Irak'ta Halk 2003'ten Bu Yana Genel Seçimler İçin İlk Kez Sandık Başına Gitti

Irak'ta halk 2003'ten bu yana genel seçimler için ilk kez sandık başına gitti

Irak'ta halk 2003'ten bu yana genel seçimler için ilk kez sandık başına gitti. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, sabahın erken saatlerinde Yeşil Bölge'de Reşadiye Otel'de bulunan seçim merkezinde oyunu kullandı.
Irak'ta 2003'teki ABD işgalinden sonra ikinci kez yapılan genel seçimlerde, oy verme işlemi sabahın erken saatlerinde başladı. Yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan seçimlerde, 19 milyon Iraklı seçmen 51 bin seçim merkezinde oy kullanacak. Oy verme işlemi bu akşam saat 17.00'ye kadar sürecek.
Reşadiye Otel'de oy kullanan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, patlamaların Iraklıların oy kullanmasını engellemek amaçlı olduğunu belirterek, "Patlamalar, Iraklıların seçime katılmasını engellemek için düzenlenmektedir. Ama ben halkımı tanıyorum. Bir şeyi isterlerse ısrar ederler ve yaparlar. Bugün göreceksiniz, oy kullanmaya gelen Iraklılar çok fazla olacak ve sandıklarda yoğunluk yaşanacak" şeklinde konuştu.
Irak'ta ilk oylama geçtiğimiz Perşembe günü güvenlik görevlileri, tutuklular ve hastaların oy kullanmasıyla başlamıştı. Ülke dışında yaşayan Iraklılar, Türkiye'nin de bulunduğu toplam 16 ülkede, kendileri için oluşturulan seçim merkezlerinde geçtiğimiz gün oy kullanmaya başlamıştı.
Irak Parlamentosundaki 325 sandalye için toplam 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 74 partiye mensup 6 bin 200 aday yarışıyor. Kamuoyu yoklamaları, parlamentonun 325 üyesinin belirleneceği seçimlerde yarışın Başbakan Nuri el Maliki ile eski Başbakanlardan İyad Allavi'nin ittifakları arasında geçeceğine işaret ediyor.
Öte yandan sandık başına giden Iraklıları hedef alan saldırılarda en az 24 kişinin öldüğü bildirildi. Oy verme merkezlerinden de patlama sesleri geldiği belirtildi.