Org. Güner: Henüz 7 Askerin Şehit Olması ile ilgili sonuç yok

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner: Şehit olan 7 asker için daha verilen bir karar, bir sonuç yok.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner, geçen yıl Mayıs ayında Hakkari Çukurca'da yola döşenen mayının patlaması sonucu 7 askerin şehit olduğu olayda mayınların TSK tarafından döşendiğine ilişkin yapılan haberlerle ilgili, soruşturma dosyasının görevsizlik kararı ile sivil savcılıktan askeri savcılığa gönderildiğini belirterek, "Soruşturma askeri savcılık tarafından yürütülüyor. Daha verilen bir karar, bir sonuç yok" dedi.

Orgeneral Güner, Mareşal Fevzi Çakmak'ın ölümünün 60. yıldönümünde Genelkurmay'da düzenlenen anma töreninin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin 27 Mayıs 2009 tarihinde yola döşenen mayının patlaması sonucu 7 askerin şehit olduğu olayda mayınların TSK tarafından döşendiğine ilişkin yapılan haberlerin hatırlatması üzerine Güner, Türk Silahlı Kuvvetlerinde hangi olay olursa olsun sonu ölümle biten bütün olaylarla ilgili adli makamların hiçbir emre gerek kalmadan soruşturma başlatıldığını anlattı. Soruşturmanın önce Çukurca Başsavcılığı tarafından ardından terör suçu nedeniyle özel yetkili Van Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiğini belirten Orgeneral Güner, dosyanın bu hafta başında ise görevsizlik kararıyla sivil savcılıktan askeri savcılığa gönderildiğini ifade etti. Dosyayı askeri savcılığın incelediğini kaydeden Orgeneral Güner, bunun hukuki bir süreç olduğunu ve henüz bu konuda verilmiş bir kararın olmadığını söyledi.

Başka bir gazetecinin 'Anayasa değişiklik paketinde sizinle ilgili düzenlemeler yer alıyor. Sizin taslakla ilgili görüşleriniz alındı mı?' yönündeki sorusu üzerine Güner, taslağın kurumsal olarak kendilerine geldiğini ve kendilerinin de resmi görüşlerini ilgili makamlara ilettiklerini söyledi. 'Sadece sizinle ilgili mi yoksa hepsiyle ilgili mi görüş bildirdiniz?' yönündeki sorusuna Orgeneral Güner, "Hepsiyle ilgili görüş bildirdik. Ama özellikle kendimizle ilgili verdik" yanıtını verdi. Bir gazetede Balyoz Soruşturmasının Çankaya'da gerçekleştirilen Gül- Erdoğan-Başbuğ üçlü zirvesinde gündeme geldiğine ilişkin haberin hatırlatılması üzerine Güner, zirvede neler konuşulduğunu bilmediğini söyledi. 5-7 Mart 2003 tarihinde gerçekleştirilen ve Balyoz darbe planının hazırlandığı iddia edilen seminerde o dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un imzasının bulunduğuna ilişkin haberin hatırlatılması üzerine, Güner bu haberin doğru olmadığını yineledi. Güner, "Belgenin olmadığı konusunda tereddüdümüz yok. Bunu tekrarlıyoruz" dedi.

Bir plan semineri olduğunda Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığından birer gözlemcinin gittiğini hatırlatan Orgeneral Güner, sonuç raporunda hiçbir zaman Genelkurmay Başkanının isminin ve imzasının yer almadığını, gözlemcinin ismi ve imzasının yer aldığını ifade etti. Balyozun 3. dalgasında soruşturmayı yürüten savcıların telefonla arandığına ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Güner, yasalar gereği savcıların görevde olan askerler için Merkez Komutanlıkları ile irtibata geçtiğini, sivil savcılıkla yaptıkları görüşmelerin rutin görüşmeler olduğunu kaydetti. Güner, "Başsavcılıkla, savcılarla ilgili iddia edilen şeyler doğru değil" dedi

Bir gazetecinin Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile Balyoz Soruşturması kapsamında gözaltına alınan emekli 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan arasında medya üzerinde yaşanan kavgayı nasıl değerlendirdiğine ilişkin sorusu üzerine Güner, "Çok hoş olduğunu söylemek mümkün değil" dedi.