Chp Milletvekilinden Tbmm'ye Soru Önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Okul Aile Birliklerinin işlevini sordu.

  CHP Bartın Milletvekili M . Rıza Yalçınkaya yaptığı açıklamada , TBMM Başkanlığına soru önergesi verdiğini açıkladı . Yalçınkaya , " Hükümetiniz tarafından Milli Eğitim bütçesine yeterli ödenek aktarılmadığından okulların bazı ihtiyaçları karşılanamamaktadır . Bu durum karşısında okulların mecburi ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan okul aile birlikleri aracılığı ile velilerden para toplanmaktadır . Bu paraların nasıl toplanacağı , nasıl harcanacağı ve harcamaların nasıl denetleneceği Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliğinde belirtilmiştir . Bu yönetmelik hükümlerine göre okul müdürleri , okul aile birliği yönetim kurullarında üye olarak yer almaktadır . Okul müdürlerinin yönetim kurulu üyesi olması sebebi ile denetim konusunda dolaylı sorumlulukları olmalarına rağmen okul aile birliklerinin mali işlemlerinin denetim sorumluluğu seçimle oluşturulan denetim kurullarının asli görevidir . Son günlerde , bazı okul müdürlerinin okul aile birliği harcamaları ile ilgili olarak yapılan teftişler sonucunda , okul müdürlerinin sorumluluğunda olmayan konularla ilgili hukukun sınırları zorlanmak sureti ile sorumlu tutulduğu ve bu iddialar öne sürülerek , uzun yıllar devlete hizmet eden eğitimcilere disiplin cezası uygulandığı , mesleki onurlarının incitildiği ve hatta görev yerleri değiştirilerek cezalandırıldığı , bu sayede okul yönetimlerinde kadrolaşmaya gidildiği duyumları alınmaktadır . 2009 - 2010 yıları arasında Bakanlığınız bünyesinde görev yapan okul müdürlerinden kaç tanesi müfettiş raporlarına istinaden görevden alınmış veya başka bir ile tayin edilmiştir? 2009 - 2010 yılları arasında görevden alınan müdürlerden kaç tanesi okul aile birliği ile ilgili tahsilat ve ödemelerle ilgili sorumluluklar dolayısıyla görevden alınmıştır? Yürürlükteki Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği ' nin Denetim Kurulu Başlıklı 14 . Maddesine göre okul aile birliklerinin hesap ve işlemlerinin denetimi , sorumluluğu Denetim Kurulu ' na verilmişken , bazı okul müdürlerinin okul aile birliği gelir ve giderlerini denetlemediği için görevden alınması hukuki midir? Okullarda ki okul aile birliklerine yönelik denetimlerin yapılacağı okullar hangi kriterlere göre seçilmiştir? Seçilen okulların müdürlerinin sosyal ve siyasal görüşleri bu denetimlerin yapılmasında etkin olmuş mudur? Görevden alınmasına hali hazırda karar verilmiş okul müdürlerinin görevden alınması için bahane yaratmak amacıyla mı bu denetimler yapılmakta mıdır? Okul aile birliklerinin mali işlemlerini en ince detayına kadar kararlıkla denetleyen Bakanlığınız , Bakanlığın merkez teşkilatında gerçekleştirilen milyonlarca TL . tutarında ihalelerle ilgili olarak aynı kararlıkta denetim yapmakta mıdır? 2009 - 2010 yılları arasında bu soruşturmalar sonucunda her hangi bir yolsuzluk ve usulsüzlük tespit edilmiş midir? Bu suçlar dolayısıyla görevden alınan Bakanlık yöneticisi var mıdır? " dedi .
CHP Bartın Milletvekili M . Rıza Yalçınkaya , TBMM ' ye verdiği soru önergesinin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediğini de belirtti .