuşmak şart değil . Bunun yö ; ntemleri var . Niyet iyiyse muhataplar var .

-Aç ; ılıma girişilirken niyet iyiydi ama .

Gö ; zü ; m , Sayın Başbakan ehliyetsiz cerrah gibi . Bü ; tü ; n yaralara neşter atıyor ama dikmeyi bilmiyor . Kü ; rt sorununu getiriyor yanına Roman aç ; ılımını koyuyor . Ç ; ingene kardeşlerimizin sorunu ile Kü ; rt sorunu bir değil .

-Neden değil?

Bu kardeşlerimizin Tü ; rkiye ' ye gelişini biliriz . Oysa Tü ; rkler ve Kü ; rtler cumhuriyeti birlikte kurdular . Romanların sorununu ç ; ö ; zü ; n ama hepsini yan yana getirerek bu iş olmuyor . Biz tü ; m halkların haklarını verilmesini istiyoruz ama ortalamayı bulmaya ç ; alışarak değil .

MİLLİYETÇ ; İLİĞİ SONRADAN TÜ ; RK OLANLAR YAPIYOR

-Neden hak mü ; cadelesinde yalnızca Kü ; rtlerin sesi ç ; ıkıyor?

Diğerleri Kafkaslar ' dan Balkanlar ' dan gelip asimile olmuş . Ama biz olmadık . Hep isyan ettik . Bir halkın dilini , kü ; ltü ; rü ; nü ; yok sayarsanız . Bir insanı insandan saymamak ö ; ldü ; rmekten beterdir . Bizi insandan saymadılar .

-Bu anlatıma gö ; re diğerlerini de insandan saymamışlar . Reaksiyon neden sadece sizden?

Onlar asimile olmuş . Ben kendimi Tü ; rk hissediyorum derse biz ne yapalım? Zaten en ç ; ok dü ; şmanlığı , milletç ; iliği de bu sonradan olmalar yapıyor . &ldquo ; Biz asimile olduk siz niye olmadınız?&rdquo ; diye .

TÜ ; RKLÜ ; K Ü ; ST KİMLİK DEĞİL TÜ ; RKİYELİLİK OLSA ANLARIZ

-Bir ü ; st kimlik olarak Tü ; rklü ; ğü ; benimseyemez misiniz?


Ü ; st kimlik değil ki . Tü ; rkiyelilik olsa anlarız . Sonradan Tü ; rk olanların yaptığı verem olan birini sokağa tü ; kü ; rmesine benziyor . &ldquo ; Nasılsa ben verem oldum , herkes olsun&rdquo ; der gibi . İntikam duyguları ile hareket ediyorlar .

-Tü ; rk olmak virü ; s kapmak gibi mi?


Hayır , Tü ; rk kimliğine karşı değiliz ama mesela Karadeniz ' de cinayet işleyenlerin vs kö ; kenine bakın , ç ; oğunda Tü ; rklü ; k yoktur . Ben soy avcılığı değil , durum tespiti yapıyorum .

ŞEMDİN SAKIK ' A ' DİK DUR ' DEDiM , DURMADI

-Kardeşiniz Şemdin Sakık size ağır suç ; lamalar yö ; neltmişti . Aranız dü ; zeldi mi?

Ben hep kendisinin dik durmasını istedim . Ama durmadı . Bazı gü ; ç ; lerin etkisinde kaldı . Eminim o da yaptığı aç ; ıklamalardan mutlu değildir . Bir dö ; nem Abdullah Ö ; calan ile ilgili kampanyaya başladı , sonra bana yö ; neldi .

-Aile iç ; inde Şemdin Sakık ' a nasıl bakılır?

Ailemiz ona başlarda sahip ç ; ıktı . Ama hep &ldquo ; dik dur&rdquo ; dedi . &ldquo ; Seni dağa gö ; tü ; ren nedenleri unutma&rdquo ; ama o bunu yapmadı . Bu yü ; zden ipler koptu .