Türk-iş'ten Erdoğan'a 'Taksim' Teşekkürü Antalya

-TÜRK-İŞ'TEN ERDOĞAN'A 'TAKSİM' TEŞEKKÜRÜ ANTALYA (A.A) - 17.04.2010 - TÜRK-İŞ BAŞKANI MUSTAFA KUMLU, BAŞBAKAN ERDOĞAN BAŞTA OLMAK ÜZERE BU YIL TA-T

 

-TÜRK-İŞ ' TEN ERDOĞAN ' A ' TAKSİM ' TEŞEKKÜRÜ

ANTALYA ( A . A ) - 17 . 04 . 2010 - TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu , Başbakan Erdoğan başta olmak üzere bu yıl Taksim ' de 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmesine katkıda bulunan herkese teşekkür etti .

TÜRK-İŞ Başkanı Kumlu , TES-İŞ Sendikası Antalya Şubesi ' nin 9 . Olağan Genel Kurulu ' na katıldı .

Kumlu , burada yaptığı konuşmada , genel kurula sevindirici bir haberle geldiğini söyledi . Acı olayların yaşandığı 1977 yılından bu yan İstanbul Taksim Meydanı ' nda 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmediğini , bu nedenle de son derece tatsız olayların yaşandığını hatırlatan Kumlu , bu yıl 1 Mayıs kutlamalarının ortak yapılması arayışı çerçevesinde 5 Nisanda diğer işçi ve memur konfederasyonlarını toplantıya çağırdıklarını ve 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı ' nda yapılmasına karar verildiğini anlatarak , şöyle konuştu :

' 32 yıl sonra Taksim alanı kutlamalar için açıldı . Taksim Meydanı , katliamın yaşandığı 1977 yılından bu yana yani 32 yıldır gelmiş geçmiş onlarca hükümet döneminde kutlamalara açılmamış olması elbette hüküm süren yasakçı ve baskıcı yaklaşımların sonucudur . Ama gelinen noktada meydanın 2010 yılında kutlamalara açılmış olmasıyla bir demokrasi ayıbı geride bırakılmış olacaktır . Geçen yıl 1 Mayısın ' Emek ve Dayanışma Günü ' olarak tatil ilan edilmesi , ardından da yıllardır tartışma konusu olan Taksim ' in kutlamalara açılması ülkemiz demokrasisi adına son derece olumlu bir gelişmedir .

Biz tüm hükümetlere aynı mesafedeyiz . Çünkü biz , emeğin hak ve çıkarlarından tarafız . Bir çerçevede , hükümetlerin yanlış uygulamalarına sonuna kadar karşı çıktığımız gibi doğru uygulamaları için teşekkür etmeyi de biliriz . '

-BAŞBAKAN ' A TEŞEKKÜR-

Taksim Meydanı için yıllardan beri emek örgütlerinin ısrarcı olduğunu , her yıl izin istendiğini ancak verilmediğini vurgulayan Kumlu , ' Ama bu yıl izin verilmiştir ve TÜRK-İŞ , Başbakan başta olmak üzere bu iznin verilmesine katkıda bulunan herkese teşekkür etmektedir . Hükümetten bir beklentimizi daha ifade etmenin tam zamanıdır . Hükümet , 1 Mayıs 1977 Taksim katliamı dosyasını da açmalı ve bu olayın failleri gün ışığına çıkarılmalıdır ' diye konuştu .

-ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ-

Türkiye gündeminin ana başlıklarından birisini de Anayasa değişiklik çalışmalarının oluşturduğuna işaret eden Mustafa Kumlu , TÜRK-İŞ olarak antidemokratik bir anlayışla hazırlanan ve bugüne kadar defalarca yapılan değişikliklere rağmen , Türkiye ' nin ihtiyaçlarının karşısında kalan 1982 Anayasası ' nın , sağlanacak en geniş mutabakatla değiştirilmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini söyledi .

Anayasa değişiklik taslağının beklentilerini karşılamadığını ileri sürün TÜRK-İŞ Başkanı Kumlu , şöyle devam etti :

' Anayasa değişikliği , siyasi gündemin temel tartışma konusu olmaya devam etmektedir . Beklentimiz , anayasa değişikliği konusunun ' Daha çok demokrasi arayışı ' çerçevesinde gündeme getirilmesi ve bu konunun partiler üstü bir yaklaşımla ele alınmasıdır . Ancak şu çok açıktır ki , anayasa değişikliği ister uzlaşma ile yapılsın , ister referanduma gidilsin , Türkiye ' nin yeni bir anayasaya ihtiyacı devam edecektir . İşte biz bu nedenle , Karma İstişare Komitesi ' ni meydana getiren TOBB , TİSK , TÜRK-İŞ , HAK-İŞ , KAMU-SEN , TESK VE TZOB olarak geçtiğimiz yıllarda bir anayasa değişiklik çalışması başlatmış ve anayasa değişikliğine temel bakış açımızı oluşturan metni oluşturmuştuk . Gelinen noktada , konuya ilişkin çeşitli bölgelerde düzenlenecek çalıştayları da içeren ayrıntılı bir çalışma başlatma kararı almış bulunmaktayız . '

17 . 04 . 2010 12 : 48 : 59