Şanlurfa Heyetinden İzto'ya Ziyaret

"Şanlıurfa Sanayisinin Yeniden Yapılandırılması Projesi" kapsamında İzmir'e gelen Vali Nuri Okutan başkanlığındaki heyet, İzmir Ticaret Odası'nı (İZTO) ziyaret etti.

Proje kapsamında Şanlurfa Valisi Başkanlığı'ndaki heyet İZTO'yu ziyaret etti. Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan konuşmasında, İzmir'in Türkiye'nin Batı'ya bakan yüzü olduğunu belirterek, artık şehirlerin birbirleriyle rekabet etmeye başladığını dile getirdi. Okutan, "İzmir'de yatırım yapacaklara 'buraya değil, gelin bize yatırım yapın' diyecek değilim. İzmir'de yatırımlarınız sürebilir. Ama dünyaya açılacaksanız, Orta Doğu'ya açılacaksanız yatırımlarınıza Şanlıurfa'da devam edin, işbirliklerine imza
atabiliriz. İstanbul'dan, Ankara'dan, İzmir'den, Bursa'dan, uluslararası arenadan bölgeye yatırım çekerek kaynaşmak, üretim gücümüzü artırmak istiyoruz. Sizleri işbirliğine davet ediyorum" diye konuştu.
Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Fakıbaba da, kentte 2005-2010 yılları arasında çok büyük değişim yaşandığını söyleyerek, "Şanlıurfa 5 yıl içerisinde daha da farklı bir konumda olacak. Başarımız Güneydoğu'nun başarısı olacak. Kentimizin huzuru Türkiye'nin huzuru olacak. Şanlıurfa veya Güneydoğu artık Türkiye'ye yük değil" dedi.
Toplantıda İzmirli iş adamlarına 'Şanlıurfa ve Yatırım İmkanları' başlıklı bir sunum yapan Birleşmiş Milletler Yatırım Değerlendirme Uzmanı Murat Candemir de Avrupa Birliği tarafından desteklenen 'Şanlıurfa Sanayisinin Yeniden Yapılandırılması Projesi' hakkında katılımcılara bilgi verdi. Candemir, Türkiye'de bu ölçek ve kapsamda ilk defa böyle bir proje yapıldığını anlatarak, projenin Şanlıurfa'nın rekabet edebilirliğini artırmayı hedeflediğini kaydetti. Şanlıurfa'daki kişi başına düşen milli gelirin
Türkiye ortalamasının çok altında olduğuna dikkat çeken Candemir, "2010 yılına kadar bu olumsuzluğu Türkiye ortalamasına yaklaştırma hedefi koyduk" dedi. Pamuğun yüzde 54'ünün, arpanın yüzde 10'unun, mısırın yüzde 15'inin, mercimeğin yüzde 40'ının, buğdayın yüzde 8'inin Şanlıurfa'da üretildiğini aktaran Candemir, yeni teşvik sistemine göre 4'üncü bölgede yer alan şehrin birçok avantajı bulunduğunu söyledi.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, heyeti ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyerek, dünyadaki trendin, artık ülkelerin değil şehirlerin pazarlanması yönüne gittiğini ifade etti.