Erdoğan: Başkanlık Sistemini Halka Sorabiliriz Ankara

-ERDOĞAN: BAŞKANLIK SİSTEMİNİ HALKA SORABİLİRİZ ANKARA (A.A) - 18.04.2010 - BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN, KÖKLÜ BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLECEKS

 

-ERDOĞAN : BAŞKANLIK SİSTEMİNİ HALKA SORABİLİRİZ

ANKARA ( A . A ) - 18 . 04 . 2010 - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , köklü bir anayasa değişikliğine gidilecekse ' Başkanlık Sistemi ' nin 2011 seçimlerine girerken gündemlerine oturabileceğini ve bunu halka sorabileceklerini söyledi .

Başbakan Erdoğan , NTV ' nin canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı .

' Bugün , 2011 sonrası başkanlık sistemi ile ilgili mesajlar verdiniz . 2011 ' den sonra 2012 ' de muhtemelen cumhurbaşkanlığı seçimi olabilir . Başkanlık sistemine ne zaman geçilecek , bir anayasa değişikliğinden bahsettiniz . Sayın Cumhurbaşkanı ile bu konuyu konuştunuz mu? ' sorusuna Erdoğan , ' Sayın Cumhurbaşkanı ile bu konuda herhangi bir görüşmem olmadı ' yanıtını verdi .

Bu konuda halkın talebinin çok önemli olduğunu belirten Erdoğan , ' Eğer vatandaşlarımız böyle bir talepte bulunuyorsa ki yaşadığımız bazı sıkıntılardan hareketle bunu söylüyorum böyle bir adım atılabilir . Eğer cumhurbaşkanlığı seçiminde halkımızın talebini görmemiş olsaydık herhalde başarılı olamazdık ama halkımızın , ' Cumhurbaşkanı ' nı ben belirleyeyim ' iradesinden hareketle biz olayı halkımıza götürdük ve 67 , 5 ile halkımız cumhurbaşkanını halkın seçmesini onayladı ' diye konuştu .

- ' NİHAİ KARARI VERİRSEK . . . ' -

' Yani 2011 seçimi sırasında bunu ön görerek mi kampanya yapacaksınız? Başkanlık sistemine girebilir misiniz? ' sorusu üzerine Başbakan Erdoğan , ' Nihai kararı vermemiz halinde girebiliriz ' yanıtını verdi .

' Az önce sisteme ilişkin bazı ülkelerden örnekler verdiniz . Anayasa ' yı değiştirirken siyasi partiler yasasını da değiştirmek gerekiyor galiba . Sözünü ettiğiniz sistemlerde milletvekillerinin vicdanlarına ve siyasi eğilimlerine göre hareket etmeleri imkanları daha fazla . Biz de daha fazla blok hareket etme alışkanlığı var ' sözleri üzerine Başbakan Erdoğan , şunları söyledi :

' Burada ' milletvekillerinin özgürlüğü yok ' diye bir şey yok . Anayasa gizli oylama . Dört dörtlük özgür . Kulübenin içerisine genel başkan milletvekilleriyle beraber girmiyor . Kulübeye girdiği zaman oyunu kendisi kullanıyor . Orada kimse ona ' niçin şuraya , niçin buraya ' demiyor . Bütün mesele milletvekillerinin kendi içinde tutarlı olması . ' Ben burada bir vekilim , benim aslım millettir . Dolayısıyla ben milletimin isteğine , talebine , arzusuna uygun olarak bu adımı atmalıyım ' demesi lazım . Diyelim ki siyasi partiler kanunu ile alakalı olsun , seçim yasasıyla alakalı olsun tüm bunların hepsi şöyle bir gündeme gelir bunların yeniden düzenlenmesi gerekecek . Buna göre bu adımlar atılacaktır . 2007 ' de yaptığımız hazırlıklar çok çok farklı idi . Ne yazık ki 2008 ' in Mart ' ı tüm hesaplarımızı alt üst etti . İnanıyorum ki bu safhadan sonra da eğer parlamento içinde iş neticelenirse parlamento içinde , yok referanduma gitme süreci olursa orada da milletimiz bu kararı verecektir , bizi destekleyecektir , ben buna inanıyorum . Milletimizden aldığım feedbacklerde bunu gösteriyor . ' Erdoğan , konuya ilişkin bir başka soru üzerine , ' Bu konuda şu anda yoğun bir çalışma yok . ' Yapıldı ' dersem bu doğru olmaz . Bu daha benim yaptığım bazı özel çalışmaların neticesi ' dedi .

' Siz çalıştınız yani ' sorusuna da Erdoğan ' Biraz ' yanıtını verdi .

' Kamuoyundan destek görürseniz . Siz böyle sisteme geçecek olursak kendinizi aday olarak gösterecek misiniz? ' sorusunu yanıtlarken Başbakan Erdoğan , ' Bunu sordular , ' kim öle kim kala ' dedik . Halkımın bu talebiyle alakalı bir konu , farklı bir konu . O günün şartları ne getirir ne götürür bunları öyle göreceğiz ' dedi .

18 . 04 . 2010 23 : 18 : 56